Начална страница / София / Бойко Борисов: Столична община да помисли за скъпа зона в центъра
снимка: Министерски съвет

Бойко Борисов: Столична община да помисли за скъпа зона в центъра

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Столична община трябва да обсъди варианта за направата на скъпа зона в центъра на София, така който искал да си кара автомобила в града да си плаща повече. А средствата събрани от по-скъпата зона могат да се използват за екологични такива. Една такава мярка ще намали и замърсяването на въздуха в града. Това било практиката в цяла Европа.

Това становище изрази Борисов по време на заседание на правителството. И допълни, цитирам: „да свалим хората от автомобилите. Не стига, че е по-евтино и бързо, но и 100% екологично чисто. Тези зони за отдих, парковете, домовете за социални грижи и това което правим, е мисля изцяло в полза на хората. Надявам се до края на годината да почнем от „Младост“ от „Черната котка“ или „Църна маца“.

Мин.-председателят добави, че министър Горанов изгарял от нетърпение за реализирането на проектите за нови зони за отдих в града, подобряване на парковете, саниране на социалните домове. За което Борисов изрази надежда, че ще започне да се осъществява към края на настоящата година. И подчерта, че всичко, което се прави е „изцяло в полза на хората“.

Той говори и за подобряването на качеството на градския транспорт и за реновирането на София през последните години. Спред думите му по времето, когато беше кмет на столицата най-младият тролей бил по-стар от него. И допълни, цитирам: „151 млн. лв. са много пари и то за едни от любимите места на софиянци, след „Витошка“, която стана прекрасна. Това е ул. „Граф Игнатиев“, всички прилежащи улици към тях. Новите трамваи не само гарантират чистота на въздуха, но и чистота от шума, защото всички тези 20 км трамвайни линии, които тропат и лопат сега, всичко това ще бъде обезшумено, за да могат в тези квартали хората да не чуват тези звуци, които има в момента“.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че след протеклите разговори с Николай Нанков – министър на регионалното развитие и благоустройството се е отворила възможност за разширяване на Околовръстното. В момента се изчаква реакция от АПИ за да започне процедура по избор на фирма изпълнител за цялата отсечка от ж.к. „Младост“ до АМ „Тракия“. Процедурата трябва да стартира към средата на март месец, което според думите и означава, цитирам: “ че имаме шанс до края на годината да започнем изграждането на разширението на Софийския околовръстен път“.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

„Ден без автомобили“ затваря центъра на София за 6 часа

Затварят центъра на София за пътни первозни средства. Така столицата ни се присъединява към иницативата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *