Начална страница / Още / Столична община организира пунктове за събиране на използвани гуми

Столична община организира пунктове за събиране на използвани гуми

В началото на декември миналата година Столична община започна акция, опасните отпадъци да не се допускат до нерегламентираните места и така да попаднат в почвата или пък да се изгарят и да замърсяват и без това не особено чистия въздух.

И в границите на тази акция общината е взела 2 600 гуми, които са излезли от употреба. Началото на начинанието Столичен инспекторат постави в районите “Овча купел” и “Младост”, защото при направените проверки, там са намерени най-много захвърлени гуми. Следват “Връбница”, “Люлин” и отново “Младост” и “Овча купел”.

“Целта е да се освободят гражданите от старите гуми, защото те за специфичен вид отпадък и трябва да отидат за рециклиране”, каза за “Труд” представителят на инспектората от звено “Контрол на компонентите и факторите на околната среда” Татяна Асенова. Тя съобщи, че само за три обявени дни са събрани почти 2 580 гуми и в началото на следващата седмица ще е ясен точният им брой.

На сайта на инспектората – http://inspectorat-so.org/ може да се види графикът на тази инициатива.

Въпреки определените дати, хората продължават да носят гуми на посочените адреси. В “Младост” са намерени над 200 гуми на едно място. Това е показателно, че инициативата се приема много добре от гражданите, сподели Асенова.

От инспектората съобщиха, че районите “Младост”, “Овча купел”, “Връбница” и “Люлин” не са избрани произволно, а защото там е установено най-голямо количество изхвърлени автомобилни гуми. Все повече райони ще бъдат включени в акцията, за което ще има обявен график по дати и адреси, за да може отпадъците да се съберат и да се извозят веднага.

Посочените адреси за събирането на гумите са на празни общински места. От там се извозват до депо “Враждебна”, а от там ги поемат лицензирани фирми за рециклиране. Фирмите “Екомедиана-2010” и “Норд Гуми” са посочили и сервизи в различни райони, където хората могат да занесат използваните автомобилни гуми. Тези фирми имат сключен договор с общината, каза още Асенова.

Тя поясни, че проверките на Столична община, съвместно със СДВР в автосервизи и пунктове за черни и цветни метали продължават. Проверени са обекти във “Възраждане”, “Овча купел”, “Оборище”, “Надежда”, “Красна поляна” и “Илинден” от 20 декември 2018 г. насам. Автосервизите събират различни опасни отпадъци като отработени моторни масла, кабели, гуми, филтри и др. В два автосервиза са използвали за отопление отработени моторни масла, а това е забранено и се инспектира от РИОСВ-София. Те са санкционирани веднага. Наложени са шест акта поради липсата на отчетна документация, че са предавани на съответните фирми, а не са изхвърлени. Седем физически лица са получили глоби с фиш поради замърсени обществени площи около обектите.

Столичен инспекторат се надява на сигнали от гражданите за горенето на опасни отпадъци, които замърсяват въздуха. Според закона обаче, те могат да направят това, само ако изгарянето им е на открито. За да бъдат санкционирани нарушителите, те трябва се намерят или подалият сигнала да стане свидетел. При извършените проверки по такива сигнали никога не е установено, че са горени такива отпадъци, казват от СИ.

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова са проверени 185 домакинства в т. нар. Виетнамски общежития, които са общински. Проверката не е установила нарушения. Домакинствата се отоплявали преди всичко с дърва и въглища. Някой от тях използвали за отопление газ и ток. Не е констатирано горене на гуми, текстил, пластмаса и пр.

СИ започна и кампания за събиране на ненужни материали от текстил. Дрехите, които хората изхвърлят трябва да се събират в контейнери със специални стикери, за да не се използват за отопляване и да не попадат в общата смет.

В районите “Оборище”, “Слатина” и “Люлин” на определени адреси са поставени контейнери, където да се изхвърля всичко, което от текстил – дрехи и други. Те ще бъдат предадени на специализирана фирма, която ще ги оползотвори.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата


Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Сцена в Народния театър ще носи името на Апостол Карамитев

Сцена на името на легендарният български актьор Апостол Карамитев ще кръстят в Народния театър “Иван …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *