Новини от 01.12.2017

comment 0
visibility 416

Система прогнозираща нивата на въздушно замърсяване влиза в експлоатация, скоро

Столична община работи по създаването на система, чиято цел е да прогнозира замърсяването на въздуха над София за всеки две денонощия напред, с цел да се предостави възможност за бързи превантивни действия. Платформата, ще бъде качена скоро онлайн и, ще е достъпна за всеки. Но за да бъде пусната в експлоатация, би трябвало да мине и през общинският съвет на София. Същевременно, снощи, измервателните станции за контрол качество на атмосферния въздух, засякоха високи нива на замърсяване с финни прахови частици в столицата, нива многократно превишаващи нормите от 50 микрограма на куб. метър. Във въздуха над район "Младост" и "Хиподрума са отчетени 350 микрограма на куб. метър. Опасни за здравето нива са отмерени и над "Надежда" - 300 микрограма на куб. метър и над "Павлово"- 350 микрограма на куб. метър. По-рано през годината България бе осъдена от европейският съд (без наложени парични санкции), поради "системно нарушаване и превишаване" на замърсяването на въздуха. Нено Димов - министър на околната среда и водите коментира, че според предоставените данни усреднените нива на общото въздушно замърсяване над София, през нощта, са били около 260 процента над допустимите норми. Според министъра ситуацията е в ръцете на местните власти и на тях се пада задачата да се справят с проблема.

comment 0
visibility 466

Оранжев код, силни дъждове и ветрове в София и областта

Сериозни дъждове в диапазона между 35 и 65 л/кв.м и силен вятър прогнозират метереолозите за София град и Софийска област. Както и сняг, но само на височини от над 1800 метра. По тази причина за София и областта е обявен код оранжев.

comment 0
visibility 332

Нов грабеж в столицата

Още един дързък обир в София. Ж. к. Младост 4. Около 20 часа, снощи двама въоръжени и маскирани нападатели нахлуват в офис на застрахователна компания, предаде МВР. За щастие няма пострадали, но нападателите са успели да задигнат между три и пет хиляди лева и два смартфона, след което са офейкали. Според информацията служителите в офиса са им отворили доброволно, след като ги сметнали за техни колеги. В момента извършителите се издирват от СДВР.

Реклама
comment 0
visibility 376

Тежка катастрофа в София - потрошен автомобил и човек с опасност за живота

Тежка катастрофа се е случила в ранните часове на деня, близо до телевизионната кула в София, предаде Нова телевизия. Лек автомобил буквално е бил разсечен от масивната мантинела, колата не просто е потрошена, а едва ли не, е разглобена на съставни части, както е видно от снимките, 33-годишният водач е откаран по спешност в реанимацията на болница "Света Анна". Човекът е със тежки травми и сериозна опасност за живота. Пристигналите на място служители на пожарната и полицията е трябвало да режат ламарини, за да изкарат пострадалият, чието име не се съобщава. Не е ясно с каква скорост се е движел автомобила, но с оглед на резултата, вероятно с много висока. Случайни минувачи, споделят, че лекият автомобил е бил със силно износени летни гуми.

comment 0
visibility 271

Шестмилионният пасажер кацна на Летище София

Нищо неподозиращата Виолина Тренчева се оказа шестмилионният пасажер на столичното летище. Тя пристигна с полет от Дортмунд и слизайки от самолета я очакваше сериозна изненада. Бе посрещната тържествено под акомпанимента на деца от музикално училище "Любомир Пипков". От Летище София АД и подариха ваучер за покупки от търговските обекти в летището, а една от нискотарифните авиокомпании и връчи друг ваучер на стойност 400 евра, който Виолина може да използва за полети със съответната компания. Годината още не е свършила, а Летище София вече отбелязва рекорден пътникопоток на годишна база. За първите 10 месеца на 2017 г., пътниците преминали през летището са се увеличили с тридесет и шест процента в сравнение със същият период на 2016 г. Голям дял за това увеличение имат аеропревозвачите, предлагащи по-евтини билети и повече полети. През зимният период 36 авиокомпании, ще летят до над 60 точки в Европа и Близкия Изток. В допълнение - през настоящият месец трябва да бъдат открити две нови, сезонни дестинации до Москва и Единбург.

comment 0
visibility 482

Промени в правилата за прием на първолаци

В момента приемането на деца се извършва по точкова система, съобразена с това в кой район на София живеят малчуганите. Поради това има случаи в които деца живущи не пресечка от дадено училище, са класирани по-назад, тъй като домът им се намира в друг район, и се водят към друго училище, което може да е на стотици метри разстояние. По тази причина за следващата година се предвижда изменение на правилата за прием на деца в столичните училища. Тодор Чобанов -зам. кмет на образованието счита, че новите правила трябва да бъдат съобразени с гъстотата на населението. Освен това, поради новата наредба на Министерството на образованието и културата Столична община трябва да измени и други критерии за прием на първокласници - децата, ще бъдат разделяни в четири групи. В първа влизат тези с адресна регистрация в района на училището от най-малко три години. Във втора, тези с адресна регистрация от една година, в трета - по малко от година и в последната четвърта такива от други райони. Най-висок приоритет за прием имат кръглите сирачета и децата с увреждания, а също и онези чиито братче или сестриче вече учат в даденото училище. Трябва и да се премахнат вече съществуващи практики. Много училища дават предимство на децата на хора работещи в сферата на образованието или държавни и общински служители. По случая прокуратурата е изискала от Комисията за защита от дискриминация да излезе със становище по въпроса. Но каквото и да е то, тези практики, най-вероятно, ще бъдат отменени.

comment 0
visibility 1259

Общински съветник организира среща с жителите на район "Възраждане" в София

Столичният общински съветник Стефан Марков организира среща с жителите на район Възраждане в столицата. Тя е част от поредицата градски срещи, които Марков организира във всички райони на София. Мотото на инициативата е "СОФИЯ МОЖЕ ПОВЕЧЕ". Целта на дискусиите е да се назоват конкретни проблеми и да се търсят техните решения, разказва още Марков. До момента общинският съветник е провел срещи в районите Витоша, Люлин, Кремиковци, Лозенец, Слатина, Изгрев и Триадица. Срещата в район "Възраждане" ще се проведе на 4 декември от 18:30 в Народно читалище "Аура", намиращо се на бул. Александър Стамболийски 175. Още за събитието и локацията можете да видите тук: https://www.facebook.com/events/125578444877861