Начална страница / Райони на София / район "Младост", СО / Бунт срещу пореден строеж в „Младост“

Бунт срещу пореден строеж в „Младост“

На поредния протест в София рано тази сутрин живеещите в столичния квартал „Младост“ 1 се събраха, за да протестират срещу нов строеж в квартала им. Според информацията протеста е организиран чрез социалните мрежи. Става дума за блоковете 3-и, 36-и и 1 А и застрояване на междублоковите пространства. Това ще направи „недостъпно преминаването в района и ще донесе прах, шум, кал и сбогуване със зелените площи“.

Пред репортер на Bulgaria ON AIR протестиращите казват, че това е безумие, градинката е място където те си почиват след работа и е една от малкото градинки в квартала, но искат и нея да унищожат.

Собствениците на имота твърдят, че той е 12 декара, от тях са им върнати само 2 и ще се построи сграда, която е много малка. Те са намерили инвеститор, който ще строи магазини. Според тях не се засяга нито едно дърво, защото Подробният устройствен план така е изработен.

Кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева е солидарна с протестиращите и ги подкрепя. На хората от „Младост“ вече им идва много от непрекъснатото застрояване на паркинги, зелени площи, обръщалото на градския транспорт и „непрекъснато никнат блокове“, споделя тя. Според нея ПУП-ът, който е от 2009 г. трябва да бъде преразгледан. Според него „строежът е заложен и може да стане до 15 метра“, казва Иванчева.

Инвеститорът опровергава казаното от кметът на „Младост“. Той е категоричен, че бъдещият строеж няма да е върху зелената площ, всичко е напълно законно, „кота корниз е 10 м.“ и не се изисква разрешение, а освен това бъдещите сгради ще са двуетажни. Върнатият имот е малко над 2 дка, само 40 % ще бъдат застроени, останалият терен е за озеленяване.

Жителите на „Младост“ са категорични, че ако трябва „тук ще стане революция“, защото това е поредната градинка, която ще се застрои. „Тези планове трябва да се променят, защото не може всеки месец да излизаме да стачкуваме“, казват протестиращите.

На края Десислава Иванчева заяви: “ Тук не може да има постройка под балконите на хората. Населението вече е компетентно и знае какво е ПУП“. Зелените площи трябва да си останат такива. Ще се иска преразглеждане на ПУП и откупуване на имота от собствениците, допълни тя за „България сутрин“ на Bulgaria ON AIR.

Според информация за събитието, организирано в социалната мрежа, заграждането и застрояването на терена между три блока ще направи недостъпно преминаването в района и ще донесе прах, шум, кал и сбогуване със зелените площи.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Кой си забрави автомобила на паркинга на метростанция в „Младост“

Стари автомобили са изоставени по паркинги и пред блокове. За това алармираха граждани пред столица.bg. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *