Новини от 22.03.2018

comment 0
visibility 910

Владо Плацентата починал в съня си

Владимир Стоянов, станал известен с псевдонима Владо Плацентата и с грозното нападение над лекарката, изродила сина му и не му оставила плацентата, е починал докато спял, пише 24chasa.bg. Според запознати, Владо е боледувал и това е причинило кончината му. На 12 март той напуснал този свят в съня си. Спомняте си, че на 1 юни Владимир Стоянов наби д-р Албена Гагова в болница "Шейново". Тя изродила сина му, но не му позволила да изнесе от родилното плацентата на бебето. Владо Плацентата твърдеше, че иска да прави генетични изследвания в собствена лаборатория. След нападението Владо Плацентата се опита да заблуди полицията като промени външността си. Това има само временен ефект и той скоро беше заловен, обвинен и незабавно предаден на съда. В съда Владо се държеше изключително нахално, непрекъснато повтаряше, че няма спомен за случилото се. В следствие на наглото си поведение, приятелката му се дистанцира от него след изписването от родилното и не записа детето с неговата фамилия. Владимир Стоянов има богато досие. Укривал е бежанци, притежавал е незаконно оръжие, откраднал синджирче от малолетен, хващан е с дрога, съден е за грабеж и незаконно преминаване на границата.

comment 0
visibility 432

Пресконференция на ЦГМ за електронното таксуване

Утре от 11.00 часа в залата на ЦГМ на булевард „Тодор Александров“ 42 на етаж 5 ще дадат пресконференция представители от ръководството на ЦГМ - Център за градска мобилност – ЕАД. Пресконференцията ще бъде на тема "Въвеждането на нова Система за електронно таксуване и видеонаблюдение". На 20 март комисия отвори офертите на 10 кандидати за изграждане на системата. Каква е процедурата и какви са етапите, през които се преминава до окончателното избиране на изпълнител и внедряване на системата, ще обяснят експертите по време на пресконференцията. Целта на Центъра за градска мобилност е да бъде въведе система, която да позволи използването на един единствен превозен документ, който да прати досегашните перфоратори в историята. Новата система за таксуване предлага удобство - то да се извършва въз основа на времето или на разстоянието на пътуване. Тя пести време за зареждане и осигурява по-лесно и удобно валидиране на потребителите в превозните средства. Всички пътници ще имат възможност да зареждат единния превозен документ по различен начин - през компютър, мобилен телефон или банкова карта. Системата има куп предимства, предлага нови възможности за иновативност, които ще подобрят работата на ЦГМ. Подобни системи са внедрени и вече работят и в много други европейски градове.

comment 0
visibility 363

Мотосезонът ще бъде открит на 31 март

Поради особено усложнената метеорологична обстановка в цялата страна, предвиденото за 24 март мотошествие се насрочва за края на месеца - 31 март. То се инициира за пореден път под егидата на клуб GENTLEMEN MC. От Столична община информираха за точния маршрут на шествието. Мотористите ще стартират от площад „Св.Александър Невски“, ще преминат по ул. „Оборище“, след това по бул. „Васил Левски“ към бул.„Цар Освободител“. Шествието ще продължи по бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Пейо К. Яворов“, след което ще преминат по бул. „Никола Вапцаров“, бул. „Черни връх“ и бул. "България“ и ще се съберат до пътен възел „Бояна“ на Околовръстното и Националния исторически музей. От КАТ София алармират за възможни известни затруднения на движението по посочения маршрут на 31 март. От ведомството са убедени, че мотошествието няма да наруши спокойствието на столичани.

Реклама
comment 0
visibility 330

Уникална експозиция с героите от „Диви разкази“на Хайтов оживи Парламента

Днес в Парламента бе открита уникална изложба, представяща хероите на Хайтов от сборника му „Диви разкази“, както и карикатури на Борис Димовски. За събитието съобщи sofia.utre.bg. Тази интересна експозиция е посветена на 50 годишнината от създаването на творбата и цели да съсредоточи вниманието на обществото към националната култура и изкуство. Героите на Хайтов, нарисувани от млади таланти от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“,  радват ценителите на изкуството и гостите на Народното събрание. Здавец Хайтов, син на писателя, подчерта, че тази изложба съвсем не е случайна. Откриването й е предвидено точно за времето на европредседателството, както и преди домакинството на Пловдив като културна столица на Европа през 2019 г.  Подредена е в Народното събрание, за да откликнат власт имащите със своята подкрепа за националната култура и да увеличат бюджета зза културната сфера. Здравец Хайтов апелира за промени в закона, които гарантират уважение

comment 0
visibility 281

Обвиняеми за взривен банкомат в София остават в ареста

Софийският апелативен съд постанови оставане за постоянно в ареста за трима от обвинените за взривения банкомат на булевард "Рожен" в столицата. Това съобщиха официално от пресцентъра на съда. Съдът не е уважил молбите на обвиняемите да промени мерките им. За четвъртия обвиняем обаче мярката е изменена в парична гаранция, като дължимият размер е 5000 лева. Четиримата съучастници са обвинени за унищожаването и отнемането на чужди вещи. Случаят се разигра на 2 март, когато беше взривен банкомат в столицата. Сумата, която се намираше в него, беше открадната. Обвиняемите са осъждани многократно, като мъжът, мярката за неотклонение на който е променена в парична гаранция, е бил реабилитиран по право. Видно е от справката от Интерпол, че един от обвиняемите е бил обявен за международно издирване през 2013 год.

comment 0
visibility 314

Скулптурният парк в "Илинденци" празнува 20-годишнината си с изложба в София

По повод 20-годишнината на скулптурният парк на с. Илинденци, който се намира в полите на Пирин планина в Софийската градска художествена галерия стартира изложба   В нея посетителите могат да видят част от културното богатство на община Струмяни , както и интересни снимки на илинденския парк. От създаването му до наши дни. Вратите на експозицията са отворени до 15 март. т.г. Изложбата носи името " Илинденци - зона за изкуство" и има за идея да покаже развитието на скулптурния парк през годините. Парка е създаден по идея на скулптура Иван Русев, който заедно с поддръжници и приятели започват да го изграждат през 1998 г. В него могат да се видят различни монументи, скулптури и композиции, които съжителстват в унисон с природата. На откриването присъства и видният български художник Светлин Русев, който нарече Илинденци културен Светая Светих. А Иван Русев коментира пред БНР, че важен фактор за това Илинденци да бъде избран за домакин на парка е и защото наблизо се намира най-голямата на Балканите кариера за добиване на мрамор. И подчерта, че "Най-значимото в този парк е неговата формула за този вид скулптура, който го прави неограничен за развитие във времето". През годините творци от множество държави са гостували на симпозиуми и пленери (пленер - термин в изобразителното изкуство означаващ рисуване под открито небе). Участвали са представители на България, Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, Индия, Канада и др. Създателите на скулптурният парк, които са вече ветерани, изразиха и надеждата на намерят млади съмишленици, които да продължат тяхното дело.

comment 0
visibility 369

От 1 април вдигат заплатите в „Пирогов“

Управата на „Пирогов“ потвърди информацията, подадена от dnes.bg, че от 1 април заплатите в лечебното заведнение ще бъдат увеличени. От администрацията на заведението уточниха, че визират увеличение на основното възнаграждение за труд за период от 1 година. В договорите на санитарите е отразено новото увеличение още с вдигането на минималната работна заплата. От „Пирогов“ уверяват, че това увеличение на възнагражденията на работещите там, няма да се отрази по отрицателен начин на плащането на доставчиците на лечебното заведение. Задълженията на най-голямата болница за спешна помощ ще продължат да се плащат регулярно и няма да се влияят по никакъв начин от актуализираните възнаграждения на персонала. Новите заплати на лекарите и служителите от „Пирогов“ влизат в сила от 1 април 2018г. Това е просто едно нелепо съвпадение и не се свързва с лъжата, чийто ден се празнува на тази дата.

comment 0
visibility 1324

Фандъкова и арх. Здравков проведоха среща с жители на кв. Витоша снощи (ПРЕЗЕНТАЦИЯ)

Кметът и Главният архитект на Столична община проведоха среща с жители на кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“ На 21 март 2018 г. от 17.00 часа в зала 5 в сградата на Столична община на ул. „Московска“ № 33 се проведе среща на жители на кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“, район „Лозенец“ с Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, Главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков и кмета на район „Лозенец“ г-н Любомир Дреков. На срещата присъстваха и г-н Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и стопанска дейност”, г-жа Ирина Савина, заместник-кмет по направление “Инвестиции и строителство”, г-жа Силвия Христова, председател на „Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика“, г-жа Екатерина Йорданова, председател на „Постоянната комисия по транспорт и туризъм“, г-н Николай Стойнев, председател на „Постоянната комисия по икономика и собственост“, г-н Васил Начевски, директор на дирекция „Транспортна инфраструктура“ към Столична община, г-н Петър Николов, заместник-директор на Столичния инспекторат, общински съветници и експерти от Столична община. Предстои сформиране на работна група, в която съвместно Столична община и жителите на кв. „Витоша ВЕЦ-Симеоново“, район „Лозенец“ да разработят план за бъдещи действия. Квартал „Витоша ВЕЦ-Симеоново“, район „Лозенец“ е разположен върху бивши земеделски земи, които са върнати на собствениците по реституционните закони. Столична община притежава и е придобила в последните години около 35% от площите на улиците. От 404 дка отредени за улици по действащия регулационен план, 268 дка е частна собственост. Целта на работната група ще бъде определянето на приоритетните обекти, които да бъдат отчуждени и веднага след това да изградени. На този етап Столична община е включила в програмата за отчуждаване имоти по ул. „Васил Арнаудов“, ул. „Леа Иванова“ и ул. „Филип Кутев“ – от бул. „Черни връх“ до ул. „Могилата“. След приключване процедурите по отчуждаване с тези обекти предстои отчуждаване на ул. „Филип Кутев“ от ул. „Могилата“ до бул. „Г. М. Димитров“. Части от квартала се обслужват от изградения по бул. „Симеоновско шосе“ главен канализационен клон към Десен Слатински колектор. За цялата територия Столична община е изготвила идейни проекти и в момента се изготвя регионалния ПИП, като за територията се предвиждат 6 главни колектора с дължина 5,7 км и вътрешно-квартална мрежа с дължина около 12 км. Отчуждаването ще бъде извършено на три части, като в първата зона, която е между ул. „Филип Кутев“, бул. „Симеоновско шосе“, ул. „Ангел Каралийчев“ и р. Драгалевска за отчуждаване са 82 дка, в които влиза и трасето на ул. „Филип Кутев“. По отношение на публичните обекти – има проект за нова спортна и детска площадка, който е съгласуван с гражданите. Ще бъдат осигурени средства и за втора детска площадка на ул. „Йордан Стубел“. През 2014 г. бе изградена детската градина за 6 групи. Столична община провежда разговорите за изграждане на училище на терен от 26 дка, който е собственост на Българската православна църква.

comment 0
visibility 430

Напрежение около кандидатстването за детска градина в София

Отново се наблюдава напрежение покрай кандидатстването за ясла и детска градина в столицата. Започна вече приемът на документите, но родителите се опасяват дали свободните места няма да се окажат крайно недостатъчни. Данните сочат, че тази година са обявени с двадесет процента по-малко места в сравнение с броя деца, които са класирани през изминалата година. Общият брой на всички обявени свободни места в общинските детски заведения приблизително е 9700. Към този брой се прибавят и други 1300 допълнителни места, които са предназнаени за децата с хронични заболявания. Родителите обаче са притеснени, че през 2017-а година родените деца в София, които предстои сега да кандидатстват за ясла, са повече от 15 хиляди. Броят на обявените места в яслите обаче е едва около 3500. За първи път в системата на общината са интегрирани също и местата в подготвителните групи към училищата, предназначени за 5 и 6-годишните. Броят им през 2018-та ще е близо 2900.

comment 0
visibility 305

Възстановиха пътя към "Витоша"

Вече е опесъчено и проходимо. Възстановено е движението  на пътни превозни средства в  природен парк „Витоша“, информират от Столичната община. По рано днес с цел  опесъчаване на пътните платна движението бе спряно.      Рекламирайте в Столица.bg [caption id="attachment_13412" align="alignnone" width="728"] Изпратете запитване на stolica@stolica.bg[/caption]

comment 0
visibility 386

Нов бизнес център, в който ще работят 2000 специалисти бе открит в София

Александър Манолев - зам.министър на икономиката информира, че за последните 5 години инвестиците в сферата на услугите са били на стойност от 180 млн. лв.   Това са пари за проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. А работните места които са били открити за този период са 6400. Зам.-министърът направи това изявление при откриването на нов бизнес център на TELUS International Europe в София. Той похвали TELUS като изтъкна това, че компанията работи добре в България, и адмирира текущите им плановете за откриването на още 500 нови работни места. В момента специалистите на TELUS у нас са наброяват 3000 души, като основната част от тях (2000) работят в София. А до 2020 година предприятието има намерение на наеме още 2000 експерта. На събитието присъства и посланикът на Канада в България - Н. Пр. Кевин Хамилтън. Той изрази мнението, че компанията символизира връзката между неговата държава и нашата и се надява тя ще става все по-добра и интензивна. В откриването на бизнес центъра взеха участие и посланикът на Гърция у нас -  Григориос Василоконстандакис, ръководителят на отдел Комуникации на Представителство на Европейската комисия в България - Бойко Благоев и други бизнесмени и дипломати.

comment 0
visibility 1463

Детска изложба в ОКИ-Надежда с децата от 137 детска градина

Това съобщиха от администрацията на район "Надежда" Децата от 137 ДГ "Калина Малина" и техните педагози посетиха изложба с детски рисунки в ОКИ-Надежда, представена от Столичен център за изкуство, култура и образование. Изложбата е резултат от прекрасното творчество на Школите по изобразителни и приложни изкуства и е в рамките на V-ти Преглед на любителското творчество. Децата са вдъхновени от темите Баба Марта и 8 март, които претворяват в картини.

comment 0
visibility 386

Близо 1000 неправилно разположени пешеходни пътеки в София

Това показват резултатите от проверките на пешеходните пътеки в страната Главният прокурор на Р България Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представиха резултатите от извършените проверки на пешеходните пътеки в страната. Проверките бяха възложени на 27 декември миналата година. Обхванати са 28 области, общо проверени пешеходни пътеки: 13981, в населени места: 13629, извън населени места:352, средно проверени на областна дирекция на МВР: 499. За столицата неправилно разположените пешеходни пътеки М8.2 са 501, а нeправилно разположените пешеходни пътеки М8.1 (тип “Зебра”) са 450. Предлагаме визуализация на вашето внимание Пешеходни пътеки - презентация 

comment 0
visibility 906

Фермерски пазар в София по случай Часа на Земята

Фермерски пазар "От нашата ферма - с любов за вас!" гостува за Часа на Земята в София. Той ще се състои на площад "Александър Батенберг" на 24 март, събота от 10:00 до 18:00 часа, съобщиха от WWF България. На събитието ще присъства и екип на WWF, който ще представи на софиянци работата си за природозащита, а също и какво е възможно да направи всеки за намаляване на разхищаването на безценни природни ресурси. Заради Часа на Земята Столична община ще направи разширение на пешеходната зона за целия ден в събота (от 08:00 до 21:30 часа) и ще затвори за преминаване на коли площад Батенберг от булевард "Г.С.Раковски" до улица "Княз Александър Батенберг". През целия ден на площада ще има разкрит и мобилен пункт за събиране на стара техника - всякакво електрическо и електронно оборудване. Зелените светлини на петдесет пешеходни светофара в града ще светят под формата на сърце, за да отправят ясно послание за обич към природата. Другата роля ще е да подсетят гражданите да изгасят осветлението си вечерта, за да се включат в световната инициатива.

comment 0
visibility 515

Спряха движението в природен парк "Витоша"

Информацията е на Столична община Временно е спряно движението на пътни превозни средства в природен парк Витоша Във връзка с обилния снеговалеж и извършваните обработки срещу заледяване в природен парк „Витоша“ движението на пътни превозни в планината временно е спряно

comment 0
visibility 1094

Възстановиха движението на магистрала Люлин

Възстановено е вече движението за всички автомобили по АМ "Люлин". Информацията беше съобщена от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Напомняме, че ограничението важеше за всички автомобили по автомагистрала "Люлин" по посока София заради снегопочистване. Шофьорите временно се налагаше да преминават през обходен маршрут по път I-1 Владая - София. Снегопочистването и обработването на маршрута от почистващите фирми срещу заледяване продължава.

comment 0
visibility 398

Столична община нареди проверка за поскъпването на тикет ситемата за градския транспорт

Кметът на София, Йорданка Фандъкова, информира, че е наредила да бъде направена задълбочена проверка, която да даде отговор на въпроса каква е причината да поскъпне тикет системата, предвидена да бъде внедрена в столичния градски транспорт, пише Актуално. Припоняме, че в началото беше обявено, че цената на проекта е 20 млн. лв, а в последствие сумата нараства на 88 млн.лв. Г-жа Фандъкова сподели, че с по-ниската цена и концепцията за проекта е била съвсем различна. Промяната настъпва след решение на Центъра за градска мобилност, но ще бъде направена задълбочена проверка на реалните стойности на проекта за тикет системата. Кметът на столицата за пореден път увери гражданите, че наличето на модерна система за електронно таксуване в столичния градски транспорт е изключително важно. Въпреки, че от години се говори за нея, все още не е станала факт. Проверката на цената на проекта за тикет ситемата ще бъде максимално стриктна, за да се види ясно причината за драстичното увеличение на разходите по изграждането й. Така ще може да се предотвратят всякакви корупционни действия. Г-жа Фандъкова увери, че ще се действа безкомпромисно, при констатиране на нередности. Към момента има подадени оферти от 10 фирми с опит в бранша и ще се следят всички стъпки по процедурата.

comment 0
visibility 484

Паркирането вече ще се плаща и чрез приложение

Нова услуга вече ще бъде предлагана от Центърът за градска мобилност (с абревиатура ЦГМ) от този месец, съобщиха по Нова ТВ. Вече ще имаме възможност да плащаме чрез банковата си карта за паркиране в "синя" или "зелена" зона, а това ще става чрез мобилно приложение. Цената остава същата, без промяна - 1 лев такса за "зелена зона” и 2 лева такса за "синя зона". Единственото условие е клиентът да има интернет достъп на телефона и да свали подходящо приложение. Има възможност и за пакетно заплащане при желание на клиента - до 2 часа за "синя зона" и до 4 часа за "зелена зона". Има опция и за проследяване на мястото, на което е паркиран автомобилът. Услугата се очаква да улесни и чуждестранните гости на столицата, които нямат възможност да заплатят паркирането си чрез SMS, тъй като външните оператори не позволяват разплащане от този вид. Плащането през банкова карта и мобилна апликация не отменя възможността за плащане чрез есемеси. Опцията остава като алтернативна, обясняват от ЦГМ. Приложенията, през които ще може да се извършва разплащането, ще бъдат обявени скоро на отделна страница на сайта на ЦГМ.

comment 0
visibility 359

СО дава 175 000 лв. за ремонт на физкултурни салони в София

Ремонт на училища и прилежащите им спортни зали столицата   За целта от общината са отпуснали 175 хиляди лева. Това са пари по Програма за ремонт на спортната инфраструктура за 2018 г. С тях ще бъдат обновени 9 училища и физкултурни салона. Общинските съветници от БСП реагираха на новината със становището, че това е крайно недостатъчно . "Първото ми притеснение е, че от близо 180 училища в столицата, ще бъдат отремонтирани физкултурните салони на едва 9 от тях, което е 1/18 от училищата", коментира Николай Николов от БСП. И добави, че това не са трайни инфраструктурни ремонти, а просто освежителни такива, като това няма да накара подрастващите да спортуват повече.

comment 0
visibility 1115

Столичният КАТ има уникално модерна патрулка

От КАТ София потвърдиха информацията, че автопарка им се е увеличил с нова мощна спортна кола. Тя беше подарена от министерството на финансите и ще бъде използвана предимно за предотвратяване на гонките, които нелегално се организират на територията на столицата, пише dariknews.bg. Модерната патрулка ще се използва и при нужда да се гарантира сигурността на високопоставени гости на София. Комисар Тенчо Тенев, директорът на „Пътна полиция” към СДВР, потвърди, че патрулката е оборудвана с полицейски лампи и задна броня. Спортното возило има спортни седалки „Рекаро“ и спирачни апарати „Брембо“, изминала е 32 000 км. Има светлини на задната броня и зад предната решетка, а мощността й надхвърля 360 конски сили. Автомобилите „Мицубиши Лансер“, каквато е новата патрулка, се използват при високопланински състезания. Комисар Тенев каза, че е констатирано намаляване на инцидентите с мотористи в столицата, като подчерта, че катастрофите в 90% от случаите са следствие на неопитността и базразсъдството на младежите. Той призова всички да шофират според правилата за движение и да не рискуват с необмислени действия, защото така застрашават не само своя живот и здраве, а и живота на всички останали участници в движението.

comment 0
visibility 908

Пролетен концерт в "Дом на Културата Искър"

Вход свободен В общински културен център "Дом на Културата Искър" ще се проведе пролетен празничен концерт. Събитието е насрочено за 18:00 часа днес. Е него ще вземат участие вокалните групи "Наслада" и "Трендафил". На сцената ще се изявят и сестри Аджови както и комикът, шоумен, певец и актьор Радо шоу.

comment 0
visibility 398

Регулиране на движението пред "София Хотел Балкан"

Контролни постове и организация на движението пред "София Хотел Балкан" Поради провеждане на мероприятие в "София Хотел Балкан" паркинга пред хотела се затваря за автомобили. Столичната полиция ще регулира движението в района и ще подсигури приема с постове за контрол и охрана. Това ще важи от 17:00 часа днес до приключване на събитието.

comment 0
visibility 502

Мартенски сняг блокира София

Мартенският сняг, валящ от часове в София. Снегът буквално блокира столицата. Изключително затруднено е движението по възловите кръстовища. В София и в други 17 области на страната има обявен оранжев код за сняг и силен вятър. Очаква се в София-град и София - област снежната покривка да достигне от 10 до 30 сантиметра. Във връзка със снеговалежа в София повече от 130 снегопочистващи машини обработват срещу заледяване със смеси. Съобщението е направено от пресцентъра на Столична община. Работата не е спирала от нощта. Почистващите фирми и екипите им обработват срещу заледяване почти във всички райони на Столична община. Приоритетно се работи по улици и булеварди, където се движи градския транспорт и по основни улици в квартали с опасни и стръмни участъци. Също се извършва и ръчно почистване на прилежащи площи към спирките на градския транспорт и подлези, и тротоари. Градският транспорт към момента се движи условия по всички маршрути при зимни условия.