Начална страница / Събития и свободно време / Андроидът София ще участва в конференция в българската Столица

Андроидът София ще участва в конференция в българската Столица

Хуманоидният робот с име София, на който към края на 2017 г. бе дадено официално гражданство в Кралство Саудитска Арабия идва в столицата на България. Информацията е на в-к „24 часа“.

Роботът ще бъде в София на 15 март. Поводът е участието му на конференция под надслов „Успешният подбор: Бизнес възможности и предизвикателства. Конференцията е част от поредица събития организирани от Casus Futura – платформа за бъдещи тенденции в света на бизнеса, технологиите и социалния живот.

Добилият световна популярност андроиден прототип ще обясни за това как отношенията между децата и роботите оказват благоприятно въздействие върху развитието на детския интелект и любопитство. София ще говори за това как изкуственият интелект (ИИ) влияе на емоциите на човешките същества и ще обясни на хората за позитивният принос който ИИ носи за бъдещето.

А вечерта на 15 март желаещите ще могат да си направят снимки с фамозния андроид.

Забележително е, че роботът ще проведе примерно интервю за работа, като присъстващите на събитието ще могат да добият представа как изкуственият интелект вече може да играе роля, подобна на човешката, в определен вид дейности.

Експерти в областта изказват мнението, че за в бъдеще машини подобни на София биха могли нацяло да заменят хората във воденето на интервю за работа.

Разбира се такова напредване на изкуственият интелект и създаването на човекоподобни машини харесва на някои, други изказват опасения по този въпрос, като за някои това е дори зловещо.

София отговаря така: „Страхувате се от бунт на роботите? Ако сте мили с мен и аз ще бъда мила с вас“.

И така, вече имаме машини като София, които могат да имитират човешки мимики и изражения, да гледат човека в очите и дори да танцуват. Хората, които стоят зад разработката им са въодушевени и вярват че това е бъдещето, и че то е вече тук. Но монетата има две страни. Все повече машини с внедрен изкуствен интелект отнемат работата на много хора.

Така например консултантската компания McKinsey е направила анализ който сочи, че до 2030 г. 800 милиона души по света ще загубят работата си, заменени от машини. Ще бъдат засегнати хора работеши в сферата на консултантските услуги, брокери, счетоводители, работещите в заводите (които вече са до голяма заменени от автоматизирани машини) и др.

Тук може да видите роботът София в действие.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Националният военноисторически музей с ден на отворените врати за празника на Независимостта

Днес, 22 септември, Националният военноисторически музей ще отбележи Деня на независимостта с Ден на отворените …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *