Начална страница / Още / До 25 деца в група в градините, 18 в яслите в София

До 25 деца в група в градините, 18 в яслите в София

Приемът на деца които са с хронични заболявания, в детските градини и в подготвителните групи в училищата, да става с предварително кандидатстват в информационната система за обслужване на детските заведения и тези деца да участват в третото класиране паралелно. Определените места в групата за такива деца са до 5.

В новия проект на Наредба за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските училища на територията на Столична община е планирано кандидатстването и класирането да става по общите правила, заедно с тези, които кандидатстват и се класират по Общи и Социални критерии. Това е предложение, направено от гражданите на София. Специалистите по образованието към общината са го приели, показва справката от уеб страницата на Столична община.

Днес комисията по култура и образование към СОС ще разглежда проекта. Общинарите са приели и направеното предложение, когато се проверяват данните за детето, родителите да не дават копие от акта за раждането му или от личните си документи, а да се предоставят само оригиналните и освен това да се попълва декларация, с която ще се потвърждават данните.

Постоянният адрес на децата ще бъде удостоверяван с личната карта на родителите, без да се изисква удостоверение за постоянен адрес взето от общинската служба.

Предвидено е в групите с яслена възраст максималният брой на децата да е 18, за детската градина той да е 25. Двадесет и пет ще бъде пределната норма и за броя на децата в подготвителната група в училищата. Тук влиза и броят на малчуганите, които са със специални образователни потребности (СОП) и/или с хронични заболявания, а това също е предложение, което е постъпило онлайн и намира място в новата наредба.

Приемът на децата със СОП в детските градини и училищата ще става след проверка, която ще се извършва от Екип за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците. Екипът ще се назначава със заповед на директора на съответното училище или детска градина.

За да бъде защитен интересът и на тези деца, и на останалите деца в групата, съответно в класа, направената преценката за индивидуалните потребности на детето и възможността учебните заведения да осигурят тези потребности се координират със служители на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

На протест излезе Детският радиохор на БНР

След протеста на музикантите от БНР, днес, 20 август, детският радиохор към БНР също излезе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *