Начална страница / Още / Почина Петър Междуречки, бивш кмет на София
Петър Междуречки

Почина Петър Междуречки, бивш кмет на София

Вчера след дълго боледуване се е споминал Петър Междуречки – дългогодишен кмет на София. Той е заемал длъжността в продължение на повече от 8 години – между 27 март 1978 г. и 19 юни 1986 г.

Той се ражда в семейството на Мара и Александър Междуречки в Неврокоп на 2 май 1934 г. Неговият дядо Гоце Междуречки е бил сподвижник на ВМРО и е родом от село Междурек, което след Междусъюзническата война преминава на територията на Гърция.

Семейството се мести в София през 1936 г., а Петър Междуречки става член на БКП през 1965 г. В прогимназията в която учи председателства дружеството за българо-съветската дружба. Дипломира се в СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност право. След това завършва науки и външна търговия в Западен Берлин.

През 1962 г. започва работа в МВР, а през 1965 г. се дипломира по специалност международни отношение в Москва. През 1968 г. е назначен завеждащ стокообмена в търговското представителство на България във ФРГ. От 1971 г. е старши инструктор в отдел „Външна политика и международни връзки към ЦК на БКП, а от 1974 г. до 1978 г. е посланик на страната ни във ФРГ.

След мандатите му като кмет на София между 1978 – 1986 г. Междуречки е изпратен посланик на България в ГДР до 1991 г. В годините в които той е кмет на София, се реконструират бул. „Драган Цанков“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Ботевградско шосе“ и Околовръстният път.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Съдът отстрани Десислава Иванчева и заместничката й от длъжност

Съдът днес отстрани Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова от длъжност. От съда се …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *