Начална страница / Столична община / По-високи изисквания към поддържане чистотата на строежите в София

По-високи изисквания към поддържане чистотата на строежите в София

Измененията в Наредба за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община съдържат нови,по-високи изисквания към запазването и поддържането чистотата на строителните обекти.

След като Столичен общински съвет одобри Наредбата, измененията вече са факт. С тях се цели намаляване запрашеността на въздуха не само при строително-ремонтни работи, но и при движението на специализирана строителна техника в града. Те са част от мерките, които Столична община взема за подобряване качеството на въздуха в София.

Възложителите и изпълнителите на строително-монтажни работи (СМР) в Столична община са задължени да поддържат непрекъснато чистота не само там където извършват СМР, а и най-малко на 10 метра около обекта. Това те ще правят чрез метене и миене, покриване, оросяване и с други методи, за да не се допуска вдигането на прах при извършването на СМР. Тук влизат и товаренето, разтоварването и разрушаването.

Изрично се забранява замърсяването на уличните платна и/или местата за обществено ползване от машини и механизация с неизмити или замърсени гуми и ходова част при излизането от обекта; изхвърлянето и натрупването на строителни материали, земни маси и/или строителни отпадъци и др. край пътища, пътеки, тротоари, зелени площи и др., предназначени за обществено ползване без съответното разрешение.

На местата за обществено ползване не е разрешено още: разливането на вещества и химикали, смоли, петролни продукти или други материали; замърсяването на мястото, където се извършват СМР и най-малко на 10 метра от него и вдигането на прах при извършването им.

Столичен инспекторат ще осъществява контрола по изпълнение на Наредбата. Предвидените санкции за нарушителите са между 700 и 20 000 лв. за едноличните търговци и фирмите и между 100 и 5 000 лв. за физическите лица.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Премахват незаконни фирмени табели по „Граф Игнатиев“

От 11 проверени фирмени табели на ул. Граф Игнатиев само за една има одобрение и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *