Начална страница / София / 1/3 от износа на България се произвежда в София, 176 обекта в списъка за приватизация на Столична община

1/3 от износа на България се произвежда в София, 176 обекта в списъка за приватизация на Столична община

За миналата 2017 г. Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции регистрира пред Комисията по финанси и бюджет на Столичния общински съвет 600 000 лв. в повече от прогнозираните. Общата цена на икономическите и финансовите данни по изпълнението на работата на СОАПИ по приватизацията и контрола след приватизацията е 54 588 620 лв. За 2018 г. обектите които са включени за приватизация са 176, а предвижданата сума е между 53 200 000 и 56 000 000 лв.

Председателят на Надзорния съвет на Агенцията и зам.-председател на Столичен общински съвет Николай Стойнев казва, че „СОАПИ стана входната врата на бизнеса за София“. Според него се е работило по над 80 инвестиционни проекти. Освен това София е представена от Агенцията много добре и извън България. Вече има събрана солидна база данни за икономиката на града, допълни Стойнев.

СОАПИ работи по проекти със страни от Европейския съюз, от Скандинавието, Южна Корея.

В София се произвежда 1/3 от износа на страната ни. В града работят 700 000 души. Делът на заетите с работа мъже и жени е 50 на 50 – според последното статистическо проучване, информира Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Агенцията. Той допълни, че „Инвестиционният климат в София е стабилен“. А в основата на фирмите, които са с висока добавена стойност са ИТ-индустрията, аутсорсинг бизнеса и промишлеността.

Владимир Данаилов поясни, че последният успех на екипа на СОАПИ е финалът на проекта на белгийската фирма „Мелексис“. Компанията преди дни съобщи, че остава в България, а това ще доведе до създаването на нови 300 работни места. Ще бъдат инвестирани и още 75 млн. евро. А всичко това е станало възможно благодарение на оказаната „активна подкрепа“ на Йорданка Фандъкова – кмет на столицата, на Николай Стойнев – председател на Надзорния съвет на Агенцията и зам.-председател на Столичен общински съвет и общински съветници, допълни Данаилов.

По програмата „City to City“ вече е финализиран договорът с Лондон. От София почти 70 фирми се интересуват от програмата. Те са съгласни да произвеждат у нас, а да изнасят продукцията си в Лондон и изобщо на английския пазар. Една от тях е „Софийска баница“, която вече работи по проект за откриване на баничарници в Англия. Очаква се подписване на подобен договор за сътрудничество с Виена. Екипът на СОАПИ е отправил покана и към италиански градове, които да се включат към програмата.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

„Ден без автомобили“ затваря центъра на София за 6 часа

Затварят центъра на София за пътни первозни средства. Така столицата ни се присъединява към иницативата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *