Начална страница / Райони на София / район "Лозенец", СО / СО дава половин милион лева за обновяване на 120-метрова улица

СО дава половин милион лева за обновяване на 120-метрова улица

Общината ще отпусне 500 000 лв. за да може да се ремонтира изцяло 120-метрова улица.

 

Тя ще служи като вход за кв. „Витоша“ по ул. “Васил Арнаудов”. Общината е решила това защото почти липсва общинска собственост в целия квартал.  За целта трябва да се отчуждят или изкупят между 2500 и 3000 частни имота, който се намират в района на улицата.

В последните месеци жителите на кв. „Витоша“ изразяват недоволството си, включително с протести, от това че детските площадки, зелените площи, улиците, тротоарите са в лошо състояние или пък почти липсват.

При последния протест, който се състоя преди около десет дни, живущите в квартала казаха, че ако проблемите не започнат да се решават, то те ще спрат да си плащат данъците. В допълнение към проблемната инфраструктура, често стават и задръствания, които будят недоволството на местните граждани. А задръстванията се случват защото изходите от кв. „Витоша“ не са достатъчни. Към момента те са два – през ул. „Екатерина Ненчева“ и ул. „Асен Разцветников” към “Симеоновско шосе“ и по ул. “Филип Кутев“, която води до бул. “Черни връх“.

Главният архитект на София Здравко Здравков коментира ситуацията и заяви, че според него “Основният проблем е, че в миналото тук са строени сгради, без да е приложена улична регулация“. Той посочи, че за да се подобри инфраструктурата общината трябва да придобие множество частни имоти. Само така би могло да се обновят и появят и нови тротоари и улици.

„Подобен проблем има не само в кв. “Витоша”, но и в „Манастирски ливади“ и „Кръстова вада”, каза Здравков. И подчерта, че порочната практика да се строи без нужната регулация го е накарала да спре издаването на разрешения за строеж върху имоти, които са необходими за изграждане на инфраструктурата. Той посочи, че такива разрешения ще се дават само ако имотите са отчуждени или дарени на общината от инвеститорите.

В резулат на изискването въведено от Здравков Столична община е получила дарение с имоти от обща площ над 21 хиляди кв. м.

По данни на Столична община в квартала има едва 3 общински терена. Върху единия от тях СО вдигна нова детска градина на стойност над 2,5 млн. лв. Плановете са на останалите два терена да има спортно игрище и детска площадка на обща стойност от 140 000 лв. Проектите за изграждането им са предоставени на инициативния комитет на хората от “Витоша”.

Добромир Дреков – районен кмет на „Лозенец“ обеща, че жителите на квартала „ще имат пълна свобода“ да преценят как искат да изглеждат тези два нови обекта. И добави, че средства за изграждането им са предвидени.

Дреков посочи и това, че всеки квартал от район „Лозенец“ си има свои специфични проблеми. И усилията на местните власти са да се вземат и прилагат добри решения за отстраняване на тези проблеми.

„Това се отнася и за кв. „Витоша“ За съжаление, поне на този етап много малка част от работата ни е видима за жителите му. Основните поблеми там са липсата на инженерна и социална инфраструктура, защото дълги години там не се е припагала улична регулация и не са останали общински терени“, каза Дреков. Той поясни, че за подобряването на инфраструктурата е необходимо време защото се минава по сложни процедури, а освен това са необходими и сериозни средства.

„Затова заедно с живеещите в квартала определяме най-приоритетните обекти. Те са заложени в програмата на Столичната община и са предвидени за реализация в краткосрочен и дългосрочен план“, каза още районният кмет на „Лозенец“.

Той информира, че в бюджета са предвидени 4 млн. лв. които ще отидат за “ ремонт на три големи обекта в квартала“. Става въпрос за реновиране на на ул. “Филип Кутев“, обновяване на кръстовището при ул. „Могилата“ и ремонт на отливния канал от бул. „Черни връх“ до корекцията на Драгалевска река.

Йорданка Фандъкова днес ще има поредна трета среща с инициативния комитет на хората от квартала. Още преди месеци инициативният комитет заедно със Столична община направиха списък със заложени конкретни задачи и проекти които да бъдат свършени.

Към момента някои от тях са изградени – на 13 улици е поставено ново осветление. Сложена е мантинела по бул. “Симеоновско шосе“. А в момента се прави джоб за спиране на градския транспорт, както и нова спирка. Прави се и тротоар свързващ зоопарка с детската градина.

Останалите неща от списъка са се забавили заради зимният сезон, в които строенето е затруднено. Общо 250 000 лв. са налети за обновяване на квартала в последните 4-5 месеца.

Приходните постъпления за СО от налога върху имотите и данъците върху автомобилите и тези за придобиване на имущество от кв. „Витоша“ са в общ размер на 400 хиляди лв.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Студентите от УАСГ и BLD с акция за облагородяване на квартал Лозенец

От 23 до 27 юли ще настъпи кулминацията на партньорския проект на строително-инвестиционна компания BLD …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *