Начална страница / Столична община / Фандъкова за насилието над деца и замърсяването в София
Йорданка Фандъкова в студиото на NOVA tv

Фандъкова за насилието над деца и замърсяването в София

Софийският кмет Йорданка Фандъкова гостува в предаването „Здравей България“ на NOVA tv, в което коментира въпросите за насилието над деца и замърсяването в София.

По отношение на скандалния случай в който възпитателка в детска градина оказва психическо и физическо насилие над деца, Фандъкова отговори, цитирам: „Първо нека да кажа, че хора като тази възпитателка, която видяхме нямат място системата, това е категорично и въобще не трябва да се разсъждава на тази тема“. Тя добави че подобни деяния са недопустими и престъпни и изрази увереност, че органите на реда ще се самосезират и ще започнат разследване по случая.

Кметът на София също така призна, че кадрите по детските градини не достигат, особено когато става въпрос за детски заведения в които има деца със специални образователни потребности, и това по думите и е комплексен проблем, но категорично изрази позиция, че трябва да се работи превантивно в тази насока. Същевременно напомни че на комисия в СОС вече са приети промени в правилата за прием в детските градини в София, след внимателно обсъждане с различни организации, включително родителски. Фандъкова каза и това, че подкрепя въвеждането на видеонаблюдение в яслите и детските градини, и поясни че СО би оказала финансова подкрепа на такива, които имат желание да го приложат.

Фандъкова коментира и наболелия въпрос с мръсния въздух в столицата като и тук посочи, че причините за това са комплексни. По думите й, изследванията за това кои са основите замърсители на въздуха в София ясно са показали, че съотношението между замърсяването причинено от автомобилите и това причинено от битовото отопление е 60% към 40 %, като поясни, че това са усреднени числа. Отчете и факта, че през студения сезон логично замърсяването причинено от битово отопление се повишава. Но посочи, че СО прави всичко възможно за да намали автомобилното замърсяване, чрез инвестиции в градския транспорт, велоалеи, озеленяване… Мнението на Фандъкова, е че инициативата „зелен билет“ е категорично успешна. Същевременно не се съгласи с въпросителното становище на водещата в студиото, че увеличаването на цената на редовния билет от 1 лв. на 1,60 лв е било грешно решение. Причините за увеличаване на цената са били „икономически обосновани“, каза Фандъкова и подчерта, че цените на картите за градския транспорт са останали непроменени, а на някои от тях цените са били намалени и то чувствително. Това е логично, тъй като по-този начин хората биват стимулирани да предпочетат карта вместо билет, като така те биха ползвали градския транспорт редовно, а не спорадично.

Към края Фандъкова обеща че, че в следващият случай в които се въведе мярката „зелен билет“ движението на автомобили в центъра на София категорично ще бъде ограничено.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Приходите в зоопарка скочили с 14%, няма да се вдигат заплати

В комисията по екология се разгледаха два доклада за изменение на ПУП в „Овча купел“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *