Начална страница / Райони на София / район "Люлин", СО / Възможно е удължение на метрото в столичните квартали „Люлин“ и Студентски град след 10 години

Възможно е удължение на метрото в столичните квартали „Люлин“ и Студентски град след 10 години

Директорът на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев каза, че близо 40% от изпълнението на новите метростанции от последната метролиния са готови. Отсечката от „Попа“ до квартал „Красно село“ ще бъде готова за местните избори през 2019-а година. Но в столичните квартали „Люлин” и „Студентски град” удължение на подземната железница може да има след 10 години.

Тогава София ще изпревари град като Виена, т. к. ще обслужва 60% от населението. Инж. Братоев отбеляза, че през септември 2019 година ще бъде готова част от третата линия на метрото, която се изгражда в момента, а за края на годината ще остане част към „Владимир Вазов“.

„Виждам едно допълнително удължаване евентуално в „Люлин“ по посока Околовръстното, защото „Люлин“ е 140-хиляден квартал и има само 2 станции“, коментира инжинера.

За 2020 година остават участъците  към „Овча Купел“ и „Хаджи Димитър“. В дългосрочен план се предвижда разширение до квартал „Слатина” и зала Арена Армеец. Предвиждат се и станции в „Люлин” и „Студентски град“. Квартал „Люлин“ е със 140-хилядно население, а има само 2 метростанции.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Инициативата „Студентски чете“ ще стимулира четенето сред младите

Читателска инициатива в Студентски град стартира на 13 октомври от 16 часа до бл. 5. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *