Начална страница / Още / Почина Петър Междуречки, бивш кмет на София
Петър Междуречки

Почина Петър Междуречки, бивш кмет на София

Вчера след дълго боледуване се е споминал Петър Междуречки – дългогодишен кмет на София. Той е заемал длъжността в продължение на повече от 8 години – между 27 март 1978 г. и 19 юни 1986 г.

Той се ражда в семейството на Мара и Александър Междуречки в Неврокоп на 2 май 1934 г. Неговият дядо Гоце Междуречки е бил сподвижник на ВМРО и е родом от село Междурек, което след Междусъюзническата война преминава на територията на Гърция.

Семейството се мести в София през 1936 г., а Петър Междуречки става член на БКП през 1965 г. В прогимназията в която учи председателства дружеството за българо-съветската дружба. Дипломира се в СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност право. След това завършва науки и външна търговия в Западен Берлин.

През 1962 г. започва работа в МВР, а през 1965 г. се дипломира по специалност международни отношение в Москва. През 1968 г. е назначен завеждащ стокообмена в търговското представителство на България във ФРГ. От 1971 г. е старши инструктор в отдел „Външна политика и международни връзки към ЦК на БКП, а от 1974 г. до 1978 г. е посланик на страната ни във ФРГ.

След мандатите му като кмет на София между 1978 – 1986 г. Междуречки е изпратен посланик на България в ГДР до 1991 г. В годините в които той е кмет на София, се реконструират бул. „Драган Цанков“, бул. „Александър Стамболийски“, бул. „Ботевградско шосе“ и Околовръстният път.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

На протест излезе Детският радиохор на БНР

След протеста на музикантите от БНР, днес, 20 август, детският радиохор към БНР също излезе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *