Начална страница / София / Около четвърт от жилищата в София са необитаеми, сочат данни на Евростат

Около четвърт от жилищата в София са необитаеми, сочат данни на Евростат

В София жилищата, в които не живее никой са 24 %, а в околностите й празните имоти са 48 %. В Пловдив – вторият по-големина град според броя на населението, практически необитаеми са 26 % от жилищата, а в третият по големина град Варна свободни са 30 % от жилищата. Информацията е от анализ на Евростат, предаден от БТА.

Според него почти 5.2 милиона човека от населението на България живее в градовете, а в селата те са 1.8 млн. Обезлюдяването на българските села продължава. В градовете жилищата са почти 2.6 милиона, но повече от 650 хиляди от тях са необитаеми – те съставляват 25 % от всичките жилища в градовете.

Анализът е предизвикан от Световния градски форум, който в момента се провежда в Куала Лумпур, Малайзия, и ще продължи до 13 февруари. Акцент в него са някои от проблемите на европейците, живеещи в градска среда.

Според предоставените данни, през последните години само София и Варна са градовете в България, които запазват трайното увеличение на населението си. Във Варна растежа е 10 %, а в София – 30 %. Най-обезлюдяващите се градове в страната са северозападните Враца – минус 23 %, и Видин с минус 22 %.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Над 120 дарители за съдебното дело за чист въздух в София

Над 120 граждани са направили финансови дарения за съдебното дело, което е срещу Столична община …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *