Новини от 24.05.2018

comment 0
visibility 336

Йорданка Фандъкова: 24 май е нашият просветен Великден

В Деня на славянската писменост и култура, 24 май, пред Националната библиотека в столицата празнични слова произнесоха президентът Румен Радев и кметът на София Йорданка Фандъкова. В своето слово за празника г-жа Фандъкова нарече 24 май "българския просветен Великден". „Празнуваме възраждането на знанието като сила и духовно единство. ”,  каза тя. Столичният кмет не пропусна да сподели целта на всички дейности на общината – осигуряването на допълнителни средства за учителски курсове, обновяване на учебните програми, обзавеждане на модерни учебни стаи. Всичко това трябва да доведе до възраждане на учителската професия като мисия. Да върнем онзи заряд, който българските учители винаги са имали – на лидери, които показват посоки и които откриват хоризонти пред нашите деца. Искрено вярвам, че най-истинската кауза, която може да обедини нашата обща енергия и стремеж, е образованието. Г-жа Фандъкова се обърна със силни думи и към децата: „Запомнете – смрартфоните не са по-умни от вас, нито могат повече от вас. Не им давайте да управляват живота ви. Модерният виртуален хейт не ни прави нито знаещи, нито истински критични. Думите, които имат силата да променят, са в общуването, което създава общност на съзидание, на споделяне и градеж. Честит празник”. Цялото слово на столичния кмет Йорданка Фандъкова можете да видите ТУК.

comment 0
visibility 657

Кметът Йорданка Фандъкова и главният комисар Николай Николов получиха приза „Закрилник на ...

Кметът на столицата госпожа Йорданка Фандъкова и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов се сдобиха с приза „Закрилник на надеждата“. Те получиха плакетите чрез тържествено връчване от директора на болница „Надежда“ доктор Анелия Рачева. Двамата са първите носители на този приз на здравното заведение. Повод за връчването е  реакцията на столичните пожарникари и на общината при потушаването на пожар, който избухна на 4 май  близо до здравното заведение. Кметът Фандъкова и главен комисар Николов тогава проявиха и лична ангажираност при координацията на институциите и при скоростното потушаване на пожара. По време на страшната огнена стихия, разразила се до сградата на МБАЛ “Надежда“, в стационара на болницата е имало 67 пациенти, а 29 от тях са били новородени бебета. Бързата реакция и отличната координация между всички институции, взели участие в потушаването на пожара, са довели до предотвратяването на инциденти и са допринесли за спокойствието и за сигурността на болничните пациенти.

comment 0
visibility 476

Ограничено движение днес в столицата

Днес няма да функционират "синя" и "зелена" зона в столицата. В София за днес е забранен престоят и паркирането в централната част на града. Това включва пространството от улица „Оборище” и улица „Кракра”, през булевард „Васил Левски”, улица „Шипка” и площад „Княз Александър Първи”. Движението на коли пък е забранено по булевард "Цар Освободител", улица „Аксаков”, „Леге”, както и „Дякон Игнатий”. От Центъра за градска мобилност съобщиха, че днес - 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост зоните - няма да работят зоните "синя" и "зелена".

Реклама
comment 0
visibility 602

Изложба „Гутенберг“ в Националната библиотека

“Българската ръкописна традиция през вековете” е експонирана в централното фоайе на Националната библиотека в столицата. Изложбата е посветена на 24 май и е на разположение на всички любознателни граждани. Всички желаещи могат да разговарят лично с организатора на изложбата Диян Павлов-Джими. Той влиза в ролята на Йоханес Гутенберг и освен, че ще разкаже много любопитни неща за книгата и печатното дело, ще демонстрира пресата на Гутенберг, споделя 24 часа. Джими сам е изработил копието на пресата. Артистът подготвя изложбата повече от 10 години, а в гр. Плевен от години съществува неговата  Творителница “О’Писменех!”, която е любимо място на ученици и туристи на града.

comment 0
visibility 404

София отбелязва Деня на българската писменост, просвета и култура с редица тържествени пр...

Тържествата в чест на Деня на българската писменост, просвета и култура в столицата ще започнат от 10.30 ч. с празнично шествие с начална точка Археологическия музей. При паметника на паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека в 11.00 ще започне церемония с водещ Мариус Донкин – актьор и директор на Народния театър „Иван Вазов”. Първолаците Симеон Йорданов и Борислава Петрова ще изпълнят стихотворението „Аз съм българче”. Писателят Деян Енев ще произнесе Тържествено слово за празника, а поздравителни думи ще произнесат президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Откриването на изложбата „Българската ръкописна традиция през вековете” в Националната библиотека ще бъде 11.30 ч. В 14.00 ч. пред Народния театър ще започне Общобългарският празник на буквите, пише Дарик. Празничната програма на открито ще стартира в 17.00 ч. в парка зад Националния дворец на културата. Президентът Румен Радев и съпругата му ще бъдат домакини на традиционния прием по случай 24 май от 18.30 ч. в Националния исторически музей.

comment 0
visibility 569

В „Пирогов“ откриват паметна плоча с орелеф на Емил Таков

В „Пирогов“ на 25 май ще се открие паметна плоча с орелеф на проф. Емил Таков, който дълги години е бил директор на болничното заведение, както и министър на здравеопазването от служебното правителство на Стефан Софиянски. Проф. Таков на практика развива ортопедичната травматология на  по-високо ниво. Въвежда модерни методи за лечение на фрактурите и се счита за създател на съвременната травматологична школа у нас, коментира Фокус. Инициативата за плочата е на неговите ученици и приятели.

comment 0
visibility 741

Открит урок по родолюбие в 90 ДГ, район "Надежда"

Открита ситуация "Урок по родолюбие" показаха децата от група "Бонбон" в 90 ДГ "Веса Паспалеева". Малчуганите показаха задълбочени познания за историята и героите на България, разказаха и показаха снимки от семейните си пътувания до забележителности в родината и заедно пяха патриотични песни. На урока, част от Календара събития по повод 80 години "Надежда", присъства заместник-кмета на район "Надежда" Анелия Георгиева, директорите на детски градини, представители на ОМЕП и др. Снимки: район "Надежда"