Начална страница / Столична община / Кметът на София е против вдигането на цените за тротоарно право

Кметът на София е против вдигането на цените за тротоарно право

Създава се работна група, в която да влязат представители на бизнеса и търговци от крайните столични квартали

Няма да се вдигат цените за тротоарно право в София. Срещу повишението се обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.  Тя върна текстове от новата наредба за преместваемите обекти и рекламна дейност на територията на общината, която беше приета в края на юли от Столичния общински съвет (СОС), пише „Монитор“.

В наредбата беше заложено вдигане на цената на тротоарното право, която в момента се изчислява на квадратен метър и местоположение. Мотивите на Фандъкова са, че не е добре преценено определянето на новите зони.

По време на комисията по околна среда към СОС във вторник главният архитект на столицата Здравко Здравков обясни, че не може цените в район „Триадица“, който попада в зоната от „Алабин“ до Околовръстното шосе, да бъдат еднакви. Според него трябва да се прецизират зоните.

„В центъра са съгласни с новите такси, но не и в периферните квартали на града“, уточни Здравков. Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов призна, че при предварителните разговори, когато е разработвана наредбата, не е била включена достатъчно представителна извадка от бизнеса.

„Получава се така, че не само в централната зона, където едно вдигане на таксите би било по-обосновано, а на територията на целия град се получава значително увеличение на цената на тротоарното право, което без предварителни разговори и подготовка, не е хубаво да се прави“, каза Барбалов.

Сега трябва да се коригират текстовете, да се вкарат нови в проекто наредбата. Ще се създаде работна група, в която да има представители на бизнеса и търговци от крайните квартали.

С приетата наредба бе ограничена рекламата по витрините на магазините в града. С новия документ се въведе забрана за рекламите по покривите на сградите на най-централните места в София като площад „Народно събрание“, Ларгото и площад „Св. Неделя“. Не се допуска поставяне на хладилни витрини, сергии и други в първа зона на центъра, която обхваща участъка между бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“, ул. „Екзарх Йосиф“, ул. „Позитано“, „Лавеле“ и площадите „Света Неделя“, „Народно събрание“, „Орлов мост“ и Паметника на Васил Левски.

Ограничени са и възможностите за изграждане на зимни градини на заведенията. Билбордовете в града вече ще бъдат поставяни по специални критерии и на по-големи разстояния един от друг.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Александра Никова

Виж също

Фандъкова се запозна в детайли със завода във Виена

Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със зам.-председателят на СОС Николай Стойнев направиха дълга и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *