Начална страница / Местна политика / Улица в София ще носи името на столицата на Казахстан
Изглед от Астана, Р. Казахстан

Улица в София ще носи името на столицата на Казахстан

Симеон Славчев – общински съветник в СОС от квотата на Политическа група 5 е внесъл доклад по време на Председателски съвет, доклад според който улица в столицата на България, ще носи името Астана – столицата на Казахстан.

Към момента улицата няма име и се намира в Южен Парк 2, зад хотел „Хилтън“. Докладът на Славчев е одобрен и се очаква на 15 март, по време на следващото редовно заседание на СОС, въпросната улица официално да получи името Астана.

Докладът е изготвен вледствие на предложение на казахския посланик у нас Темиртай Избастиан. Г-н Избастиан е предложил на районният кмет на „Триадица“ улицата да получи името Астана по случай 25-тата годишнина от установяването на дипломатически връзки между Република Казахстан и Република България.

Столицата на Казахстан Астана е супермодерен, красив и подреден град. Това не е случайно – Казахстан е богата на петрол държава.

Градът е основан през 1824 г. под формата на крепост. Тогава е носел името Ак Мола. В превод Бял гроб. През 1997 г. получава статута на столица на Казахстан, като е преименуван от неблагозвучното Бял гроб на Астана. Думата „астана“ на български се превежда като „столица“. Семпло и ясно.

По данни от 2017 г. жителите на Астана наброяват повече от 1 милион души. Градът се намира по крайбрежието на голямата река Иртиш. И на прословутият Път на коприната, който в миналото е свързвал Китай със Средиземноморието.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Чобанов към Банов: Ще „доживеят“ ли знаковите обекти да си свършите работата?

Тодор Чобанов – зам.кмет по култура към Столична община с позиция в социалната мрежа. Ще …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *