Начална страница / Райони на София / район "Красно село", СО / Жители на „Красно село“ заплашват с протести заради строеж на висок блок

Жители на „Красно село“ заплашват с протести заради строеж на висок блок

След близо 2 години пред блок 11 в квартал „Красно село“ ще има нова жилищна сграда. Поради това живеещите в квартала заплашват, че ще протестират. Те се притесняват, че ще им бъде отнета светлината, зеленината край тях ще бъде унищожена, а панорамата към Витоша „ще се превърне в скъп спомен“ съобщи БНТ 2.

Началото е сложено, когато през декември 2017 г. е заградена земята пред блока, а по-късно се поставя и табела, че ще се строи нова сграда.

Живущата в бл. 11 в кв. „Красно село“ Ирина Кирилова се опасява, че високата постройка ще засенчи блока им. А Мариела Кирилова, също от бл. 11 казва, че с всичките апартаменти и подземни гаражи на бъдещия 7-етажен блок ще бъде застроен почти целият терен. Освен това, по време на изкопните работи са имали чувството, че има земетресение.

По думите на инвеститора строежът е напълно законен, защото той притежава всички необходими документи. Главният архитект на район „Красно село“ Христо Кючуков потвърждава казаното от инвеститора и поясни, че според регулацията на квартала от 2013 г. този терен е определен за застрояване, а не за озеленяване и е вярно, че тук постройката е предвидено да е 3-етажна, но това е променено от предходния районен главен архитект. Разрешените до 26 метра кота не са достигнати, не е вярно, че има замяна на терени, такава има заради минаващия до блока топлопровод, поясни Кючуков.

Всички отговорни институции са информирани от живеещи в квартала и ако държавата не ги защити, те са готови да започнат протести, като подписката им срещу строежа е вече факт.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Опасни сметки: В „Красно село“ търсят 32 хил. кубика вода

Къде изчезнаха 32 хил. кум. м вода. На този въпрос отговор търсят жителите на столичния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *