Начална страница / Събития и свободно време / Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще направи демонстрация на печат на Гутенбергова преса
източник; Плевен за Плевен

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще направи демонстрация на печат на Гутенбергова преса

Днес, 17 май, от 16.00 ч. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде направена уникална демонстрация на печат на Гутенбергова преса върху хартия, която е изработена ръчно по метода на откривателя й Цай Лун.

източник: Плевен за Плевен

Пресата е пълно копие на оригинала и е прецизно изработена от Диян Павлов – Джими. Негово дело и Творителница „О’Писменех!“ в гр. Плевен. Там децата от плевенските училище научават по интересен и нестандартен начин любопитни факти за книгите и буквите.

Диян Павлов – Джими е автор и на изложбата „Преди Гутенберг и след това“. Тя ще бъде открита непосредствено след демонстрацията, информира novini.bg.

източник: Плевен за Плевен

50 табла показватвъзникването и развитието на писменостите през вековете. Ще могат да се видят и средствата, начините и материалите, с които хората са писали от Месопотамия и Шумер до Гутенберг.

източник: Плевен за Плевен

След приключване на демонстрацията ще се връчат и наградите на  Съюза на печатарската индустрия в България.

Така Националаната библиотека ще отбележи Деня на българската писменост и 140 години от основаването на културния институт.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Десислава Михалева

Виж също

Кинодвор с коктейл и класно кино

Приятели, каним ви в КИНОДВОР G8 под открито небе! Вълнуващи филми, коктейли, хубаво време, книги …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *