Начална страница / Още / Оцениха на 500 000 лв. апетитният парцел при Гара Пионер

Оцениха на 500 000 лв. апетитният парцел при Гара Пионер

В края на миналата година общинският съветник Стефан Марков направи запитване до Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), отнасящо се до продажбата на гара Пионер. Той попита какви са причините за това решение и дали е разговаряно със Столична община да им се даде мястото, което да бъде устроено за почивка и спорт. Според проекта за план на Борисова градина е предвидено точно това.

От отговора на Управителния съвет на НКЖИ става ясно, че компанията е предприела действия за продажба на гара Пионер, тъй като разходите за терена са много и са непосилни за тях, а компанията не притежава необходимите средства за поддържането и охраната му. И още, че със Столична община не е разговаряно, за да прецени тя как е най-добре да се използва имотът.

Данъчната оценка на гарата е над 500 000 лв., казват от НКЖИ и допълват, че след решението на Министерския съвет гарата ще се продаде с тайно наддаване на търг.

Общинският съветник Марков уточнява, че това място е в един от най-хубавите квартали на столицата и е в близост с Борисовата градина. Затова трябва да е ясно какво ще се прави на тези терени и то да е от полза за всички. Като например да стане място за почивка и спорт, детски площадки и да се ползва от всички софиянци. Сега, казва Марков, там се продават строителни материали и Борисовата градина не е място за такива дейности. А и бъдещият собственик на имота може да промени предназначението му ако има изготвен ПУП и решение на Главния архитект на Столична община. Според Марков най-правилното решение за това място е то да бъде дадено на Столична община и тя да реши какво ще е най-доброто за него.

Миналата година на 6 декември правителството взема решение НКЖИ да продаде на търг с тайно наддаване недвижим имот в район „Изгрев“, който е 20 дка и е от бившата гара „Пионер“, но не се използва от НКЖИ. Решението на правителството ще позволи разпоредителна сделка, от която компанията ще има допълнителни приходи, това казват от „Дондуков“ 2.

От първия подробен устройствен план за Борисовата градина се видя, че на мястото на бившата гара „Пионер“ ще се строят подземни паркинги и спортен комплекс. Близостта му до Ловния парк и Борисовата градина, до плувния комплекс „Диана“ го прави един от най-съблазнителните имоти в столицата.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Новините в София: Най-важното за деня, 22 септември

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 22 септември. Спортна зона …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *