Начална страница / София / Всяко четвърто закупено жилище в София се дава под наем

Всяко четвърто закупено жилище в София се дава под наем

До 45 % е делът на жилищата, които се закупуват с инвестиционна цел

 

Посредниците при продажба на жилища сочат, че всяко 4-то жилище, което се купува в София e за да се даде под наем. Според тях, преди всичко това се дължи на развитието на туризма. Предпочитани са имотите, намиращи се в централната част на града.

Повишаването на честотата на полетите на нискотарифните авиокомпании раздвижва пазара, тъй като краткотрайните пътувания са се увеличили.

Делът на покупките на имоти за даване под наем в столицата е между 20 и 30 %, казва анализаторът от агенция „Явлена“ Младен Митов. Много често родителите закупуват жилища в кв. „Студентски град“ за децата си, които са студенти. Когато те завършат, жилището се предлага под наем. Според него е трудно да се посочи делът на имотите отдавани под наем от предприемчиви хора, съобщава „Монитор”. Даващите под наем имоти са доволни, защото така им е гарантирана по-добра възвръщаемост на вложените средства.

Според Тихомир Цаков от агенция „Аристо“ до 45 % достига делът на жилищата, които се закупуват в София с инвестиционна цел. Една част от тях обаче не се дават под наем. Техните собственици не искат наематели, които да им оставят неплатени сметки и изпотрошен апартамент. За сега се дават под наем жилища чрез сайтове, но това може да се ограничи, ако данъчните служби вземат на отчет тези сделки, смята Цаков.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Над 120 дарители за съдебното дело за чист въздух в София

Над 120 граждани са направили финансови дарения за съдебното дело, което е срещу Столична община …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *