Начална страница / Столична община / Шефът на СОС показа кой продаде лифтовете на Витоша

Шефът на СОС показа кой продаде лифтовете на Витоша

На 26 юли 2007 г. 47 общински съветници от СДС, НДСВ, ДСБ, БСП, „Демократи за София”, ССД, „Гергьовден“ поддържат решението компанията „Въжени линии” ЕАД да бъде продадена. Тогава Стефан Асенов от ССД и Борис Цветков от БСП гласуват „въздържал се” и само Георги Стоименов от БСП е „против“.

Елен Герджиков (ГЕРБ) – председател на Софийски общински съвет, показа протокола от заседанието. Герджиков каза, че всичките тогава 6 съветника от ДСБ са подкрепили решението въжените линии да бъдат продадени.

За да се стигне до това огласяване, причината беше разпространеното вчера от ДСБ, „Да, България“ и „Зелените“ виждане по въпроса. Те поискаха да се развали или да се преразгледа договорът за приватизация с „Витоша ски” АД, така че да бъдат осигурени  работещи лифтови съоръжения в планината.

Те казват, че през декември 2007 г.  лифтовете са продадени на регистрераното тогава дружество “Витоша ски“ ЕАД. Кмет на София тогава е бил Бойко Борисов, а ГЕРБ са имали мнозинство в Столичен общински съвет.

Герджиков каза: „Тежка форма на политическа шизофрения е хора, които са гласували и подготвили тази сделка, да излизат и да атакуват нас.” Той заяви, че това е лъжа. Поясни още, че договорът е подписан преди да бъде конституиран новият Надзорен съвет на АП. Подписалият го е тогавашният началник на Агенцията за приватизация Иван Димитров, който го е заел от 1992 г.

Правени са 11 проверки от 2008 г. насам, но е установено само едно нарушение. То се отнася до поетото и неспазено задължение по договора за 60 работни места, а е установено, че те са 47. Дружеството е наказано с над 120 000 лева. Други нарушения не са констатирани. Задълженията по договора са шест. Още през 2008 г. Витоша ски са спазили изискванията за инвестиции в размер на 500 000 лева. Освен това компанията е задължена да запази предмета на дейност, а не самата услуга, поясни Герджиков. Това всъщност означава, че въжените линии може и да не работят.

Герджиков уточни, че в договорът не съществува клауза, според която неизпълнението да е основание, той да бъде развален. И само нов план за управление на ПП „Витоша” може да реши проблемите със ски съоръженията и достъпът на столичани до планината.  А началникат на комисията по екология в общината Лорита Радева поясни, че този план е отдавна готов и екоминистерството движи процедурата. В него е предвидено да не се строят хотели и хижи.

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Премахват незаконни фирмени табели по „Граф Игнатиев“

От 11 проверени фирмени табели на ул. Граф Игнатиев само за една има одобрение и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *