Начална страница / Райони на София / район "Младост", СО / Бунт срещу пореден строеж в „Младост“

Бунт срещу пореден строеж в „Младост“

На поредния протест в София рано тази сутрин живеещите в столичния квартал „Младост“ 1 се събраха, за да протестират срещу нов строеж в квартала им. Според информацията протеста е организиран чрез социалните мрежи. Става дума за блоковете 3-и, 36-и и 1 А и застрояване на междублоковите пространства. Това ще направи „недостъпно преминаването в района и ще донесе прах, шум, кал и сбогуване със зелените площи“.

Пред репортер на Bulgaria ON AIR протестиращите казват, че това е безумие, градинката е място където те си почиват след работа и е една от малкото градинки в квартала, но искат и нея да унищожат.

Собствениците на имота твърдят, че той е 12 декара, от тях са им върнати само 2 и ще се построи сграда, която е много малка. Те са намерили инвеститор, който ще строи магазини. Според тях не се засяга нито едно дърво, защото Подробният устройствен план така е изработен.

Кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева е солидарна с протестиращите и ги подкрепя. На хората от „Младост“ вече им идва много от непрекъснатото застрояване на паркинги, зелени площи, обръщалото на градския транспорт и „непрекъснато никнат блокове“, споделя тя. Според нея ПУП-ът, който е от 2009 г. трябва да бъде преразгледан. Според него „строежът е заложен и може да стане до 15 метра“, казва Иванчева.

Инвеститорът опровергава казаното от кметът на „Младост“. Той е категоричен, че бъдещият строеж няма да е върху зелената площ, всичко е напълно законно, „кота корниз е 10 м.“ и не се изисква разрешение, а освен това бъдещите сгради ще са двуетажни. Върнатият имот е малко над 2 дка, само 40 % ще бъдат застроени, останалият терен е за озеленяване.

Жителите на „Младост“ са категорични, че ако трябва „тук ще стане революция“, защото това е поредната градинка, която ще се застрои. „Тези планове трябва да се променят, защото не може всеки месец да излизаме да стачкуваме“, казват протестиращите.

На края Десислава Иванчева заяви: “ Тук не може да има постройка под балконите на хората. Населението вече е компетентно и знае какво е ПУП“. Зелените площи трябва да си останат такива. Ще се иска преразглеждане на ПУП и откупуване на имота от собствениците, допълни тя за „България сутрин“ на Bulgaria ON AIR.

Според информация за събитието, организирано в социалната мрежа, заграждането и застрояването на терена между три блока ще направи недостъпно преминаването в района и ще донесе прах, шум, кал и сбогуване със зелените площи.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Горублянци против „Източен парк“

Според протестиращите около 500 фамилии са засегнати от проекта, който предвижда зелени площи върху 1250 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *