Новини от 13.11.2017

comment 0
visibility 334

Снощи полицията е задържала 29 имигранти на Централна гара

Снощи полицията в София блокира Централна гара и при специализираната акция са били задържани 29 нелегални бежанци, качили се в международен товарен влак, отпътуващ от гарата. Сред тях са 6 деца, 14 жени и 9 мъже. Полицейската акция е проведена след подаден към 20 ч. до 112 сигнал за подозрителни лица, забелязани върху тавана на вагон. Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов каза, че по първоначални данни задържаните са сирийци, без документи за самоличност. Открити са в товарен вагон, който е запечатан, но брезентът отгоре бил срязан. Полицията предполага, че емигрантите са влезли във влака през тавана. Не са оказали съпротива при ареста. За известно време е било спряно електричеството по контактната мрежа, за да не се образува волтова дъга и да бъдат свалени емигрантите безопасно. Поради това влаковете са закъснели с близо два часа. Задържаните се намират в столичните I и II РУ за разпит. Предстои уточняване, дали са преминали нелегално границата, дали имат статут у нас, и дали са искали да напуснат страната. Според статистиката през 2017 г. има само три случая на хванати бежанци във влаковете.

comment 0
visibility 1467

Ограда в реституиран имот затвори достъпа до блок в столичния квартал „Павлово”

Притежател на реституиран парцел постави около него ограда и затвори достъпа до блок в квартал „Павлово”, който се намира на метри. През 90-те години той е успял да върне полученото преди 1989 г. обезщетение за отчуждения имот. Така получил обратно двора на баба си и сега смята да строи. От живеещите в блока са подавани жалби до председателя на Столичния общински съвет и до главния архитект, но все още няма отговор. Притеснени са, че достъпът до входа е ограничен и това възпрепятства отиването на пожарна и на линейка. Собствениците на апартаментите казват, че са откупили правото на строеж, имат нотариални актове от 1996 г. Затова те питат - кой и защо е разрешил този поземлен имот да се появи във вече урегулиран поземлен имот. Инж. Теодор Петков - кмет на район „Витоша”, определя ситуацията като абсурдна и допълни, че ще се изиска преписката от МФ, за да се види как са се случили всички тези обезщетения, какво е плащано. Така е върнато и мястото от другата страна на блока в „Павлово” и скоро на паркинга ще се строи жилищна сграда.

comment 0
visibility 323

В София, ще се проведе международният фестивал Into the Spirit World

В Конферентната зала на СУ “Св. Климент Охридски” и кино “Влайкова” от 14 до 18 ноември 2017 г. ще се проведе 6-ят Международен фестивал на етнографския филм. На него ще се представят 18 интересни филма,които ще ни запознаят с интересните области на спиритуалността, религията, древните ритуали, съвременния шаманизъм, живота след смъртта. С гостите на фестивала Слободан Наумович – доцент по етнология и антропология от Белградския университет, Владимир Боцев – доктор по етнология и куратор в Националния музей на Македония, Горан Благоев – доктор по етнология, преподавател и водещ в БНТ и др., ще се проведат интересни дискусии за опознаването на този свят, далеч от рационалното. Ние много неща не знаем за заобикалящия ни свят. От представените на фестивала филми ще научим за класическата и фолклорната религиозност в Асеновград. Жителите на едно българо-мохамеданско село в Родопите ще ни разкажат за Празника на жертвата - Курбан-байряма. Наред с кукерите от шуменското село Веселиново, джоломарите от района на Тиквеш (Македония), ще се запознаем и с маскираните в Швейцария. На фестивала ще имаме възможност да разберем за: афро-бразилската религия кандомбле, церемониите по обладаване от духове в Южен Тайланд, религията и боговете на редица други народи. Фестивалът ще започне с българския документален филм за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век. Целта на събитието е популяризаторска и образователна  – входът е свободен.

Реклама
comment 0
visibility 881

В София са заловени над 50 бежанци в товарен влак

Товарен влак беше спрян при навлизане в Централна гара, тъй като бежанците са се качили на покривите на вагоните на товарната композиция. Напрежението по електрическата мрежа на БДЖ е спряно от съображения за сигурност, за да могат да се свалят пътниците от покрива. Това предизвика закъснението на повече от 10 пътнически влака с повече от 1 час. Централна гара София е пълна с чакащи пътници. Сред бежанците има и жени и малки деца. Те всички се представят за бежанци от Сирия. Според неофициални данни те са се качили на влака от Истанбул. Снимка: Кросс