Новини от 28.11.2017

comment 0
visibility 1528

"Ученически игри" 2017/2018 г. - състезания по баскетбол

Състезанията по баскетбол, част от „Ученически игри“ 2017/2018, Районно първенство, се проведоха на 27 ноември в мултифункционалната зала на училищен комплекс „Азбуки“.  Във възрастовата група – 5-7 клас – момчета, първенец стана отборът на 55 СУ „Васил Лески“, побеждавайки ОУ „Азбуки“. При 5-7 клас момичета, отново купата грабна 55 СУ „Васил Левски“ в мач срещу ОУ „Азбуки“. При 8-10 клас юноши, отборът на Професионалната гимназия по телекомуникации се класира на първо място, надвивайки Частната езикова гимназия „проф. Иван Апостолов“ и Международната гимназия „проф. д-р Васил Златарски“.  На второ място се класираха състезателите на ЧЕГ „проф. Иван Апостолов“, следвани от МЕГ „проф. д-р В. Златарски“. Във възрастовата група 11-12 клас, юношите от ПГТК надделяха над отбора на „проф. Иван Апостолов. 

comment 0
visibility 1294

Обитателите на жилищен комплекс "Витоша парк" може да изгубят достъп до домовете си

"Живущите в столичният комплекс "Витоша парк" остават без достъп до домовете си, сигнализираха потърпевши собственици", предаде в новинарската си емисия БТВ. Единственото място позволяващо влизане в жилищните имоти в комплекса е отстоящият до Симеоновият лифт паркинг "Витоша ски",  който е собственост на едноименната частна фирма. По информацията на обитателите на комплекса, собственика на паркинга е предприел заграждането му и са спуснали бариерата. Разстроената софиянка Ваня Кирова изрази гняв и недоумение как подобни нелепици могат да се случват в 21-ви век. "Ние сме си купили апартамент с АКТ 16, и след три години аз разбирам...че аз не мога да си вляза в имота" каза пред репортера на БТВ гражданката. Павлина Милошева, адвокат на жителите в комплекса заяви, че първоначалният договор между строителната фирма и "София ски" е бил за временно преминаване срещу заплащане, което според документа би трябвало да важи "до учредяването на постоянно право на преминаване от Столична община". Според БТВ, фирмата която е трябвала да превежда събираните такси за преминаване и да ги превежда към "Витоша ски" е спряла да го прави преди две години. А властите от район "Витоша", предадоха, че общината няма право да се меси в спор "между частни субекти".

comment 0
visibility 877

Коледната украса на столицата е в пълен ход. В петък Фандъкова, ще пусне светлините на гол...

На първи декември, в петък от 17:30 часа стотици светлини, ще заблещукат върху таз годишната официална коледна елха на София. Дървото вече е присадено и се намира в зелените площи пред НДК. Честта да „запали“ украсата й, и тази година се пада на кмета на столицата Йорданка Фандъкова. А празничното събитие трябва да продължи, около два часа. Междувременно коледни украси се редят и в други точки на София. По бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Витоша“ окото, ще радват бляскави арки и светещи дръвчета, а цял комплекс от светлини, гирлянди и други традиционни за празника неща, ще има в самият център на града – ларгото. Светлинни арки, се поставят и на т.нар. Мост на влюбените – пешеходният надлез до НДК. Пред Народния Театър „Иван Вазов“ пък се подготвя цялостна композиция от коледни еленчета със шейната на Дядо Коледа и дръвчета. Покрай църква „Света София“ ще се издигне малка горичка от елхички, посадени в своеобразни кошарки. За празника, ще бъдат украсени и много други места в града. А Столична община отново, ще проведе инициативата с парични награди „Да украсим София за Коледа“. Приканвайки хората да допринесат за празничното настроение изпъстряйки фасадите на домовете си в коледни украшения. Всеки желаещ може да праща снимки на ukrasi_sofia@mail.bg. Наградите са добри – 1200 лв. за първо място, 600 за второ и 300 за трето.

Реклама
comment 0
visibility 1201

„Карта София“, много повече от карта за градския транспорт

Центърът за градска мобилност (ЦГМ) работи над проект за иновативна за България карта за градския транспорт, която обещaва да бъде много повече от това. Продукта, ще носи името „Карта София“ и всеки неин притежател, ще може да пътува без ограничение в столицата, но това е само част от нейното приложение. „Карта София“, ще се предлага на желаещите на цената от двадесет лева, като валидността и, ще бъде в диапазона на три последователни дни от календара, и ще важи от датата и часа на нейното издаване. Подобно на лична карта не ще може да бъде използвана от друг човек, а само от този на чието име е издадена. Интересното, а и полезното в това начинание подето от екипа на ЦГМ е, че на картоносителя му се предоставя възможността да се възползва от намаления в повече от петдесет обекта в столицата. В това число книжарници, културни обекти като музеи, места за спорт, забава, а също и заведения за хранене. Тя, ще е достъпна за всеки желаещ – столичани, гости на града, чуждестранни туристи. Към момента се подготвя физическият носител на книжката каталог, която ще обозначава обектите включващи намаления, като броят им се увеличава постоянно. Какво, ще представлява този книжен гид, може да видите тук.

comment 0
visibility 469

ДНСК разпореди незабавното обезопасяване на строеж, след пореден инцидент станал миналата ...

