Начална страница / Столична община / По-високи изисквания към поддържане чистотата на строежите в София

По-високи изисквания към поддържане чистотата на строежите в София

Измененията в Наредба за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община съдържат нови,по-високи изисквания към запазването и поддържането чистотата на строителните обекти.

След като Столичен общински съвет одобри Наредбата, измененията вече са факт. С тях се цели намаляване запрашеността на въздуха не само при строително-ремонтни работи, но и при движението на специализирана строителна техника в града. Те са част от мерките, които Столична община взема за подобряване качеството на въздуха в София.

Възложителите и изпълнителите на строително-монтажни работи (СМР) в Столична община са задължени да поддържат непрекъснато чистота не само там където извършват СМР, а и най-малко на 10 метра около обекта. Това те ще правят чрез метене и миене, покриване, оросяване и с други методи, за да не се допуска вдигането на прах при извършването на СМР. Тук влизат и товаренето, разтоварването и разрушаването.

Изрично се забранява замърсяването на уличните платна и/или местата за обществено ползване от машини и механизация с неизмити или замърсени гуми и ходова част при излизането от обекта; изхвърлянето и натрупването на строителни материали, земни маси и/или строителни отпадъци и др. край пътища, пътеки, тротоари, зелени площи и др., предназначени за обществено ползване без съответното разрешение.

На местата за обществено ползване не е разрешено още: разливането на вещества и химикали, смоли, петролни продукти или други материали; замърсяването на мястото, където се извършват СМР и най-малко на 10 метра от него и вдигането на прах при извършването им.

Столичен инспекторат ще осъществява контрола по изпълнение на Наредбата. Предвидените санкции за нарушителите са между 700 и 20 000 лв. за едноличните търговци и фирмите и между 100 и 5 000 лв. за физическите лица.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

СО стартира кампания с изследвания за рак на простатата

Столична община започва кампания за скринигови изследвания за рак на простатата. Това се разбра след …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *