Начална страница / София / Без шумотевица и медии НСО отбеляза 139 години от създаването си
Снимка: mitropolia-sofia.org

Без шумотевица и медии НСО отбеляза 139 години от създаването си

НСО тихо и стройно чества 139 от създаването на службата. Без празнични програми, медии и шумотевица празникът бе отбелязан вчера. Скромно, с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн и с водосвет за здраве и благоденствие пред параклиса „Св. Георги Победоносец“, построен в двора на Националната служба за охрана.

12 септември е  денят на професионалния празник на службата. Той е установен с указ на Княз Александър I, със създаването на Софийска Първа конна сотня, с което се поставя началото на първото специализирано звено за охрана. На официална церемония бяха наградени служители, в знак на признание за тяхната професионална работа.

Водосветът за здраве и благоденствие пред параклиса „Св. Георги Победоносец“ бе отслужен от Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Светия синод на БПЦ и Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със софийско духовенство, съобщи сайтът на Софийска митрополия.

На събитието присъстваха началникът на НСО- Ген.-майор Данчо Димитров Дяков, зам.-началниците полк. Емил Симеонов и полк. Росен Тодоров, както и всички и всички служители на охранителната служба.

В края на последованието еп. Поликарп, след като се помоли на светеца-воин Георги да закриля, помага и напътства хората, които се грижат за спокойствието на българските граждани, се обърна към многобройните присъстващи служители с пастирско слово. Той поздрави всички военнослужещи, служители и гости от името на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски и им отправи благопожелания за: „достойно, благословено и безбедно служение.“

„Бъдете един добър пример за идните поколения, който да показва как се обича род и родина, как се пази, и как й се служи с честност, достойност и справедливост! Нека Бог да ви благослови и да ви дава сили, мир и благоденствие!- каза още владиката и изказа благодарност на цялата охранителна служба за участието им във всички общи църковни инициативи, при които съдействат и помагат, като ги увери, че Църквата винаги разчита на техния професионализъм и подкрепа.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Александра Никова

Виж също

Посланик Августидис пред Столица.bg: Ще запомня София с ангелските звуци на камбаните на „Ал. Невски“

Посланикът на Кипър в България г-н Ставрос Августидис получи признание от Столична община. На официалната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *