Начална страница / Още / „Екоравновесие“: Все повече породисти кучета биват изоставяни

„Екоравновесие“: Все повече породисти кучета биват изоставяни

Директорът на Общинско предприятие „Екоравновесие“ към Столична община Веселин Асенов съобщи за 693 осиновени от приютите на предприятието кучета през 2017 г. 3648 бездомни животни са хванати през годината от общинското предприятие, а доведени от самите им собственици, които не могат да се грижат за тях са 92 кучета.

Веселин Асенов разказа за безотговорността на притежателите на домашни любимци, която все повече нараства. Все повече породисти кучета се изоставят, те са от породите чихуахуа, немски овчарки, шарпей, булдог, но най-много са от бойни породи като питбул. „Кучето не е едносрочно желание, и когато решим, че то вече не е онази сладка плюшена играчка, за която сме го взели, да го изхвърлим на улицата“, допълни той.

През 2015 г. е проведено последното преброяване на безстопанствените кучета, които на територията на Столична община са били 3844. А сега общинското предприятие „Екоравновесие“, заедно с фондация „Четири лапи“ започват да преброяват популацията на бездомните животни и през май ще се знае техният брой.

В приюта за кучета на предприятието в кв. „Сеславци“ сега се извършват ремонтни дейности, като след това той ще се превърне в жилище за майки и техните малки кученца. Така хората ще могат да се запознаят с тях и по този начин броят на осиновените да бъде по-голям.

Използваните за януари 2018 г. средства от предприятието са 244 хил. лв. Хванатите безстопанствени животни са 289, 218 са кастрирани, а 193 от тях са пуснати на свобода на местата от където са хванати. Във ветеринарната клиника на общинското предприятие „Екоравновесие“, което се намира в кв. Връбница“ за лечение са приети 24 кучета, а намерили нови стопани и осиновени са 50, каза директорът Веселин Асенов.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

„Да изчистим България заедно“ събра 4123 т отпадъци и над 400 000 доброволци

409 073 доброволци се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“, а събраният боклук е 4123 тона …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *