Начална страница / Райони на София / район "Лозенец", СО / Протест в „Лозенец“ заради неясната съдба на трамвай №6
кадър: bTV

Протест в „Лозенец“ заради неясната съдба на трамвай №6

По-рано през деня, жители на столичният кв. „Лозенец“ излязоха на мирен протест.

Причината е неясното бъдеще на трамвай №6. Информацията е на bTV.

Преди две години обичайният маршрут на трамвая бе пренасочен към кв. „Иван Вазов“. Това бе направено уж поради ремонта на подлеза при НДК. Да, но месеци след приключване на ремонта стария маршрут на трамвай №6 не е възстановен.

Но не това е единствена причина за недоволството на хората от кв. „Лозенец“. Неприятната за тях новина дойде след проведено миналата седмица обществено обсъждане. Обсъждане, на което бе предложено линията на трамвай №6 до „Лозенец“ да бъде премахната.

Един от недоволните заяви пред камерите на телевизията, че близо 5000 души са се подписали срещу това предложение. И добави, че е имало обещания от всички възможни политически нива, включително кметът Йорданка Фандъкова, Елен Герджиков и др. ръководни фактори в СО за това, че затварянето на въпросната отсечка на трамвая е само временна мярка. Дори са им били посочени конкретни срокове за възстановяване на линията.

Хората запитаха и защо трябва да се премахва съществуваща и действаща инфраструктура. Друг от недоволните отбеляза, че в момента жителите на квартала трябва да сменят „три превозни средства“ за да стигнат, например, до НОИ.

На място бе и зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев. Неговият отговор бе, че съдбата на трамвай №6 ще бъде решена на предстоящ експертен съвет при главния архитект на София. Той каза и следното: „Бяха изработени и седем варианта за трасето, от които най-накрая бяха отсети четири“. Крусев уточни че на базата на тези четири варианта ще бъде взето и окончателното решение.

Крусев не отрече, че има вариант за премахването на трамвайната линия. Един от вариантите е тя да бъде заменена от тролейбусна, която да минава по бул. „Арсенал“, като според Крусев така „ще се подобри транспортното обслужване“ на кв. „Манастирски ливади“.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Студентите от УАСГ и BLD с акция за облагородяване на квартал Лозенец

От 23 до 27 юли ще настъпи кулминацията на партньорския проект на строително-инвестиционна компания BLD …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *