Новини от 28.03.2018

comment 0
visibility 581

НДК поде кампания „re НДК-Рециклирай! Културно е”

Основната цел на тази кампания е всички срещи от Европреседателството да се проведат без да се използват пластмасови продукти, пише sofia.topnovini.bg. Кампанията на НДК „re НДК-Рециклирай! Културно е” е част от инициативата с мото "без пластмасови продукти". Министерството се стреми по времето на всички срещи и събития, съпътстващи Европредседателството, да не се използват пластмасови бутилки, прибори, съдове. Тази идея е вдъхновение за творците и на 10 април в 15.00 ч. в Двореца на културата ще се открият три оригинални арт инсталации, които са сътворени не от друго, а от пластмасови отпадъци, генерирани в НДК. На събитието ще дойдат важни гости като министрите Боил Банов и Нено Димов, от управата на НДК Борислав Велков и Ангел Митев.

comment 0
visibility 265

Съболезнователна книга в руското посолство у нас

Книгата, която е поставена в руското посолство у нас, е в памет на жертвите в Кемерово. И в столицата почитат паметта на жертвите в търговския център в Кемерово. Това предадоха от БНТ. Посолството на Руската федерация подготви и постави съболезнователна книга, в която гражданите имат възможност да изкажат своята съпричастност към близките на загиналите от МОЛ-а. Пред входа на посолството бяха оставени много цветя, множество граждани запалиха свещи, други оставиха плюшени играчки и картички с надпис "Няма да ви забравим" бяха оставени пред входа на посолството.

comment 0
visibility 389

Убитият бизнесмен е бил Венцислав Младенов

Неуредени финансови взаимоотношения е основен мотив за убийството на столичния бизнесмен край Нареченски бани. Това каза окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов, а информацията е предадена от Нова Телевизия. Бизнесменът Венцислав Младенов е убит от своите двамата съдружници в заведение в Нареченски бани. То е било собственост на тях тримата. Тежкото криминално деяние е извършено на 21 март вътре в ресторанта. След това синът и бащата, които са пребили до смърт своя съдружник, са се опитали да прикрият следите си. Напъхали са тялото на убития в бидон, който след това изхвърлили в река Чепеларска, намираща се на пет километра от селото. Изгорили са дрехите, по които е имало следи от кръв. Счупили са охранителната камера на ресторанта, но тя все пак ги е издала. Била е намерена захвърлена в стопански двор и записът от нея е бил възстановен.

Реклама
comment 0
visibility 279

Започна Седмицата на модата в София

Започна най-голямото модно събитие за България – Седмицата на модата, която се провежда в София. Наблюдават се блясъци в цикламено, бяло, черно, бледорозово и синьо. Това са предпочетените цветове в първата от показаните колекции на подиума - тази на известната дизайнерка Жени Живкова. Това предаде Нова Телевизия. По нейно мнение модерни за пролетта и лятото ще бъдат красивите дрехи в ярки тонове, а също и памучната дантела, която е подходяща за различни ежедневни облекла. Освен Живкова, в първата вечер още 11 дизайнери показаха колекции.

comment 0
visibility 965

Общуваме с надежда и доверие за развитието на детските градини в район "Надежда" (СНИМКИ)

На 24 март 2018 г. стартира пилотен проект "Общуваме с надежда и доверие за развитието на детските градини". Наши партньори са екип от психолози, ръковедени от Ани Владимирова, психолог и проф. Йоана Янкулова, ръководител катедра "Социална, трудова и педагогическа психология" в Софийски университет "Св. Климент Охридски". В рамките на този проект се проведе първото съботно училище за родители на децата от група "Светулки" в 172 ДГ "София". До края на проекта предстоят обучения с родителите на децата от групите "Мечо Пух" и "Малкия принц", както и с техните учители. Под ръководството на високо квалифицирани психолози по време на обученията учителите имат възможност да говорят за своите успехи, трудности и ежедневни учебно-възпитателни практики, прилагани в детската градина. Те могат да споделят и за своите очаквания спрямо родителите относно възможностите за засилване на взаимното сътрудничество и за подобряване на професионалната работа с децата. В рамките на обученията всички участници получават информация както за себе си (като личности, като родители, като учители), така и за личността, поведението и начините за справяне на другите участници. Те се запознават също така със специфични особености, съпътстващи когнитивното, психо-социалното, емоционалното и поведенческото развитие на децата на съответния възрастов етап. Участниците научават и за конкретни начини за подобряване на общуването деца-учители-родители, както и за успешно преодоляване на социално-нежелателни събития, свързани с противопоставяне, агресия, конфликти. Вярвам, че благодарение на подобни обучения значително се укрепва и засилва доверителната връзка деца-родители-учители и се подхожда с много по-голяма надежда и отговорност към грижата, отглеждането, възпитанието и обучението на децата в детската градина. Благодаря на екипа на г-жа Ани Владимирова, на служителите на детската градина, ръководена от г-жа И.Иванова, както и на на всички родители за активното участие, екипната работа и позитивната нагласа към пилотната инициатива.

comment 0
visibility 663

Започва разчистване на терен за разширение на парк „Възраждане“

Във връзка с изпълнение на втори етап на Парк „Възраждане“ вече започна и разчистването на терена. От 28 март 2018 година „Софийски имоти“ ЕАД предприе действия около разчистването на терена на дружеството. Той се намира се в м. „Парк Възраждане“, в Зона Б-5-4 между улица „Българска морава“, улица „Партений Нишавски“ и вече изградената част на парк „Възраждане“. Почистването на терена се налага заради целите на предстоящо геодезическо заснемане, проектиране и проучване. До момента е проведена вече процедура за обществена поръчка и по нея е избран изпълнителят за подготвянето на инвестиционен проект във фазата „Идеен проект за разрешително за строеж“.

comment 0
visibility 1098

Десислава Иванчева - кмет на район „Младост“, подаде сигнал до прокуратурата поради съмнен...

Кметът на "Младост" е подал сигнал за съмнителни документи   Сигнал до Софийска районна прокуратура и до началника на 7 РПУ – СДВР е подаден от кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева във връзка със сериозни съмнения за подправяне на документи подадени от инвеститор. В администрацията на район „Младост“ са внесени документи за утвърждаване на инвестиционни проекти и издаване на позволение за строеж на сграда на 7 етажа, която е със смесена общественообслужваща функция. Сградата ще бъде на ъгъла между ул. „Свето Преображение“ и ул. „Д-р Атанас Москов“. От район „Младост“ са поискали допълнителни документи, които са предоставени на 16 март. Когато екипът от съответната служба в район „Младост“ е преглеждал допълнителните документи е констатирал видими следи, говорещи за манипулация. Забелязано е очевидно различие и липсващо сходство на подписите в подадените допълнително документи. Това което е забелязано, е че все едно един и същи човек ги е положил, няма и разлика в цвета на мастилото на химикалката. Съмненията на ръководството на район „Младост“ са сериозни. Те имат съмнения, че представените документи не са истински и подписите не принадлежат на лицата, които би трябвало да са ги издали. Освен че подписите са различни, в проектната документация има и доста подлепвания по страниците в графичната част, като по този начин е скрит и част от текста. Подлепване има и в документа, който е със заглавие "ПРОЕКТ“. Те са поставени върху името на обекта и върху проектантите, с които е съгласувано. В подадения от кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева сигнал до прокуратурата пише, че от решаващо значение за законността на производството по одобряване на инвестиционни проекти и издаване на позволение за строеж е да се определи авторството на подписите на съгласувалите проектанти. Освен това основно задължение на администрацията от района е да не позволява строежи, които противоречат на законовите изисквания. Те трябва и да не застрашават здравето и живота на хората. Необходимите документи са предоставени от кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева на отговорните институции. По случая се очаква пълна проверка.

comment 0
visibility 826

11 данъчни, от всичките 20 арестувани вчера, са обвинени от прокуратурата

Преди минути бе съобщено официално, че на 11, от арестуваните вчера 20 данъчни служители, е повдигнато обвинение, информира БТВ. Иван Гешев, шеф на специализираната прокуратура, поясни, че арестуваните са взимали подкупи и са участвали в пране на пари. Сумите, които са прибирали са били от 500 до 5000 лв – колкото по-сериозен е бизнеса, толкова по- голяма е сумата. От домовете на арестуваните са иззети ценни бижута и 300 000лв. Има данни, че данъчните са нареждали как да се проверяват определни обекти и са си взимали различни вещи от тези обекти, които не успявали да платят исканото. Всичко било перфектно организирано, едни служители имали ангажимента да бързо да набавят информация за операции, целящи пресичане на корупционни действия и да информират засегнатите. За някои от данъчите ще се иска постоянен арест. Припомняме, че вчера бяха арестувани 20 данъчни служители, замесени в корупционни сделки.

comment 0
visibility 642

Метрото раздвижи цените на имотите

Брокерите на недвижими имоти в столицата отчитат нарастване на цените на имотите, които са пряко свързани с метрото, пише dnes.bg. Според статистика, направена от по-значимите агенции за недвижими имоти, се наблюдава значително оживление на пазара на жилища в София. Налице са повече строежи и по-високи цени на имотите, предимно в районите около метрото. От агенция „адрес“ споделят, че най-много са се вдигнали цените в „Младост 4“. Като основателна причина посочват, че времето за достигане до центъра е намаляло многократно заради метростанция „Бизнес парк“. Повишение на цените на имотите се отчита и в останалите части на „Младост“. С по-малко, но все пак значително нарасъване са цените на имотите в кварталите "Изток" и "Изгрев“. Те се обслужват от метростанциите "Фредерик Жолио - Кюри" и "Г. М. Димитров". Заради изчерпването на места за ново строителство и недобра транспортна обезпеченост най-малко увеличение на цените на имотите се констатира в районите „Манастирски ливади", "Яворов" и в центъра.

comment 0
visibility 902

СО пусна приложението за сините и зелени зони за паркиране

Нова мобилна апликация предоставя възможността да се заплаща престоя в сините и зелени зони в София   Румяна Милова - началник Дирекция „Паркиране и гаражи“ към Центъра за градска мобилност на СО каза пред Агенция "Фокус", че това ще улесни гражданите и гостите на столицата. Приложението, ще позволява на всеки да се регистрира и да си плаща престоя в зоните и посредством банкова карта. Милова подчерта, че това ще е много полезно за всеки който няма телефон към мобилните оператори работещи в България. Т.е. българите живеещи в чужбина и чуждестранните граждани пребиваващи временно в София. "Искам да успокоя гражданите, че цената остава същата, тоест сметката на ползвателя няма да бъде задължена с допълнителни такси – те ще бъдат за сметка на приложението",  допълни шефа на Дирекция „Паркиране и гаражи“. Чрез приложението може да се следи и къде точно ползвателят е паркирал автомобила си. Като Милова посочи че в момента: " Имаме много случаи, в които гражданите се объркват къде се намират, дали са „синя“ или „зелена“ зона и плащат за „зелена“, а са в „синя“. И следователно, след такова едно объркване, гражданите биват глобявани. За няколко дни откакто приложението е на разположение е било използвано от около 100 човека. Милова припомни, че в скоро време, в няколко квартала на София ще има разширяване на зоните за платено паркиране. Очаква се да се разкрият още около 6100 паркоместа, като колко точно ще бъдат, ще стане ясно след като експерти в областта изготвят схемите за организация на движението и паркирането.

comment 0
visibility 435

Мъж е бил намушкан в автобус в София

Инцидент в столичния градски транспорт   Според информацията, след скандал се е стигнало до физическа саморазправя в която е използвано хладно оръжие срещу мъж. Информацията е от пресцентъра на МВР. Пострадалият е открит по-късно пред входа на жилищна кооперация в жк „Света Троица“ след подаден около 20:30 часа снощи сигнал. На мястото са пристигнали екипи на СДВР където е установено, че 38-годишният човек е с прорезни рани, след което веднага е бил откаран в лечебно заведение. Предварителната информация сочи, че мястото на скандала и нападението е било в автобус от столичния градски транспорт. Заподозрян е мъж на 45 години, който арестуван за 24 часа до изясняване на случилото се. Образувано е и досъдебно производство.

comment 0
visibility 389

BWM с ново представителство в София

Ще се предлагат всички модели от сериите на ВМW, ВМW і, ВМW М и МІNІ   Фирмата"M Kap Coфия" - оторизиран представител за България е ивестирала повече от 15 млн. лв. в строителството на продажбено-сервизния център в който се предлагат модели на престижните марки  BMW и MINI. Изграждането на съоръжението е продължило една година, а самото то отвори врати за клиенти през миналия декември. Сградата се помещава върху 11 000 кв. м и е на 4 етажа. Отговаря на всички изисквания и стандарти на ВМW Grоuр и разполага с около 50 служители, които скоро ще нарастнат до 70. В комплекса се предлага най-новите модели на ВМW, ВМW і, ВМW М и МІNІ. Включително и аксесоари за тях, има авторепаратура и сервизен център който разполага с всичко необходимо за поправка, обслужване и диагностика на всичките гореизброени серии на BWM и MINI. Предлагат се и бояджийски и тенекеджийки услуги. Представителят на BWM у нас е изразили надеждата, че ще успеят да продадат около 300 коли тази година.

comment 0
visibility 731

Парламентът въвежда изискване за транспортно обезпечаване за новото строителство на общест...

Транспортно-комуникационно осигуряване за сгради над 50 м и/или с площ над 20 хил. кв. м   Народното събрание прие окончателните промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, съобщи репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите гласуваха, че за да бъдат одобрени устройствените планове за сградите с обществени функции, които са с площ над 20 хил. кв. м и/или с височина над 50 метра ще се изисква транспортно-комуникационно осигуряване на територията. Такова транспортно-комуникационно обезпечаване ще се удостоверява с проучване, анализ и симулация на транспортното обслужване с отчитане на съществуващия в момента трафик и какъв би бил той в бъдеще. Наредба за извършване на проучване, анализ и симулация на транспортното обслужване ще бъде приета от Столичен общински съвет. Народните избраници взеха решение и за устройствените планове за преструктуриране на жилищните комплекси в жилищните зони с преобладаващо комплексно застрояване. Според него, те няма да могат да бъдат изменяни в продължение на 5 години от влизането им в сила. Това условие е по отношение на вида на застрояване – от ниско в средно и/или високо и от средно във високо застрояване. Столичният общински съвет с наредба ще определи характерните условия за това, как да изглеждат градските пространства, архитектурните ансамбли, сградите в София.

comment 0
visibility 1701

Втори етап на Парк „Възраждане“ започва

Започва разчистване на терен за разширение на парк „Възраждане“   Столична община съобщава за започване на разчистването на терен по повод на изпълнението на втория етап на Парк „Възраждане“. Разчистването на терена е необходимо заради предстоящото геодезическо заснемане, проучване и проектиране. От днес, 28.03.2018 г. дружество „Софийски имоти“ ЕАД започва да работи по разчистване на района, който се намира в местност „Парк Възраждане“, Зона Б-5-4 между ул. „Българска морава“, ул. „Партений Нишавски“ и построената част на Парк „Възраждане“. Засега има реализирана процедурата за обществена поръчка. Определен е и изпълнител за изработването на инвестиционен проект във фаза „Идеен проект за разрешително за строеж“.

comment 0
visibility 465

Плащаме онлайн данък за всеки имот поотделно в София до дни

В момента столичната онлайн система за данъци и такси не позволява плащането на дължимото за всеки недвижим имот поотделно. Според Дрик, при наличието на повече от един имот и искате да платите онлайн, трябва да преведете сумата за всички имоти. Ако желаете да платите само за конкретен имот, трябва да отидете на каса. Юлия Ценкова от Столичната община обяснява този факт с настройките на онлайн системата за плащания. Ценкова увери гражданите, че до 30 март е планирано въвеждане на нова версия, благодарение на която хотрата ще могат да плащат и по електронен път за всеки имот поотделно. Както е известно, гражданите имат право да плащат данъците на имотите на две вноски или веднъж до 30 април. Със стартирането на новата версия на системата, всеки изряден гражданин ще може да плати по електронен път данъка на който имот желае. Гражданите, които имат стари задължения, няма да могат да се възползват от тази опция.

comment 0
visibility 451

Откриха трупа на столичен бизнесмен в микроязовир

Столичен бизнесмен е бил убит близо до Нареченски Бани   Информацията предаде NOVA tv като към момента е известно че трупът му е бил намерен в микроязовир до пътя водещ към Пампорово. Тялото е с множество рани от хладно оръжие. За престъплението са били задържани Севдалин Тотото и синът му. Севдалин е бил съдружник на убития. Двамата са държали крайпътно заведение, като вероятно причината за убийството е спор за пари. Известно е, че преди престъплението те са се скарали, дори е имало и физическа саморазправа. „Не познавам убития, не съм го виждал друг път, знам само, че е имал съдружие с хора, които държат под наем заведение тук“, каза за Агенция "Фокус" кметът на селото Васил Куртев. Според него убийството е от днес, а не от снощи, и полицията първоначално е търсела тялото на убития в реката.

comment 0
visibility 551

НИМ организира безплатни ателиета за писане на яйца за Великден

Украсяването на великденските яйца винаги е било невероятна емоция за децата. Днес е лесно да се направят истински шедьоври за кратко време и в домашни условия, но как са правели това нашите баби и дядовци, ще ни покажат служителите на НИМ. В събота, на Лазаровден, ще бъдат организирани безплатни ателиета в образователния център към НИМ, в които децата ще изписват яйцата по уникални стари технологии, пише sofia.topnovini.bg. На разположение на всички нетърпеливи деца и родители ще бъде майстора в тази сфера - доц. д-р Светла Ракшиева. Няма да е необходимо децата да си носят материали. Всички желаещи да се потопят в магията на Великден, могат да посетят ателието на 31 март от 10.30 ч. до 15.30 ч. Необходимо е записване само за групи. Единичните посещения могат да се правят по всяко време без записване.

comment 0
visibility 321

Откриха изложба на Мери Елън Марк

Откриха изложба на Мери Елън Марк днес в 18:30 часа. Мери Елън Марk е сред флагманите на документалната и пoртретна фотография. Вече в продължение на пет десетилетия пътува по целия свят, за да отразява субкултурни и култуpни проблеми и явления, много от които са огромен хуманизъм. Изложбата в Сoфия ще включи повече от 40 черно-бели снимки от сериите “Streets of the Lost”, поpтрети и кадри от снимачните площадки на култови филми, “Attitude” и “Indian Circus”, а също и документалните филми “Prom”, “Twins” и “Indian Circus/Amazing Plastic Lady”. Mери Елън Марк е носител на голям брой отличия, между които наградата за цялостно творчество в облaстта на фотографията на Къща музей „Джордж Ийстмън“, получена през 2014 год., както и награда за изkлючителен принос към фотографията на Cветовната фотографска оpганизация. Фотографиите идват у нас от галерията на Хауърд Грийнбърг в Ню Йорк. Изложбата е планирана като част от платформата “Майстори на фотографията” – издание IХ. Тя се осъществява от фондациите “Мусиз” и “Америка за България”. Партньори са Виваком и Софийска градска художествена галерия. Подкрепена е от Столична община.