Начална страница / Райони на София / район "Средец", СО / Руши се сградата на Нотариата в София

Руши се сградата на Нотариата в София

Кметът на район „Средец“ в София изказа тревогата си заради лошото състояние на къщите, в които са живели министър-председателят на България от 1911 – 1913 г. Иван Евстратиев Гешов и инж. Михаил Момчилов (там се е помещавал Нотариатът на столицата).

От район „Средец“ казват, че двете постройки са паметници на културата. Единственото което те могат да направят обаче, е да припомнят на институциите, които трябва да проявяват грижа към недвижимите паметници на културата, че те „трябва да бъдат опазени, съхранени и поддържани в добро състояние“.

Къщите са и архитектурни паметници, но са и паметници на историята ни.

Къщата намираща се на „Патриарх Евтимий“ 2 трябва да бъде обезопасена. Заради това до председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество и дирекция „Контрол по строителството“-НАГ кметът Мария Ачкова е пратила писмо. В него тя съобщава, че къщата е в това състояние защото е увредена при строежа на третия лъч на софийското метро. Затова трябва да се вземат бързи мерки. Ачкова е искала да й се каже какви действия ще се предприемат по изготвен инвестиционен план.

Бившата сграда на Нотариата

Тази сграда е построена по проект на арх. Петко Момчилов. Той я е създал за дом на брат му и баронеса Филипина фон Услар-Глайхен – негова съпруга. Така през 1899 г. в центъра на София се появява една от най-красивите сгради в края на 19 век. Къщата се отличава със своето изящество, и днес още привлича погледите. От 1978 г. тя е със статут на паметник на културата с национално значение.

Възстановена е по Проект „Красива България” през 1999 г., чийто ръководител е арх. Георги Лабов.

Сега собственик на постройката е Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и отново състоянието й е лошо.

По проекти на арх. Петков Момчилов са строени знакови за София сгради като Александровската болница, Българската народна банка, църквата „Св. Седмочисленици”, Синодалната палата, Майчин дом, Централният софийски затвор, Централната минерална баня – проектът е съвместен с арх. Йордан Миланов, домът на Теодор Теодоров – политик, публицист, юрист, министър-председател на България от 1918 – 1919 г. В него се е намирал ресторант „Крим”.

Арх. Петков Момчилов е проектирал и обществени сгради в София, Варна и Русе.

Къщата на Иван Гешов

Сградата е известна като „къщата на Гешов“. Намира се на бул. „Патриарх Евтимий“ 7. Тя е построена между 1905 и 1907 година. Проектант е арх. Никола Лазаров, който я проектира за семейството на известния български политик и председател на Българското книжовно дружество, Българската академия на науката и Българския червен кръст.

Тази сграда също от 1978 г. е със статут на архитектурен и художествен паметник на културата с местно значение.

Арх. Никола Лазаров е проектирал довършването и обзавеждането на Военния клуб в София (1898-1900), Двореца в Евксиноград (1894); североизточното крило на Княжеския дворец в София (1894-96), Вила № 2 от Летния царски дворец във Врана (1912). Негов е замисълът на “Монументална София” за създаването на представителния център на столицата (1907-12). Арх. Никола Лазаров е проектирал и много обществени и жилищни сгради из цялата страна.

Сега собственик на „къщата на Гешов“ е частна фирма. Тя обаче не полага грижи за нея и тя се руши. Предвидено е през 2004 г. на нейно място да се издигне хотел, но понеже е паметник на културата не може да бъде съборена.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Коледен ретро трамвай тръгва в София от 18 декември

От 18 до 24 декември малки и големи столичани и гостите на София, ще могат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *