Начална страница / Местна политика / За 10 години са обновени 12,5% от тротоарите в София. Ето колко години ще ни трябват за целия град според Иво Божков

За 10 години са обновени 12,5% от тротоарите в София. Ето колко години ще ни трябват за целия град според Иво Божков

Блогърът и общински съветник Иво Божков за ремонта на тротоарната настилка в София

 

В блога http://www.yvobojkov.com се разглежда една тема, която засяга столичани. Тези, които не се водят в лимузините на НСО и са повече от милион и половина.

Граждани са внесли в Столична община „Петиция за искане за ремонт на тротоарите на София“. Във връзка с това общинският съветник Иво Божков е попитал кмета на София Йорданка Фандъкова колко човека са пострадали, каква е дължината на тротоарните настилки и какви средства са изхарчени през последните 10 години за тяхното възстановяване.

Той е получил писмен отговор на питанията си от кмета на София Йорданка Фандъкова. Въз основа на него е направил някои изводи.

12.5 % са подновените тротоари в столицата за 10 години. Което значи че ако се работи с това темпо, ще са необходими 70 години за да се поднови настилката на тротоарите.

От отговора става ясно, че тротоарната настилка в 24-те района на София е 7 696 439 кв. м. За 10 години изцяло новите тротоарни настилки са 945 668 кв. м., а частични ремонти са направени на 123 222 кв. м. тротоари. Това, пише Божков, е 1/8 или 12.5%, а то е твърде много недостатъчно и 70 години ще са необходими за подновяване на тротоарите. Това според него е „абсолютно незадоволително и показва липсата на смела и отговорна политика“, която не пази здравето на столичани. Те чупят крайници заради счупени и стърчащи плочки, майките не могат да се придвижват безпроблемно по тротоарите на столицата, жените не могат да ходят на токчета, калта по обувките на пешеходците е също неудобство.

Столична община е предвидила за 2018 година 37.7 млн. лв. за текущи ремонти, като в тях влиза и ремонт на пътната инфраструктура и в частност тротоарите. Това според общинския съветник е крайно недостатъчно. СО ще вземе заем от 130 млн. лв., „за да изгради ненужния и вреден инсинератор за боклук“, пише Божков, но не искат да намерят пари за тротоарите, за да се предвижват пешеходците безпрепятствено и сигурно.

Друг извод който е направил общинският съветник е, че липсват критерии, с които да може да се установява потребността от смяна на настилката на тротоарите. Той пита „Защо това е така и защо не се изготвят такива критерии?“

Освен това не се води статистика за пострадалите от разбитите тротоарни настилки и недобра градска среда. А именно статистиката, цифрите, ще могат да покажат каква нужда има от ремонтите на тротоарите. Те стоят и в основата на мерките, които трябва да се вземат, за да може проблемът да бъде решен.

Разполага се единствено с информация за периода от октомври 2016 г. до декември 2017 г. за заведени 23 дела от пострадали граждани срещу СО заради лошото състояние на тротоарните настилки.

Божков пише, че „на повечето от тези коментари“ не е получил отговори.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Приключиха ремонти на училища и детски градини в 18 столични района

Летните ремонти на учебни и детски заведения завършиха в предвидения срок и сградите са готови …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *