Начална страница / София / Административният съд в София насрочи нова дата за референдума в „Младост“

Административният съд в София насрочи нова дата за референдума в „Младост“

Софийски административен съд определи нова дата за разглеждане на делото за недопускане да се проведе референдум срещу презастрояването на район „Младост“. Столичният общински съвет през април миналата година не допусна референдума с мотива, че съдебно-техническата експертиза не е готова. Тя трябва да уточни точния брой подписи, които са събрани в подкрепа на проведеното допитване в района.

Съдебното заседание се отложи за трети път поради жалбоподателите, които изискват нови данни и доказателства. Главна дирекция „Гражданска регистрация и Администратовно обслужване“ не казват причините, поради които 4 600 подписа не са зачетени за валидни. Изискваната от съда информация не беше дадена и този път.

Кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева казва, че когато се говори за некоректни данни, те трябва да бъдат посочени. Тя подозира, че сведенията не са верни, тъй като Централната избирателна комисия посочва, че кв. „Младост” има 87 829 жители, а според Министерството на регионалното развитие и благоустройство те са 94 176. Разликата между сведенията на двете институции е 6347 човека. Според Иванчева нужните 10 % за задължително провеждане на референдума са налични.

Процесуалният представител на Столичния общински съвет Георги Георгиев казва, че трябва да се спазва законът, независимо от исканията на двете страни. А „страната която го оспорва, Инициативния комитет, трябва да докаже, че написаното в него не е вярно. Докато това не стане няма как да се постигне различен от целения резултат”, допълни той.

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева е сезирала прокуратурата и Министерския съвет и те започват да работят по този случай. Според нея данните от „ГРАО“ не са верни. Но от там отговарят, че проверката на подписите е според изискванията, с пояснения кога подписите се зачитат за валидни.

Следващото съдебно заседание на САС е определено за 11 май.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Над 120 дарители за съдебното дело за чист въздух в София

Над 120 граждани са направили финансови дарения за съдебното дело, което е срещу Столична община …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *