Начална страница / Райони на София / район "Средец", СО / Руши се сградата на Нотариата в София

Руши се сградата на Нотариата в София

Кметът на район „Средец“ в София изказа тревогата си заради лошото състояние на къщите, в които са живели министър-председателят на България от 1911 – 1913 г. Иван Евстратиев Гешов и инж. Михаил Момчилов (там се е помещавал Нотариатът на столицата).

От район „Средец“ казват, че двете постройки са паметници на културата. Единственото което те могат да направят обаче, е да припомнят на институциите, които трябва да проявяват грижа към недвижимите паметници на културата, че те „трябва да бъдат опазени, съхранени и поддържани в добро състояние“.

Къщите са и архитектурни паметници, но са и паметници на историята ни.

Къщата намираща се на „Патриарх Евтимий“ 2 трябва да бъде обезопасена. Заради това до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и дирекция „Контрол по строителството“-НАГ кметът Мария Ачкова е пратила писмо. В него тя съобщава, че къщата е в това състояние защото е увредена при строежа на третия лъч на софийското метро. Затова трябва да се вземат бързи мерки. Ачкова е искала да й се каже какви действия ще се предприемат по изготвен инвестиционен план.

Бившата сграда на Нотариата

Тази сграда е построена по проект на арх. Петко Момчилов. Той я е създал за дом на брат му и баронеса Филипина фон Услар-Глайхен – негова съпруга. Така през 1899 г. в центъра на София се появява една от най-красивите сгради в края на 19 век. Къщата се отличава със своето изящество, и днес още привлича погледите. От 1978 г. тя е със статут на паметник на културата с национално значение.

Възстановена е по Проект „Красива България” през 1999 г., чийто ръководител е арх. Георги Лабов.

Сега собственик на постройката е Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и отново състоянието й е лошо.

По проекти на арх. Петков Момчилов са строени знакови за София сгради като Александровската болница, Българската народна банка, църквата „Св. Седмочисленици”, Синодалната палата, Майчин дом, Централният софийски затвор, Централната минерална баня – проектът е съвместен с арх. Йордан Миланов, домът на Теодор Теодоров – политик, публицист, юрист, министър-председател на България от 1918 – 1919 г. В него се е намирал ресторант „Крим”.

Арх. Петков Момчилов е проектирал и обществени сгради в София, Варна и Русе.

Къщата на Иван Гешов

Сградата е известна като „къщата на Гешов“. Намира се на бул. „Патриарх Евтимий“ 7. Тя е построена между 1905 и 1907 година. Проектант е арх. Никола Лазаров, който я проектира за семейството на известния български политик и председател на Българското книжовно дружество, Българската академия на науката и Българския червен кръст.

Тази сграда също от 1978 г. е със статут на архитектурен и художествен паметник на културата с местно значение.

Арх. Никола Лазаров е проектирал довършването и обзавеждането на Военния клуб в София (1898-1900), Двореца в Евксиноград (1894); североизточното крило на Княжеския дворец в София (1894-96), Вила № 2 от Летния царски дворец във Врана (1912). Негов е замисълът на “Монументална София” за създаването на представителния център на столицата (1907-12). Арх. Никола Лазаров е проектирал и много обществени и жилищни сгради из цялата страна.

Сега собственик на „къщата на Гешов“ е частна фирма. Тя обаче не полага грижи за нея и тя се руши. Предвидено е през 2004 г. на нейно място да се издигне хотел, но понеже е паметник на културата не може да бъде съборена.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Празник на район Средец

Район „Средец“ организира празничен концерт

Район „Средец“ на Столична община организира празничен концерт на 27 септември т. г. послучай традиционния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *