Начална страница / Още / 920 лв. става минималната заплата на учителите
www.kompasbg.com

920 лв. става минималната заплата на учителите

920 лв. става минималната заплата на учителите от 01 януари 2019. При добро изпълнение на бюджета, увеличението може да настъпи и с началото на новата учебна година през есента на 2018. Това се разбира след подписания Колективен трудов договор между синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и министъра на образованието за следващите две години.

Минималната работна заплата за учители и други педагогически специалности в момента е 760 лв. и ще скочи на 920 лв. Увеличение в трудовото възнаграждение ще има и за длъжностите старши учител – 955 лв., главен учител – 1005 лв., заместник-директор – 1065 лв., директор – 1140 лв.

Целта на увеличението е да се стимулира учителската професия и да стане по-привлекателна, за да се предложи по-качествено образование.

Предвижда се и увеличение във възнаграждението за допълнителните часове, които са над минималната задължителна подготовка.

В подписания договор се предлага и решение за намаляване на агресията в училище. Една от  основните учителски функции е възпитателната. За тази цел правата и задълженията на ученици и родители ще се регламентират по-точно и ясно. При записване на ученик във всяко училище, родителят ще бъде длъжен да се запознае с изискванията на учебното заведение и да даде писмено съгласие, че е запознат с тях и ще отговаря за тяхното спазване.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Габриела Евтимова

Виж също

времето в София

Ето какво време ни очаква през уикенда

В столицата температурата на въздуха няма да надвишава 28-29 градуса в днешния ден, а от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *