Начална страница / Местна политика / Изграждането на нова инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на РДФ-отпадък ще замърсява по-малко въздуха в София

Изграждането на нова инсталация за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на РДФ-отпадък ще замърсява по-малко въздуха в София

БСП се обяви против обявеното от ГЕРБ място за съоръжението

 

На заседание на Столичния общински съвет днес, кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че инсталацията за комбинирано производство на енергия с оползотворяване на РДФ-отпадък ще замърсява по-малко въздуха. Управата на София иска да изгради инсталацията и с нея замърсяването с фини прахови частици ще е 10 пъти под нормите. Нормите в Европа на емисии за ФПЧ за индустриалните съоръжения е 10 милиграма на м3, а по-малко от 1 милиграм на м3  ще е замърсяването при софийската инсталация, допълни Фандъкова.

Общинският съвет реши да вземе от Европейската инвестиционна банка заем – 65,7 млн. евро. Те ще са необходими за построяването в “Топлофикация София”на инсталацията. Заемът ще се вземе за 19 години, с 4 години гратисен период – периодът за изграждането на съоръжението, и с лихва 1,5%. Проектът ще струва 157,5 млн. евро. Останалите средства ще бъдат европейски пари.

Според Йорданка Фандъкова избраната за столицата технология за изгаряне на скара се използва в Европа от 10-20 години. Тя непрекъснато се усъвършенства, отговаря на изискванията на Европейската комисия и е най-добре доказала се. Използват я в Копенхаген, а Сингапур изграждат същото съоръжение. В Европа подобни инсталации вече наброяват 450.

Инсталацията е важна за екологията, защото столицата сега депонира 16% от отпадъците си, а със съоръжението ще бъдат по-малко от 10%, увери кметът на столицата. Фандъкова е уверена, че инсталацията ще е екологична, защото една част от мощностите на ТЕЦ-София няма да работят с пълен капацитет и вредните емисии, които отделя ще намалеят. ФПЧ от ТЕЦ-а ще намалеят с 6, 2 т. на година. Това са 9,6%. Азотните оксиди ще намалеят с 46, 4 т. на година (2%), а въглеродният оксид с 87, 2 т. на година (7%).

Дънна и летяща ще е пепелта, която ще отделя инсталацията. Дънната не е опасна и може да служи за производство на строителни материали. Предложени са четири варианта за транспортирането на летящата пепел. “Инсталацията на София е проектирана с комплексна, 4-степенна система за очистване на отработените газове от най- съвременно поколение”, пояснява Фандъкова

С изграждането на новата инсталация ще се спестят годишно 65 млн. м3 газ, а в пари това са от 15 до 18 млн. евро. С нея ще се произвежда електричество за 30 000 домакинства, а топлинната енергия ще е за 40 000 семейства.

От “Топлофикация-София” уверяват, че сметките за парно на столичани ще намалеят с 6%, ако сега заработи съоръжението.

За наблюдаване на изграждането ще се създаде комитет от всички политически сили, а днес ще се пусне сайт с информация за съоръжението.

“Искаме заводът за преработка за отпадъци да бъде изграден в с. Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спестим замърсяването в София и напрежението сред гражданите”, заяви Калоян Паргов – председател на БСП – София, на брифинг в парламента. Той каза, че БСП не подкрепя поредната недомислица на ГЕРБ.

За да се спре напрежението сред 200 хил. човека живеещи в съседните квартали и заради екологията, мястото не трябва да е ТЕЦ – София. “Ние взехме вече позиция и тя е тази инсталация да бъде изградена в село Яна до завода за преработка за отпадъци”, поясни Паргов и допълни, че така ще бъдат спестени пари и от транспортните разходи, а от тях години наред изтичат милиони.

Според председателя на БСП – София: „На база на тези транспортни разходи, можем да построим не един, а два завода за отпадъци. По този начин ще спестим още едно замърсяване на София, свързано с фините прахови частици“. А освен това каза той, ако остане предложеното от ГЕРБ място, десетки камиони с твърдо гориво ще преминават през централната част на града, за да достигнат ТЕЦ –София.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Арх. Игнатов пред Столица.bg: Ще има промяна в условията, а вероятно и нов конкурс за „Св. Неделя“

Отново ще има промяна в условията на конкурса за избор на изпълнител на ремонта на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *