Начална страница / Райони на София / район "Слатина", СО / „Опозицията“ в СОС провали решение на проблем със застрояване на градинка в Слатина
източник: offnews.bg

„Опозицията“ в СОС провали решение на проблем със застрояване на градинка в Слатина

За четвърти път СОС пробва да разреши проблем с предвиден за застрояване частен терен в район „Слатина“, на който в момента има градинка и детска площадка, а инвеститорските намерения предизвикват ожесточени протести от страна жителите на района.

Решението Столична община да замени два имота в район „Оборище“ и „Лозенец“ за парцел в район „Слатина“ беше осуетено от съветници от БСП, Група 5 и РБ.

Елен Герджиков смята, че това е безотговорно поведение. Вместо да се намери решение на проблема, закъсняват за заседанието или гласуват против.

За момента няма да има следващ опит и няма решение на проблема.

Кметът на столицата, Йорданка Фандъкова, настоява всички, гласували „против“ да дадат предложение за решение, което да е в подкрепа на желанията на гражданите от район „Слатина“.

Спорният терен е притежание на „Агора – Ин“ ЕООД на арх. Венцислав Дучев. На него е планиран строеж на сграда на 4 етажа с трафопост. Не се предвиждат зелени площи. Планът е от 2000 г. Застрояването е потвърдено от кмета на района през 2004 г. и през 2007 г. от главния архитект.

През 2011 г. архитектът получава разрешението за строителство и  се заема с подготовката на терена. Още тогава започват протестите, при които имаше и спиране на багери с тела, подпалване на коли.

Столична община се договаря с Дучев за замяна на имота. „Агора Ин“ получава  два парцела – един на ул. „Русалийски проход“ в „Лозенец“ с площ 1059 кв. м, и още един в Подуяне – център в община Оборище от 630 кв. м. срещу имота от 1527 кв. м в „Слатина“. Налага се да доплати 505 434 лв. на общината, тъй като терените, които получава са по-големи, пише offnews.bg.

След всичко това СО по правило трябва да обяви терена за публична общинска собственост, а главният архитект на столицата да промени ПУП по служебен път, определяйки го за терен за озеленяване.

Тъй като днес не бе събрано мнозинството, необходимо за размяната на даренията, вероятно отново ще започнат протестите.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Десислава Михалева

Виж също

“Зелената библиотека” ще бъде за първи път в парк “Гео Милев”

Утре от 10:00 до 14:00 часа “Зелената библиотека” на Столична библиотека ще бъде в парк …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *