Начална страница / Райони на София / район "Младост", СО / Район „Младост“ иска от президента вето на Закона за застрояване на столицата

Район „Младост“ иска от президента вето на Закона за застрояване на столицата

От Столичния район „Младост“ поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на Закона за устройство и застрояване на Столичната община, които касаят междублоковите пространства. Започнаха протест с аргумента, че новите текстове предоставят възможност за промяна на статута на зелените площи и строителство върху тях.

Притесненията на администрацията в „Младост“ произлизат от чл. 28 от Закона. Според тях той дава възможност на места, определени за зелени площи, да се строят и сгради, а не само инфраструктура.

Биляна Петкова – заместник-кмет на района обясни как се случва това:

„Досега беше 2/3 мнозинство и само за инфраструктура, което означава пътища или кабели за подземни комуникации. Новата промяна е, че ще може всичко – ще могат да бъдат жилищни сгради, офис сгради. Ще може София да се уплътни значително повече отколкото е в момента. А това чие ще е решението вече зависи самият инвеститор колко голяма промяна прави. Ако прави само за своя имот – съответния главен архитект на района, ако е за по-голям имот, по-голяма промяна, тогава става след решение на Столичния общински съвет“.

След Великденските празници предстои новият Закон за устройство и застрояване на Столичната община да бъде обнародван.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Анита Найденова

Виж също

Разрешен е строежът, заради който Иванчева спечели кметския стол

Строежът пред бл. 19 и 20 в квартал „Младост – 1“, срещу който протестира обществеността, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *