Новини от 11.12.2017

comment 0
visibility 336

София, кръстовище до НДК: "Тойота" блъсна жена

Лека кола блъсна човек на кръстовище в София. Инцидентът е станал с млада жена в центъра на столицата. Катастрофата е станала близо до булевард "Васил Левски" и "Фритьоф Нансен", които се намират близо до Националния дворец на културата. По обяд столичната полиция заснемаше автомобила. Информация за състоянието на пострадалата жена не е налична.

comment 0
visibility 276

Фандъкова: София е в Топ 3 на Европа по стартиращи фирми в IT сектора

Всяка година все повече IT фирми биват откривани в София. Към момента градът е в ТОП 3 в Европа на стартиращи компании в този бранш по думи на Йорданка Фандъкова. Новината беше съобщена по време на пресконференцията, проведена по повод на Европейската седмица на цифровизацията и иновациите. Това събитие ще се състои от 25 до 20 юни 2018. Паралелно с това София ще бъде домакин на дигиталната асамблея. Според проучване IT специалистите в България поддържат до 4 пъти по-висок стандарт на живот в сравнение със средния за страната, а стартовите заплати в сектора са над 1000 лева на месечна база. Според Йорданка Фандъкова по време на форума ще има няколко много важни събития, а най-важното от тях ще е Дигиталната асамблея. Веднага след нея започва и изданието за 2018 на Уебит фестивал. Броят на работещите в IT сектора се е увеличил с 50% от 2015 година и продължава да расте прогресивно. Факт е също така, че от 2015 обемът на постигнатата продукция се е увеличил с почти 5%. Фандъкова каза, че това са качествените работни места за младите и образовани хора.

comment 0
visibility 366

1000 свидетелства за леки коли на ден в София

Движението в София става все по-натоварено, задръствания, причинени от лошото време. Разбира се, всеки има желание да не се измокри по пътя за работа или пък да стъпва по заледените софийски улици, поемайки риска да се хлъзне. Ето защо мнозина от нас избират автомобила като ежедневен транспорт. В последните месеци КАТ наблюдава много голям прираст на регистрираните автомобили - само за един ден се дават над 1000 свидетелства за регистрация на лекотоварни автомобили. Половината от тях са нови, току-що закупени от магазина, а останалата част са втора ръка, внесени в България от други страни в Европа. Всичките тези автомобили се управляват на територията на „Пътна полиция” София. Това заяви пред в. "Монитор" комисар Тенчо Тенев е началник на отдел „Пътна полиция“ към СДВР. Той допълни, че за износени гуми ще бъдат глобявани шофьори, тъй като в закона има специален параграф, уточняващ изискването за размера им и техните милиметри - задължително над 4мм.    

Реклама
comment 0
visibility 222

Две гимназии в София заедно за благородна кауза

Каузата, идеята за която идва от две софийски математически гимназии, се нарича "Приключението започва в ТРАП". Подкрепа получиха от участниците във формата "Гласът на България"   "Да се съберем заедно е начало. Да останем заедно е прогрес. Да работим заедно е успех". Това е слоганът на кампанията, която се организира от СМГ и НПМГ заедно с няколко други столични училища, за да се подпомогне развитието на младежки център.  „Идеята е да се премахне конкуренцията и да работим като екип, защото по този начин можем да работим доста по-добре”, сподели Лилия Панайотова. Фондация "Тротоара" е основен помощник в осъществяването на тази инициатива за благотворителен концерт. Ще бъдат проведени кастинги за на танцови и музикални изпълнители, които ще участват в концерта. Хип-хоп формациите „So Called Crew” и „Roof Rhymez Studio”също ще участват по покана на организаторите. Редом с останалите участници ще пеят и феноменалните Кристиан Грънчаров и Симона Загорова, участници в последния сезон на шоуто "Гласът на България", както и победителят Радко Петков. Инициативата постепенно се превръща в цял  фестивал, а фирми и организации представят на младежите възможности за развитие в сферата на технологиите и изкуството. Средствата от тази кауза ще бъдат дадени, за да се ремонтира  младежкият център.

comment 0
visibility 333

Йорданка Фандъкова и Мария Габриел представят EU Digital and Innovation week

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифрото общество Мария Габриел, съвместно с кмета на София Йорданка Фандъкова и предстедателят на фондация Уебит Пламен Русев, ще дадат пресконференция на 11 декември в 12:30 ч., където ще стане известно какво ще се случи по време на EU Digital and Innovation week. Това събитие ще бъде едно от най-значимите в Европа за 2018, що се отнася до технологията и иновацията, свъзрани с дигитализацията на всяка сфера и ще се проведе от 25 до 29 юни. Гости ще бъдат повече от 400 лектори, представители на над ТОП стартъпи в Европа, както и предприемачи от цялото земно кълбо, някои от които създатели на най-иновативни компании. Комисар Габриел ще информира обществеността за събитието, на което София ще бъде домакин - Дигиталната Асамблея, а то ще бъде под шапката на Европейската комисия. Това е среща, провеждана всяка година, на най-високо ниво на Европейския съюз що се отнася до дигиталната сфера.  Над 6000 души се очаква да бъдат гости на Webit и дигиталната асамблея като част Европейската дигитална и иновационна седмица, от които  над 1500 души са политически лидери, комисари, държавни глави, кметове от цяла Европа. Webit.Festival ще бъде съставен от 12 конференции, които ще бъдат паралелни, изложение, както и много уъркшопи и дискусии на най-високо ниво.

comment 0
visibility 349

Столична община: Да се внимава с тераси и прозорци заради вятъра

Заради силния вятър тази и предната нощ Столична община напомня на всички граждани да проверят и отстранят всякакви предмети, които могат да паднат от прозорците и терасите си на жилищата си. Също така следва да бъдат проверени всички строителни обекти в София за това дали крановете, оградите, строителните скелета са добре обезопасени и ако не - отговорните лица да вземат спешни мерки.   От общината обявиха, че екипи на "Аварийно-спасителна дейност" ще реагират възможно най-бързо при сигнал.

comment 0
visibility 1181

4 училища и няколко детски градини без отопление днес заради авария

Проблем с главен топлопровод предизвика проблеми в 4 квартала - "Белите брези", "Красно село", "Стрелбище" и "Гоце Делчев". Тези квартали са изцяло на студено днес, а може би и утре. От пресцентъра на столична община обявиха, че учебните часове в училищата са намалени, а в детските градини е осигурено топлоподаване. В училищата 104 СУ, 73 СУ, Втора английска гимназия и 126 СУ се следят температурите в класните стаи постоянно, а учебната програма е променена. Работи се по отстраняване на аварията, но не е ясно кога точно ще приключат ремонтните дейности.

comment 0
visibility 362

Екипи работят за възстановяване на топлоподаването в четирите засегнати квартала

Както написахме по-рано, заради повреда на основен топлопровод през миналата нощ, жители на кварталите "Гоце Делчев" и "Красно село", "Стрелбище" и "Бели брези" останаха без топла вода. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че първи приоритет на Столична община при създалата се неприятна ситуация е, да се възстанови подаването на топла вода до детските градини и училищата попаднали в зоната на аварията. Фандъкова съобщи, че аварийни звена на "Топлофикация София" действат за отстраняване на проблема и това, ще продължи и през нощта. „До момента в детските градини няма проблем, тъй като там има възможност и за допълнително отопление. Всички училища в тези райони са решили да учат с намалени часове. Следим нещата и искрено се надявам, че аварията ще бъде отстранена в рамките на тази нощ, но ако това не стане, е възможно в някои училища да се преустанови работният процес“. Ако все пак до утре сутрин повредата не бъде отстранена е възможно в някои от училищата да не се проведат предвидените за утре учебни часове.

comment 0
visibility 269

Фалшив сигнал за бомба в израелското посолство в София

Около 12 часа е постъпил сигнал за заложено взривно устройство в сградата на посолството на Израел в столицата. Специализирани екипи на МВР, щателно са претърсили сградата на посолството, както и прилежащият й район, но бомба така и не е намерена. Според подадената информация, работата на служителите в Димпломатическото представителство на еврейската държава продължава нормално. Това идва няколко дни, след като Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, което разбуни духовете в мюсюлманският свят.

comment 0
visibility 334

Учениците-математици от СМГ и НПМГ ще правят общ благотворителен концерт

Ученици от Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" смятат да проведат заедно благотворителен концерт, който да подпомогне развитието на младежки център, а за в бъдеще да се превърне дори във фестивал. Инициативата е подкрепена от Фондация "Тротоара" и със съдействието на участници от музикалното шоу "Гласът на България", като Симона Георгиева, Кристиян Грънчаров и тазгодишният победител от музикалният формат - Радко Петков. Учениците, ще получат подкрепа и от денс хип-хоп съставите на „So Called Crew” и „Roof Rhymez Studio”, които са обявили, че ще вземат участие в концерта. "НПМГ и СМГ за пръв път правят нещо заедно и е доста показателно за две добри училища. Идеята е да се премахне конкуренцията и да работиме заедно в екип, тъй като по този начин може да се развие много повече, отколкото ако бъдем просто конкуренция", каза пред камерите на БТВ Лиляна Панайотова, ученичка в СМГ. За целта на събитието, сред учениците на тези две гимназии, ще се състоят кастинги, отсяващи ученици с таланти в музиката и танца, които да участват в благотворителният концерт.

comment 0
visibility 426

Инцидент по "Цариградско шосе" - автобус се запали, няма ранени

Автобус на градския транспорт се е запалил в столицата. Сигнал за инцидента е постъпил между 10 и 11 часа, днес, като случката е станала по бул. "Цариградско шосе", предаде БНТ. МВР предупреждава водачите на пътни превозни средства да бъдат внимателни в зоната на инцидента, По предварителна информация първоначално е се запалил двигателя на превозното средство. Полицейски  и пожарникарски сили веднага са се отзовали на място, като към момента пламъците са угасени, но в резултат на инцидента движението в този участък е затруднено. Служители към " Пътна полиция" МВР София са на място и направляват уличното движение и потокът ПТП-та.

comment 0
visibility 358

Четири столични квартала без топла вода, поради авария

Повреда станала през изминалата нощ е причинила топлоподаването към четири столични квартала, отоплявани от ТЕЦ "Земляне", предаде БТВ. Неприятната новина е за всички живущи в кварталите "Красно" село", "Белите брези" и "Стрелбище", и отчасти за абонати на "Топлофикация София в ж.к. "Гоце Делчев, където без топла вода остават живущите в района, намиращ се между бул."България", ул."Славовица", ул."Луй Айер", ул."Хенрих Ибсен", бул."Гоце Делчев".

comment 0
visibility 269

99 Снегорина се борят със заледяванията в Столицата

Столична община предаде, че са взети всички мерки за обезопасяване на заледени и проблемни участъци на територията на София и за сега общественият градски транспорт се движи нормално по маршрутите си. За целта, 99 снегорина са действали през цялата нощ, пръскайки специални разтвори против заледяването. Обезопасени са стръмните и опасни участъци, както и пътищата по мостове, както и участъци по Околовръстното и Южната дъга. Към момента снегопочистващите машини действат в районите "Подуяне", "Красно село", "Слатина", "Младост", "Триадица", Кремиковци, "Нови Искър", Връбница и други. Отчасти са опесъчени трасетата Бояна - Златни мостове и Драгалевци - Алеко във Витоша планина.

comment 0
visibility 251

Българското таекуондо - в ТОП 3 на Европа

Таекундото в България е в ТОП 3 на Европа. Това са добрите новини за българския спорт, които идват след 2 медала, които бяха спечелени на Европейското първенство. Домакин беше София, а България се класира не трето място при мъжете. На първо място са руснаците, след тях са македонците. Това е най-успешната година за таекуондото на Българи като през нея бяха спечелени бронзов медал за Владимир Далаклиев, златен медал за Александър Джорджев и бронзов за Кристин Златен,а европейската титла е за Даниел Ладжев. Бронзов медал взе Христо Богданов. Към тези отличия можем да прибавим и още много медали от турнири от веригата G1, както и двете европейски първенства, които българска федерация по таекуондо организира в София.

comment 0
visibility 253

Снегорини съсипват велоалеите в София

Тази сутрин София се събуди със солидна снежна покривка, което доведе до изпращането на снегорини за почистването на улиците в снега. Очевидно изпратените екипи не са взели предвид велоалеите, които са изградени по улиците. Резултатът след преминаването през тях е ясен и красноречиво изобразен отгоре на снимката, изпратена от читател. През тази нощ са работили над 140 снегорина по данни на Столчна община. Всички улици са обработени със смеси против заледяване. Или поне тези, по които се движи градският транспорт и онези, които се считат за опасни и стръмни, както и Южната дъга на София. Опесъчени са планинските пътища Бояна - Златни мостове и Драгалевци - Алеко. Продължава разпръскването със смеси против заледяване, започва се и разчистване на спирките и подходите към подлезите в столицата.