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) се е задействала и разпоредила неотложно обезопасяване на сграда в строеж след поредният строителен инцидент в Столицата. Обезопасяването се извършва към настоящият момент. При проверката е било установено, че мястото е заградено със строителна ограда, но не и добре обезапасено тъй, като са липсвали задължителната предпазна мрежа и козирка над тротоара. Миналата сряда, от третият етаж на строящата се сграда се откъсна солидено парче от кофраж с дължина, около метър и половина и се стовари върху тавана на преминаващ автомобил. Водачката на автомобила Михаела Василева остана невредима, но сподели огромната си уплаха и стреса който е преживяла. Както и самата потърпевша каза тогава, стреса е бил прекалено силен, тъй като по няколко пъти седмично минава оттам заедно с детето си. „Едва когато слязох от колата, осъзнах, какво не ми се е случило“, каза Василева пред БТВ. Строежът намиращ се на „Цар Борис III“ №5 и недалеч от „Пирогов“ е изключително опасен, тъй като мястото е силно оживено и с голям трафик. Оттам минават множество пешеходци и автомобили. Включително много деца, тъй като наблизо се намират две училища, 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ и 19-то СОУ „Елин Пелин“.

comment 0
visibility 505

266 катастрофи донесе първия сняг в София

Въпреки всички предупреждения на властите, първият сняг изненада шофьорите както в София, така и в страната. За последните 24 часа на територията на София са възникнали 266 леки пътнотранспортни произшествия. За миналото денонощие равносметката показва за столицата показва - 91. По данни на МВР пътната обстановка в столица е довела до 2 тежки катастрофи, като няма информация за загинали хора. "Пътна полиция": Има задръствания в столицата, но пътищата са почистени Днес е обявен код жълто за опасно време в 24 области в страната.  

comment 0
visibility 587

166 снегорина са чистили София тази нощ

Цяла нощ екипи са премахвали паднали клони и дървета заради мокрия сняг "През нощта два пъти са обработени улиците, носители на масовия градски транспорт, както и някои вътрешноквартални такива от обществена значимост. Трябва да се има предвид, че е зима и е възможно да има места, които не са добре почистени", обясни инж. Георгиева от Столичния инспекторат. Тя обеща при подаване на сигнали "веднага да отиде снегорин". Телефон за сигнали е 02 987 55 55. Георгиева продължи, че към този момент се обработват спирките на масовия градски транспорт и всеки момент трябва да приключат. Приоритетно се почистват още тротоари около детски градини и училища. "По данни на Центъра за градска мобилност трафикът е нормален за зимни условия, драстично закъснение на градския транспорт няма никъде", подчерта инж. Георгиева

comment 0
visibility 395

28 души са потърсили подслон през нощта в София

170 са общо местата, на които могат да разчитат за помощ и подслон хората без дом в София през зимните месеци. Само през тази нощ 28 души са се обърнали към кризисния център за настаняване на бездомни в София, съобщава НоваТВ. "Една от причините хората да остават на улицата е жилищна измама. Някои остават без дом заради влошени отношения в семейството. Случва се и сезонни работници да останат на улицата. Имаме нужда от съдейсвие от работодатели, защото през зимата в кризисния център идват много млади хора, които имат нужда от работа и подкрепа. Надяваме се и на сътрудничество на неправителствените организации и гражданите на София", коментира Мина Владимирова от дирекция Социални дейности към Столичната община. Снимка: Кадър НоваТВ

comment 0
visibility 493

"Пътна полиция": Има задръствания в столицата, но пътищата са почистени

Трафикът в София е интензивен и движението е затруднено, но пътищата са проходими, коментира пред Фокус началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски във връзка със снеговалежа от последните 24 часа. Той допълни още, че въпреки добре почистените улици, шофьорите трябва да бъдат внимателни, въпреки образувалите се задръствания. "Ако автомобилите не са подготвени за зимни условия, по добре е шофьорите да не тръгват на път. Или ако водачите не са пътували досега при зимни условия, да внимават, защото на пътя дебнат изненади. И гумите на автомобила са от изключителна важност", предупреди още комисар Рановски. Снимка: НоваТВ