Начална страница / Още / Незаконна замяна на имот в кв. „Стрелбище”

Незаконна замяна на имот в кв. „Стрелбище”

В нов етап се намира сега историята около замяната на имота в кв. „Стрелбище”, намиращ се на ъгъла на кръстовището на „България“ и „Петко Тодоров”. Софийската градска прокуратура е констатирала нарушение при замяната му,при която фирма НИКМИ го е получила. Това се е случило през 2006 г. след решението на Столични общински съвет. Тогава кмет на София е бил Бойко Борисов, който е подписал заповедта.

„Установени са закононарушения на процесуални и материалноправни разпоредби, водещи до нищожност на Решение 799 и Заповед РД-562-229/03.11.2006 г. на кмета на Столична община”, отговаря прокуратурата на молбата от инициативния комитет, излъчен от живеещите в квартал „Стрелбище”. Замяната е незаконна поради това, че няма квалифицирано мнозинство при вземането на решението, тъй като „за“ са 38 гласа, а не са 39.

Аctualno.bg. съобщава, че НИКМИ искат да построят висока сграда на този парцел още преди 10 години. Собственикът на НИКМИ Милчо Благоев обаче твърди, че бившият главен архитект на София Петър Диков умишлено е предизвикал промяна в Общия устройствен план на столицата. Така този парцел се оказва в зелена зона. Поради това там няма как да има високо строителство. Преди 2 години НИКМИ завежда дело и Върховният административен съд решава делото в тяхна полза. Решението обаче е противоречиво, защото не кореспондира с други решения, при това на съдебни състави с участието на съдии от състава (Джузепе Роджери и Любомира Мотова), които решават в полза на НИКМИ.

Улицата, през която преминават колите, за да отидат към квартал „Стрелбище” беше разрушена през 2007 година. Въпреки, че Столична община издаде заповед за премахване на оградата и възстановяване на разрушената улица, на две съдебни инстанции тази заповед беше уважена. Съдът посочва при второто си решение, ако „общината е искала да запази свободния достъп на гражданите до имота, не е трябвало да прави заменка“. Главният архитект на София казваше няколко пъти, че Столична община подготвя жалба за разваляне на тази замяна, но досега не се знае какво става с нея.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

БЧК организира празник в Южния парк

Българският червен кръст е организатор на голям празник в Южния парк , Голямата поляна. Забавлението започва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *