Новини от 23.05.2018

comment 0
visibility 686

Среща с детската поетеса Виолета Борисова в 90-та детска градина в район "Надежда"

,,Книгата – богатство свято, дава обич и крила пришива. В нея душата – истинско злато, Търси доброто и го открива!“ В. Борисова На 21.05.2018 г. в 90 ДГ "Веса Паспалеева", се проведе среща с проф.Виолета Борисова – психолог в СУ ,,Св.Климент Охридски“ и детска поетеса. Тя анализира детското развитие и неговите особености пред присъстващите родители. Децата от групи „Многознайко“ и „ Слънчице“ поздравиха поетесата със стихове и песни. Тя представи своята нова стихосбирка „Вече съм голям“ и прочете стихове от нея. Децата получиха автограф от поетесата и пожелания за щастливо детство и незабравими мигове с книгата. Събитието е част от кампанията на район "Надежда" - "Посланици на детската книга". Снимки: район "Надежда"

comment 0
visibility 511

Водата в София е една от най-добрите в Европа

В отговор на нападките на депутата Таско Ерменков, шефът на КЕВР Иван Иванов каза, че София има най-добрата вода в сравнение с всички останали европейски столици. След появилия се тревожен пост за влошеното качество на софийската вода, Иванов е наредил да се направят незабавни проби от различни точки за изследване на качеството на водата за пиене на столичани. Резултатите показали, че никъде няма проблем с качеството на питейната вода. На сайта на "Софийска вода" тези резултати са достъпни и всеки гражданин може да ги види, пише Днес. Според Иван Иванов, източникът на лъжливия слух е "един злонамерен лъжец".

comment 0
visibility 544

Общински съветник обвинява СО за неокосени зелени площи

Общинският съветник Карлос Контрера сигнализира за голям брой неокосени тревни площи в различни столични райони. Той е на мнение, че отново ще сме свидетели на бум от ухапвания от кърлежи, както миналата година. Контрера  твърди, че такива тревни площи има в „Младост“, “Кремиковци”, в “Слатина”, в “Панчарево”. Има наличен бюджет, отделен от Столична община, но не се спазват сроковете за косене, споделя vitoshanews.com. Като пример за справяне със ситуацията общинският съветник дава район „Надежда“, където всички терени са окосени в технологичните срокове. Контрера отбелязва и това, че никъде не се упоменават сроковете, в които трябва да се извърши косенето и това се прави съвсем целенасочено – да не се забележи изоставянето. Общинският съветник обещава да следи развитието на проблема и чака да види каква ще е реакцията на Столична община.

Реклама
comment 0
visibility 1072

63 ОУ в кв. Требич се включи в озеленявянето на училищния двор

Учениците и педагогическия персонал от 63 ОУ "Христо Ботев" в кв. "Требич" се включиха в кампания по озеленяване на училищния двор. Над 200 бр. цветна растителност, сред които флокс, теменужки, лалета, иглика, и др., 20 бр. храсти като спирея, жасмин, дива лоза и др, както и над 10 бр. дървесна растителност като бреза, клен, магнолия др. Децата лично засадиха новата растителност и обещаха да се грижат за свежия и зелен облик на училищния двор. В инициативата се включиха инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда" и Мая Благоева, заместник-кмет на район "Надежда". След активната трудова дейност, децата се включиха в голямо хоро в двора на училището. Ръководството на 63 ОУ отправя благодарност за финансовата и логистична подкрепа при реализиране на озеленяването на Дирекция "Зелена система", Столична община.

comment 0
visibility 367

Съдът отстрани Десислава Иванчева и заместничката й от длъжност

Съдът днес отстрани Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова от длъжност. От съда се мотивираха, че действието е необходимо, за да не бъдат повлияни свидетелите и да не се стига до злоупотреба с власт. Основание за становището на обвинението се оказа депозираната в миналия понеделник заповед, постановяваща освобождаване на заместник-кмета Румен Русев. Иванчева и Петрова предстои да обжалват съдебното решение. Пиарът на район „Младост” Петър Кърджилов обяви, че госпожа Иванчева иска той да изпълнява длъжността кмет. Спeциализираната прокуратура внeсе в Спeциализирания наказателен съд исканe за отстраняванe от длъжност на Иванчева. По твърдения на прокуратурата в арестното помещение, в което изтърпява мярката си за неотклонение, Иванчева е приготвяла документи в ролята си на кмет. Оттам ги предавала на лица, които имали разрешен достъп за свиждане. По този начин те достигали до общинската администрация. Кметът на столичния район „Младост” бе арестувана при спецакция на новосъздадената антикорупционна комисия и спецпрокуратурата с огромна сума пари – седемдесет хиляди евро подкуп от строителен предприемач. В нейния кабинет пък разследващите намерили огромен брой преписки, като за тях се твърди, че са загубени и се употребяват за изнудване.

comment 0
visibility 634

Димитър Дилчев поздрави НСА по случай 24 май

Информацията е от администрацията на район "Студентски" Кметът на район “ Студентски” , г-н Димитър Дилчев, поздрави Ректора проф. Пенчо Гешев, академичния съвет и целия екип на НСА “ Васил Левски” за Деня на Българската просвета и култура- 24май. На тържествената церемония беше изнесено академично слово за Св. св. Кирил и Методий от проф.Иван Мазнев.

comment 0
visibility 775

Питър Сетера от „Чикаго“с първи концерт в България

Питър Сетера от „Чикаго“ сега прави своето световно турне. Заедно със своята група ще осъществи концерт на 9 ноември в зала 1 на НДК. По време на своето турне Сетера и групата му изпълняват песни от всичките 8 солови албума на певеца. Присъстват и парчета от времето му с „Чикаго“, информира 24 часа. Цените на билетите за концерта са от 60 до 140 лв.

comment 0
visibility 450

"Пътувай и чети" с ретро трамвая на 24 май

Утре всички почитатели на ретро трамвая ще могат да се повозят из столицата, по случай деня на писмеността. Любимият на всички ретро трамвай ще направи два курса под мотото на кампанията на ЦГМ „Пътувай и чети“. Каним всички пътници да се качат в трамвая с книга в ръка, като знак за уважение към празника. В ретро трамвая ще намерите флаери с информация за кампанията на ЦГМ и Младежки театър "Николай Бинев", която предоставя 50% намаление от цената на билет за спектаклите, за всички пътуващи с дългосрочно заредени карти за градски транспорт. Може да получите и красив разделител за книга, напомнящ че четенето в градския транспорт може да превърне пътуването в удоволствие. На 24 май ретро трамваят ще очаква пътниците си за поредната разходка из София в 16:00 и в 17:00 часа на пл. „Възраждане“ с маршрут по бул. „Ботев“, „Витоша“, НДК до кв. „Ив. Вазов“.

comment 0
visibility 361

Досъдебното производство срещу главния архитект на София е спряно

Постановлението на прокурор Стойчо Ненов, с което се образува досъдебно производство срещу главния архитект на столицата, е отменено от зам.-главния прокурор Пенка Богданова. Основанието за образуване на досъдебно производство бе отказа на Здравков да позволи строежа на небостъргач в кв.“Стрелбище“, споделя БТВ. Постановлението на прокурор Ненков е било отменено заради нарушения в процесуалния закон, които са били допуснати, а именно: – въпреки че от 09.08.2016 г. разпоредбата на чл. 213, ал. 2 НПК е отменена и горестоящ прокурор няма право да указва на по-ниска по степен прокуратура да образува досъдебно производство, с постановление от 11.04.18 г., той е разпоредил на СРП да образува дело.   – въпреки че от 05.11.2017 г. действа новата разпоредба на чл. 214, ал. 3 НПК, според която в акта за образуване на досъдебно производство не се посочват имената на лицето (а само престъплението), с постановлението от 09.05.2018 г., прокурорът от АП София е образувал делото срещу конкретно лице. Всичко казано показва явна липса на задълбочено познаване на актуалното законодателство. Поради тази причина прокурор Богданова предлага на Апелативната прокуратура в София извършване на извънредно атестиране на прокурор Ненков.

comment 0
visibility 485

Иванчева уволнява и назначава от ареста

На 21 май задържаната кметица на район „Младост“ е уволнила заместника си арх. Румен Русев от ареста. Става ясно, че Десислава Иванчева е подписала заповед за уволнението на архитекта в ареста, а майка й е внесла документа в общинското деловодство. Тази сутрин стана се разбра, че Специализирания наказателн съд е поискал Иванчева да бъде освободена от поста. Като основна причина се изтъква подписването на важни документи в ареста и предаването им на хора, които контактували с нея, пише Днес. Архитект Русев се допитал до Столична община какво да прави след като се е появила заповедта на Иванчева. Оттам били категорични, че кметицата няма право да уволнява когото и да било, тъй като е в ареста, а и е в платен годишен отпуск в момента. Говори се, че Петър Кърджилов, пиарът на района, е внесъл искане той да бъде сложен на поста заместник- кмет, но бил отпратен с обяснението, че Иванчева няма правомощия да назначава, защото официално е в отпуск и е в ареста. Определеният още в началото заместник-кмет Клисуров искаше да напусне поста, но тъй като само Иванчева може да подпише заповедта за освобождаване, се наложи да си вземе отпуск, след това болничен и остави за свой заместник архитект Русев.

comment 0
visibility 870

За първи път в София празнична програма на открито за 24 май

Много изненади за малки и големи по време на празника   Денят на българската просвета, култура и славянска писменост 24 май ще бъде честван в София с празник на буквите. Организатори на събитието са Министерството за българското председателство на Съвета на ЕС, Столична община, Българското национално радио и Националният дворец на културата. Инициативата ще се проведе в парка зад НДК от 17:00 ч. На 24 май за първи път празничната програма ще се проведе на открито. В парка зад НДК ще свирят музикалните състави на БНР, изявени наши музиканти, ще участват известни артисти, художници други творци от 17:00 ч. Вокална група Радиодеца, Софийски духов оркестър, Оркестър за народна музика на БНР и Биг Бенда на БНР са сред изпълнителите. Химнът „Върви, народе възродени” ще изпълни световноизвестният цигулар Веско Ешкенази. Оформлението на празника ще е дело на художника, майстора на плаката проф. Божидар Йонов. Много изненади ще има за малки и големи докато протича празникът. Те са подготвени от организаторите на събитието. То се организира със съдействието на Министерство на културата.

comment 0
visibility 633

На 31 май и 1 юни безплатно ще преглеждат деца в ортопедията в Горна баня

Кампанията се провежда за втори път. Тя е провокирана от високия риск, дължащ се на променените условия, при които живеят децата.   Във връзка с Международния ден на детето 1 юни високоспециализираните детски ортопеди, гръбначни хирурзи, онкохирурзи, ортопеди-специалисти в областта на хирургия на ръката, кинезитерапевти от Университетска болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“ в Горна баня ще преглеждат и консултират децата с проблеми. Кампанията се провежда за втори път. Тя е провокирана от високия риск, дължащ се на променените условия, при които живеят децата. Това са обездвижването, стоенето пред компютър, неправилното положение на тялото по време на училищните занятия, пред компютъра и други. Прегледите ще се извършват без предварително записване, от 8:30 до 15.30 ч. в консултативните кабинети на диагностично-консултативния блок на болницата, каза изпълнителният директор на болницата д-р Боян Христов. Желателно е да се носят всички изследвания и консултации, които са извършвани до момента. По ценоразписа на болницата ще се заплащат наложилите се  допълнителни изследвания, като рентгенови снимки, ехография и др. Профилактични прегледи и консултации ще се извършат на деца, които са със следните здравословни проблеми и заболявания: Гръбначни: сколиоза/ порочна стойка (изкривяване със странично отклонение), кифоза (привеждане напред, приведена стойка), деформации на гръдния кош (изпъкнал гръден кош, вдлъбнат гръден кош, асиметрия), болки в гръбначния стълб, вродени деформитети; в областта на ръката: вродени и придобити деформации на горния крайник, ограничена подвижност, нарушения в хватателната способност, болки от претоварване; наличие на новообразувания и формации на крайниците и тялото; в областта на краката: вродени и придобити деформации на крайниците, изкривяване на долните крайници – Х-байне, О-байне, нарушения в походката, разлика в дължините на крайниците, криви ходила, плоскостъпие, изкривяване на палеца и пръстите, болки от претоварване.

comment 0
visibility 457

Седем пострадали при тазсутрешната катастрофата на АМ "Тракия" са в УМБАЛ "Св. Анна"

Двама са в тежко състояние   Тежка катастрофа стана тази сутрин на АМ "Тракия". Седем пострадали са приети в болница. Двама от тях са в тежко състояние, съобщават от УМБАЛ "Св. Анна" - София АД. Петдесетгодишна жена е с тежка травма на лицето и счупване на мандибулата (долната челюст). Тя е хоспитализирана в Клиниката по лицево-черепно хирургия. Вторият тежко пострадал е мъж на 60 години и е с тежка черепно-мозъчна травма. Освен това той има и тежка гръдна травма и е приет в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. Един от пострадалите е освободен да се лекува в дома си. Останалите четирима са главно с гръдно-коремни травми и травми на долните крайници. Те са настанени за лечение в Клиниката по неврохирургия и Клиниката по хирургия, казват от болницата.

comment 0
visibility 672

Разкрива се временен пункт за събиране на стари електроуреди в София

Столична община съдейства за разкриването на мобилен пункт за събиране на стари електроуреди и електронно оборудване близо до паметника на „Васил Левски“ в столицата. Пунктът ще работи в продължение на 4 дни – от 28 до 31 май в интервала 12 – 14 ч. Цели се да е удобно и за работещите хора. От общината напомнят, че е забранено изхвърлянето на електрическо оборудване в контейнерите за битови отпадъци. С мобилния пункт за събиране на стари електроуреди общината улеснява гражданите в правилното изхвърляне на този вид отпадъци. Гражданите, желаещи да изхвърлят старите си уреди могат да се взъползват и от безплатно извозване от дома. За целта е необходимо да се обадят на тел. 0800 14 100 или 0885770041. Тази инициатива е част от кампанията „Зеленото приключение“ в партньорство с радио N-Joy.

comment 0
visibility 514

Промени в движението в столицата за осъществяване на проекта „Жив килим от български рози”

Във връзка с осъществяване на проекта „Жив килим от български рози” се налагат следните промени в движението в София. От 06.00 до 24.00 часа на 27.05.2018 г. и от 20.00 до 24.00 часа на 30.05.2018 г. се забранява престоят и паркирането на автомобили по бул. „Витоша”, в частта при пилоните на Национален дворец на културата. Проектът „Жив килим от български рози“ е дело на  Национален фонд „Култура“.

comment 0
visibility 539

Трима общински съветници отказват да участват в плащането на глобата на гл. архитект на Со...

Тримата от Коалиция Сердика отказват да правят Здравков герой, тъй като неговият "отпечатък върху планирането на София" е доста спорен   Главният архитект на София Здравко Здравков беше глобен от съда, заради отказа му да изпълни съдебното решение за изграждането на небостъргач в градинката на столичния кв. "Стрелбище". Глобата му е общо в размер на 14 000 лв. Столичният общински съвет взе решение да му плати глобата. Обаче трима общински съветници от коалиция Сердика отказаха да вземат участие в събирането на пари за плащането й. Днес, в съобщение до медиите Войслав Тодоров оповести, че Коалиция Сердика, в която влизат АБВ, Български социалдемократи, Нормална държава са решили да не участват "в този цирк". От съобщението става ясно, че гл. архитект Здравков не защитава зелените площи в целия град, защото в докладите му се вижда, че той е одобрил планове за строеж на други небостъргачи в София. Становището на тримата от Коалиция Сердика - Войслав Тодоров, Анета Григорова и Тодор Цанев е, че отказват да правят Здравков герой, тъй като неговият "отпечатък върху планирането на София" е доста спорен.

comment 0
visibility 430

В София задържаха двама с обвинение в изнудване и заплахи за убийство

"Сега ще ти счупя капачките" е била една от най-безобидните им заплахи   Гошо Ангелов и Васил Сашов за двамата задържани, а Софийска районна прокуратура ги обвинява в изнудване за пари и заплахи, включително такива за убийство. На 20 май т. г. двамата са рекетирали друг мъж в столицата. Искали са да им даде 1000 лева. "До 25-ти си искам парите, в противен случай ще те върна на майка ти в кашон!", заплашил с убийство Ангелов. И още по-брутална заплаха за убийство: "Ще те нарежа на парчета и ще те пратя в кашон на майка ти!". Най-безобидното е било "Сега ще ти счупя капачките". Към момента извършителите на стресиращото престъпно деяние са задържани за 72 часа с обосновката, че действията им са с висока опасност за обществото. Днес двамата трябва да се явят в Софийския районен Съд, където ще се гледа искането на прокуратурата за прилагане на мярка за неотклонение "задържане под стража".

comment 0
visibility 533

Организация на движението във връзка с рехабилитация и разширение на южното платно на ул. ...

Във връзка с рехабилитация и разширение на южното платно на ул. „Тодор Каблешков” в участъка от бул. „Братя Бъкстон” до бул. „Цар Борис ІІІ” се налагат някои промени в движението. От 00.00 часа на 27.05.2018 г. до 24.00 часа на 05.07.2018 г. се забранява влизането на автомобили в двете посоки по ул. „Тодор Каблешков” между локалното пътно платно на бул. „Цар Борис ІІІ” и ул. „Майор Горталов“, като ул. „Майор Горталов“ остава отворена за движение на автомобили.   От 00.00 часа на 06.07.2018 г. до 24.00 часа на 25.07.2018 г. се забранява влизането на превозни средства в двете посоки по ул. „Тодор Каблешков” между локалното пътно платно на бул. „Цар Борис ІІІ” и ул. „Майор Горталов“, като ул. „Майор Горталов“ е затворена за движение на автомобили, както и по южната половина от пътното платно на ул. „Тодор Каблешков”, в участъка при вход-изхода за зареждане на магазин „Кауфланд”.   От 00.00 часа на 26.07.2018 г. до 24.00 часа на 27.08.2018 г. се забранява влизането на коли по южното локално пътно платно на бул. „Цар Борис ІІІ” между ул. „Казбек“ и ул. „Тодор Каблешков”, както и в двете посоки по ул. „Тодор Каблешков” между бул. „Цар Борис ІІІ” и ул. „Майор Горталов“, като ул. „Майор Горталов“ остава отворена за движение на автомобили.

comment 0
visibility 325

Фандъкова възмутена от ширещите се неверни данни за инсталацията за битови отпадъци

Кметът на столицата, Йорданка Фандъкова, е категорична, че данните, които се разпространяват за инсталацията за битови отпадъци са напълно неверни. Според г-жа Фандъкова, проектът за инсталацията се разработва от години и е продукт на една от най-авторитетните компании в тази област. Не е тайна, че грижата за опазване на околната среда е водеща в политиката на Столична община. Столичният кмет сподели, че в австрийската столица има 4 такива инсталации, една от които е в центъра на града и е туристическа атракция, пише topnovini.bg. Г-жа Фандъкова изтъкна факата, че в вмомента приоритет на общината са инвестициите в образование, училища и детски градини. Тъй като нуждата от детски градини е изключително наболяла, вечче са изградени 92 градини на територията на столицата, които осигуряват 16 000 допълнителни места. Очаква се до края на годината да бъдат готови още три детски градини. В предучилищните групи са обхванати 98% от децата. Инвестиции има и в разширяването и обновяването на много училища. Предстои модернизацията на 17 училища и детски градини.

comment 0
visibility 417

Жителите на Владая отново протестират

Протестът им отново е заради големите задръствания в най натоварените часове и некачествения ремонт на пътя   Големите задръствания които стават в района на Владая в най-натоварените часове, отново изкараха на протест живеещите там. Най-голям е проблемът когато трябва да пътуват по посока столицата и да се включат в движението по път Е-79. Протестиращите изпратиха до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инициираната от тях петиция. Тя се отнася до организиране на движението по път Е-79 чрез конуси в две ленти. Васил Николов - един от протестиращите, каза пред Bulgaria ON AIR, че са имали доста срещи с институциите, но досега никой не ги е чул. Той изрази искането на протестиращите за бързи и адекватни марки, "защото положението е нетърпимо всяка сутрин. Прави се временна организация на движението само в неделя". "Абсолютно безхаберно отношение!" допълни Николов. Той отбеляза, че има проект за изграждане на реверсивно движение. Сега върви актуализация на проекта и то с работещ светофар, поясниха от АПИ. "Искаме от 6:30 до 10 ч. движението в посока София от Перник да се извършва в две ленти. Към 8 часа положението става доста сериозно. По наши изчисления 300 човека си губят времето всяка сутрин", каза протестиращият Николов. Освен това, той посочи че на пътя са се появили дупки и шахтите са пропаднали и то два месеца след като е направен ремонт. Затова протестиращите настояват фирмата, която е извършила ремонта да отстрани появилите се проблеми.

comment 0
visibility 423

Специализираната прокуратура внесе искане за отстраняване от длъжност на Десислава Иванчев...

Въпреки задържането й под стража, от следствения арест тя реално е изпълнявала правомощията си на кмет   Искане за отстраняване от длъжност на Десислава Иванчева - кмет на софийския район „Младост", внесе днес Специализираната прокуратура в специализирания наказателен съд. Иванчева беше арестувана за получаване на подкуп в особено големи размери. В ареста тя изтърпява мярка за неотклонение. За това информираха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Това се е наложило поради това, че Иванчева от ареста е изготвяла документи в качеството си на кмет. После ги предава на хора, които имат разрешено свиждане с нея и те от своя страна ги предаван на общинската администрация. Въпреки задържането й под стража, от следствения арест тя реално е изпълнявала правомощията си на кмет на район "Младост".

comment 0
visibility 910

Фандъкова и Цолов провериха разширението на сградата на Първа английска езикова гимназия в...

Кметът на столицата и кмета на район "Оборище" инспектираха строежа на разширението към Първа английска гимназия и 112-о училище. Вчера, 22 май, Йорданка Фандъкова, кмет на столицата, в присъствието на кмета на община „Оборище“ Васил Цолов направи инспекция на строежа по разширението на Първа английска гимназия и 112-то ОУ. Изграждащият се корпус ще има 22 учебни стаи и физкултурен салон. Г-жа Фандъкова сподели задоволството си от това, че ученици и учители ще посрещнат Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост с почти готов четириетажен корпус. Столичният кмет увери всички, че строежът ще е готов до месец юни и допълни, че е гласуван бюджетът за изграждане на втория допълнителен корпус за гимназията. Тъй като в настоящата сграда приютява две училища, се налага възможно най-бързо разширяване на базата. Така учениците ще могат да учат в една смяна. Бюджетът, предвиден за строежа, е 4 млн. лв., които са от продажбата на Общинска банка. Отново с пари от продажбата на Общинска банка през летния период ще стартира ремонтът на 17 софийски училища и детски градини. Кметът на район „Оборище“ е възложител процедурите по разширението на гимназията. Според Васил Цолов вторият етап от разширението може да започне още на 26 юни. Той сподели, че Топлофикация присъединява инсталацията си и през новата учебна година помещенията ще са напълно готови да посрещнат децата. До 25 август се очаква да приключи и обзавеждането на готовия корпус.

comment 0
visibility 517

Най-голямата галерия на открито у нас се сдоби нов графит

Почти 100-годишна малка къща в София става платно за испанския графити-майстор Маноматик   Почти 100-годишна малка къща става платно за испанския графити-майстор Маноматик Още една нова рисунка има най-голямата галерия на открито у нас. Вместо излющена фасада, в софийския кв. „Хаджи Димитър” се появи нов графит. Испанският майстор Маноматик е автор на творбата. Последната къща в района, намираща се на ул. „Родина” 12 ще стане скоро на 100 години. И докато съседните огради са еднообразни, къщата на Христо Наумов става платно за испанския майстор. „Тук съм се родил, а къщата е строена преди мене. Аз докато съм жив, никой няма да го пипне! Това е мое”, казва дядо Христо. „Преди бяха нарисували: „Аз те обичам Цеце”, „БЗНС”, всякакви други. Реших да го разчистя, купих си боя”. Графити-майсторът Маноматик обаче отменя измазването. Той идва от Испания със 150 флакона спрейове, за да твори върху малката къщичка. „Това е визуална поезия, не може да се тълкува. Но дава различен поглед. Хората започват да променят мирогледа си, когато по-често срещат изкуство”, твърди графити-майсторът Маноматик. „Souls in walls е основното ни послание. Не искаме да е каквото и да е изкуство, искаме то да говори и докосва душите на хората”, казва Ясен Гешев, Urban Creatures. И така кварталът се променя. Голите стени оживяват.