Начална страница / Столична община / СОС: Обособяват две нови пешеходни зони в София

СОС: Обособяват две нови пешеходни зони в София

Столичният общински съвет взе решение за увеличаване на пешеходните зони в София. От 1 март забраната за движение на превозни средства в отсечката по бул. „Витоша“ се удължава и вече, ще е от ул. „Алабин“ до бул. „Александър Стамболийски“. В този участък, ще се движат само трамваите от градския транспорт.

Другата пешеходна зона ще е по ул. „Георг Вашингтон“ в отсечката между ул. „Трапезица“ и ул. „Пиротска“, където движението на ППС-та ще бъде също забранено.

Зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев обеща, че в рамките на две седмици започва поставянето на кашпи, които да спират автомобилите. Същевременно според решението на СОС ще се закрие платената зона за паркиране по ул. „Георг Вашингтон“.

Крусев съобщи и това, че решението на СОС е потвърдено в съда като законосъобразно. И добави: „В момента сме в процедура на подготовка. Очаквам до две седмици да бъде организирано движението в района, съобразно приетото решение“. Как ще изглеждат гласените нови пешеходни зони ще стане ясно след организиране на архитектурен конкурс.

Други приети промени предвиждат по едната страна на ул. „Съборна“ в участъка от пл. „Света Неделя“ до ул. „Леге“ да се забрани паркирането на автомобили, с идеята да бъде увеличена зоната за пешеходци. Ресорният зам.-кмет съобщи и това, че целта е за в бъдеще ул. „Съборна“ да се превърне изцяло в пешеходна зона, но това ще зависи от преценката и визията на главния архитект на София.

В малките централни улици на града се въвежда ограничение на скоростта от 30 км/ч.

 

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Камен Петров

Виж също

Фандъкова се запозна в детайли със завода във Виена

Кметът на София Йорданка Фандъкова заедно със зам.-председателят на СОС Николай Стойнев направиха дълга и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *