Начална страница / Инциденти и криминални / Българин, намиращ се в чужбина подавал фалшивите сигнали за бомби

Българин, намиращ се в чужбина подавал фалшивите сигнали за бомби

На състоялата се среща с журналисти старши комисар Ивайло Иванов информира, че фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от българин, намиращ се в чужбина. „Работа за установяване на подателя им започна още с първоначално постъпилите сигнали. Изяснихме, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и осъществихме контакт с партньорските служби. Установен бе авторът на обажданията – 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС. За него е установено, че е подавал множество сигнали освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният е за ЕК. С партньорските служби действаме за установяване на местонахождението и задържането му”, допълни старши комисарят.

Той каза, че са в тесен контакт и активно работят с партньорските служби. Установено е, че 45-годишният мъжът от няколко години не е в България. От 2012 г. той многократно е подавал такива сигнали до различни обществени места като съд, прокуратура, частни хотели. Притежава криминална регистрация за шофиране на МПС в нетрезво състояние. Предстои изясняване на мотивите за извършване на тези деяния. В България през годините въпросният мъж има досъдебни производства за подадени идентични сигнали. Извършеното от него попада под ударите на закона по чл. 326 от НК и по Закона за ЕЕН112, като по НК е предвидено и наказание „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране глобата е от 10 000 до 20 000 лв. като се иска и обезщетение за нанесени вреди и направените от службите разходи.

В петък бяха подадени два сигнала за поставени бомби – на Летище София и в НДК. На Летище София такъв сигнал имаше и в четвъртък, пътниците бяха изведени от терминалите, полетите отменени. Сигналът се оказа фалшив. В НДК службите провериха сградата, но хората не бяха изведени от нея.

От МВР предполагат, че сигналите са подадени от един и същи мъж.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

В Дружба 2 и Лозенец дървета паднаха върху автомобили

Дърво падна върху паркирани коли пред блок в Дружба 2. За щастие няма пострадали хора. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *