Новини от 22.11.2017

comment 0
visibility 1646

"Надежда" с 3 нови площадки от днес (СНИМКИ)

Район "Надежда" изгради 3 нови детски площадки през 2017 г. - междублоково пространство при бл. 15/17 в жк Толстой, пред бл. 240 в жк Ндаежда 2, пред бл. 403 в жк Надежда 4, съобщават от столичния район.  Финансирането е от Дирекция "Зелена Система" на Столична община. "Благодарим и на "Сити хоум парк", които реновираха още едно пространство - детската площадка за деца от 0 до 12 г. между бл. 127 и бл. 129 като част от компесаторно озеленяване. Представяме ви кадри от детската площадка в жк Толстой, бл. 15/17. Тя е проектирана за деца от 3 до 12 г., като е съобразена с Наредба №1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. Композицията включва комбинирано съоръжение, двойна люлка с два вида седалки, детска клатушка на пружина, двойна детска клатушка на пружина. Площадката е оградена с дървена ограда, добавени са 4 пейки с облегалки, две кошчета за отпадъци и 2 указателни табели."  

comment 0
visibility 384

Предстои реконструкция на стената на язовир „Бели Искър“

„Фокус“ предаде думите на премиера Борисов -Главният прокурор е поискал проверка за язовир „Бели Искър“. От пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщават, че е осигурена безопасна експлоатацията на язовир „Бели Искър“ с по-ниско ниво на водата в него. За да има по-висока сеизмична издръжливост язовирът, трябва да се реконструира стената му, което предстои.  Съоръжението е на територията на община Смолян, публично държавна собственост и трябва да се контролира от областния управител на област София. За сега е в сила концесионен договор между Столична община и „Софийска вода“ АД.  Според този договор, стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир „Бели Искър“ се осигуряват от концесионера. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че много скоро министърът на регионалното развитие ще възложи на областния управител на Софийска област да избере проект за реконструкция на стената на язовир „Бели Искър“. Тогава ще бъдат отпуснати и средствата за реконструкцията и. Предстои в най-кратък срок да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни, а Технически експертен съвет ще вземе най-доброто техническо решение, по което ще се извърши и строителството на стената.

comment 0
visibility 591

Предвижда се строг контрол върху горенето на гуми, кабели и дрехи

Заради сигнали за нерегламентирано горене на гуми, дрехи, кабели, което замърсява въздуха в София, екоминистърът Нено Димов и софийският кмет Йорданка Фандъкова са провели разговор за засилване мерките срещу него от общинските власти. „Ще търсим ефективни решения, разчитаме и на активността на гражданите“, заяви министърът. С мобилни станции за измерване чистотата на въздуха е извършена извънредна проверка на четири места в София от 13 до 20 ноември 2017 г. Избрани са места с различен тип отопление – с твърдо гориво, с ТЕЦ и типичен пункт с натоварен транспорт. „Наблюдавани са основни замърсители – обясни министърът, като серен диоксид, азотен диоксид, озон, въглероден оксид и фини прахови частици, които са основният проблем в градовете“. Министърът допълни, че на 17 ноември в кв- „Бояна“, между 17 и 23 часа нивото на фините прахови частици във въздуха е било 2 пъти повече от нормата. Това показва, че отоплението с твърдо гориво е основният замърсител. На другите места показателите са били в норма. Сравнителните данни сочат, каза министърът, че през 2014 г.  средногодишните показатели на нормите на фините прахови частици само в една постоянна станция на София са били по-ниски. През 2016 г. обаче, показателите са под нормата в почти всички станции.

Реклама
comment 0
visibility 546

Временно спиране на водоснабдяването на 23 ноември 2017 г. по места

"Софийска вода" информира абонатите си, че спира временно водоснабдяването на 23 ноември (четвъртък) в следните райони на столицата от: 10:00 до 20:00 часа  в ж. к. „Люлин“ 5, блокове 516, 517, 518, 521, ул. 502 поради монтаж на спирателен кран. 23:00 часа на 23 ноември до 06:00 часа на 24 ноември 2017г. в кв. „Подуене”  -  ул. „Оборище“ от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ до улиците „Васил Друмев“, „Оборище“, „Мърфи“,. „Русалка“, „Алеко Константинов“ поради подмяна на спирателен кран. 10:00 до 16:00 часа в кв. „Център” - ул. „Средна гора“ от ул. „Цар Симеон“ до ул. „Кирил и Методий” поради подмяна на сградно водопроводно отклонение. 9:30 до 16:30 часа в ж. к. „Банишора“ - ул. „Враня“ от ул. „Шумен“ до ул. „Алдомировска“поради ремонтни дейности. 10:00 до 17:00 часа във вилна зона „Симеоново – Драгалевци - ул. „Проф. Борис Йоцов“ – от №25 до 39, ул. „Огюст Дозон“ от ул. “Проф. Борис Йоцов“ до улиците „Георги Заркин“, ул. „Шарколия“ от №4 до ул. „Огюст Дозон“ поради изграждане на сградно водопроводно отклонение. 10:00 до 19:00 часа във вилна зона „Косанин дол“ - улиците „Попов извор“, „Забел“, „Карачаир“, „Пепелив рид“, „Мразовец“, „Любелия“ и комплекс „Бяла черква“поради монтаж на спирателни кранове. 9:00 до 19:00 часа в кв. „Орландовци“ - ул. "Вела Чорбова" от ул." Арда" до ул. " Училищна", ул. "Кестен" от ул. "Магда Петканова" до ул." Вела Чорбова" “,поради  подмяна на сградно водопроводно отклонение. 9:30 до 17:30 часа в кв. „Враждебна“ - ул. 2 от ул. 61 до бул. „Ботевградско шосе“заради подмяна на сградно водопроводно отклонение.

comment 0
visibility 552

Отвратително варварско убийство в кв „Хиподрума“

Труп на застрелян и обезглавен 46-годишен мъж е открит в гараж в София в квартал „Хиподрума”. Снощи (21 ноември) към 19:30 часа е подаден сигнал в полицията на София от живеещи в района намерили го хора,. На мястото веднага са пристигнали полицейски екипи. При огледа е установено, че освен огнестрелна рана, по трупа има и наранявания от нож, а дори Нова телевизия съобщи, че тялото е обезглавено. По случая е образувано досъдебно производство. По неофициална информация мъжът е 46 –годишен, който използвал гаража, в който е намерен убит за ключарска работилница. Novini.bg пишат, че гаражът е нает от убития под наем и никой от съседите живеещи в блока не го познават, тъй като той не живеел там – това са съобщили живеещите в блока. Никой от тях не е чул или видял нещо, което да могат да свържат с въпросното убийство. За тежкото престъплението е задържан 46-годишен мъж, с който са били приятели. Били са в близки отношения много години. Заподозряният е арестуван в дома му. По всяка вероятност става дума за любовен триъгълник. По непотвърдена информация оръжието на престъплението е законно притежание. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщава, че вероятно се касае за битов конфликт. Мъжът не е криминално проявен.