Начална страница / Още / 920 лв. става минималната заплата на учителите
www.kompasbg.com

920 лв. става минималната заплата на учителите

920 лв. става минималната заплата на учителите от 1 януари 2019. При добро изпълнение на бюджета, увеличението може да настъпи и с началото на новата учебна година през есента на 2018. Това се разбира след подписания Колективен трудов договор между синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и министъра на образованието за следващите две години.

Минималната работна заплата за учители и други педагогически специалности в момента е 760 лв. Предстои тя да скочи до 920 лв. Увеличение в трудовото възнаграждение ще има и за длъжностите старши учител – 955 лв., главен учител – 1005 лв., заместник-директор – 1065 лв., директор – 1140 лв.

Целта на увеличението е да се стимулира учителската професия и да стане по-привлекателна, за да се предложи по-качествено образование.

Предвижда се и увеличение във възнаграждението за допълнителните часове, които са над минималната задължителна подготовка.

В подписания договор се предлага и решение за намаляване на агресията в училище. Една от  основните учителски функции е възпитателната. За тази цел правата и задълженията на ученици и родители ще се регламентират по-точно и ясно. При записване на ученик във всяко училище, родителят ще бъде длъжен да се запознае с изискванията на учебното заведение и да даде писмено съгласие, че е запознат с тях и ще отговаря за тяхното спазване.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Габриела Евтимова

Виж също

„Софийска вода” временно спира водата в някои части на столицата утре

На 25 септември 2018 г. (вторник), заради изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на ул. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *