Начална страница / Инциденти и криминални / Българин, намиращ се в чужбина подавал фалшивите сигнали за бомби

Българин, намиращ се в чужбина подавал фалшивите сигнали за бомби

На състоялата се среща с журналисти старши комисар Ивайло Иванов информира, че фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от българин, намиращ се в чужбина. „Работа за установяване на подателя им започна още с първоначално постъпилите сигнали. Изяснихме, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор и осъществихме контакт с партньорските служби. Установен бе авторът на обажданията – 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС. За него е установено, че е подавал множество сигнали освен за обекти в България, и за различни европейски институции, като последният е за ЕК. С партньорските служби действаме за установяване на местонахождението и задържането му”, допълни старши комисарят.

Той каза, че са в тесен контакт и активно работят с партньорските служби. Установено е, че 45-годишният мъжът от няколко години не е в България. От 2012 г. той многократно е подавал такива сигнали до различни обществени места като съд, прокуратура, частни хотели. Притежава криминална регистрация за шофиране на МПС в нетрезво състояние. Предстои изясняване на мотивите за извършване на тези деяния. В България през годините въпросният мъж има досъдебни производства за подадени идентични сигнали. Извършеното от него попада под ударите на закона по чл. 326 от НК и по Закона за ЕЕН112, като по НК е предвидено и наказание „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране глобата е от 10 000 до 20 000 лв. като се иска и обезщетение за нанесени вреди и направените от службите разходи.

В петък бяха подадени два сигнала за поставени бомби – на Летище София и в НДК. На Летище София такъв сигнал имаше и в четвъртък, пътниците бяха изведени от терминалите, полетите отменени. Сигналът се оказа фалшив. В НДК службите провериха сградата, но хората не бяха изведени от нея.

От МВР предполагат, че сигналите са подадени от един и същи мъж.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

крадци

Крадци набелязват жилищата по новата изолация

Крадци избират кой апартамент да оберат по новите изолации, съобщават от МВР. Обирджиите гледат и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *