Новини от 13.06.2018

comment 0
visibility 311

„Панорама“ ще е гост на Столична библиотека в „Издателски вечери“

Популярното списание „Панорама“ ще бъде гост на 14 юни на Литературния клуб към Столична библиотека в поредицата "Издателски вечери" от 18.30 ч. Всеки от присъстващите ще може да разговаря с редактори на списанието и издателството, преводачи, негови съмишленици. Доц. Иво Панов ще е специален гост. Той ще прочете свои преводи на Омар Хаям. По време на събитието ще могат да се закупят книги на издателството на промоционални цени.

comment 0
visibility 430

Теленор създава офис на открито в София

От 18 до 22 юни в столичния парк „Заимов“ до Драматичния театър София ще бъде разположен Telenor Park Office. Теленор ще осигури на всички желаещи да работят на открито отлични условия – креативно пространство и качествена  4G връзка. „Офис в парка“ ще има 30 работни места и ще дава подслон на всички, които искат да заменят традиционния офис с природата от 9 до 18 ч. Освен удобните места за работа, ще бъдат организирани и редица полезни и безплатни уъркшопи и презентации на актуални теми, информира economic.bg. Споделените работни пространства стават все по-актуални. В тях могат да се срещнат предприемачи, специалисти на свободна практика, програмисти, дизайнери, фотографи, консултанти, писатели, блогъри, журналисти, хора на изкуството и други, както и служители на компании, които могат да работят дистанционно. Тази концепция е популярна по света.

comment 0
visibility 387

Вече 108 дворни кучета са кастрирани в кампания на „Екоравновесие“

Кампанията на „Екоравновесие“ за намаляване на популацията започна през април в район „Нови Искър“, през май се премести в район „Кремиковци“. Забелязва се увеличение на броя кастрирани дворни кучета и до момента те са 108. Това бе казано в отчета на Веселин Асенов за дейността на „Екоравновесие“ през май. Според Асенов, това показва, че вече повече стопани на домашни любимци постъпват отговорно. Той не пропусна да подчертае, че кастрирането, обезпаразитяването и чипирането на дворните кучета са безплатни. От 18 юни започва кастрацията за кучетата на район „Овча Купел“. През май са осиновени 31 от настанените в приютите на „Екоравновесие“ кучета. Прибрани са 242 безстопанствени кучета, 209 са кастрирани, а 198 са върнати след това на местата, от които са прибрани. От „Екоравновесие“ информираха, че на 30 юни в парк „Заимов“ ще се проведе кампанията „Осиновявай, не купувай“, която започна през пролетта. Всички посетители на парка ще могат да видят кучетата, да ги разходят дори и да си осиновят любимец. Това няма да отнеме време. Документите се попълват на място. Беше представен от финансовия отчет на предприятието. За месец май са изразходвани 149 251 лв за ветеринарно медицински консумативи и лекарства, храна за животните в приютите и ветеринарната клиника, за външни услуги /поддръжка на трафопост за приют „Горни Богров“, сметоизвозване, техническо поддържане на компютърна техника и системи за видеонаблюдение, абонамент автоматична телефонна централа, почистване на изгребните  ями, сервизно обслужване на автомобилите, заплати и осигуровки на работниците и служителите.

Реклама
comment 0
visibility 844

Ремонтни дейности ще спрат от движение трамвай №7

Столичани няма да могат да се возят в трамвай №7 от 01 юли. Причината е започването на ремонтни дейности по трамвайните релси на кръстовището на бул. „България“ и „Иван Евстатиев Гешов“. Зам.-кметът по транспорт в Столична община, Евгени Крусев, съобщи, че релсите ще бъдат изцяло подменени. Пероните на спирката също ще бъдат ремонтирани. Срокът, предвиден за извършване на промените, е месец и половина. За времето, в което столичани ще останат без трамваен транспорт по трасето, са предвидени автобуси от ж. к. Борово до НДК. Все още не е решено коя да бъде началната точка в посока Борово, но се обмисля това да са "Петте кьошета". От 1 юли започва и ремонт на бул. Васил Левски, който ще обхваща района от Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" до бул. Патриах Евтимий. Очаква се ремонтните дейности да се извършат на два етапа, за да може движението да бъде ограничено в еднолентово, а не напълно спряно. Първо ще се затвори платното в посока от „Попа“ към Ректората. Дейността по обновяването ще продължи около 2-3 седмици. Вторият етап е да се затвори платното от Ректората към „Попа“, за да се извърши ремонта и от другата му страна. Движението по отсечката ще бъде напълно ограничено за един уикенд, за да може булевардът да бъде изцяло асфалтиран.

comment 0
visibility 444

“Бебе на борда“става целогодишна кампания

Инициативата „Бебе на борда“, подета от Столична община и болница Шейново, ще стане целогодишна. Кампанията цели да научи всички, возещи се в градския транспорт, да уважават бременните жени и да им отстъпват място в превозното средство. Много дами в напреднала бременност продължават да работят, а за придвижване до работното място използват градския транспорт. Една от тях е Дияна, за която разказаха от БТВ. Тя е в напреднала бременност и споделя, че рядко се случва някой да й отстъпи място в градския транспорт. Точно затова ще използва значката „Бебе на борда“. Така няма как околните да не забележат, че в градския транспорт пътува и бебе. Авторът на кампанията е директорът на болница „Шейново“. Той е на мнение, че кампанията трябва да бъде подновена и да не е срочна, а целогодишна. В подкрепа на това е направена поръчка за 10 000 значики и информационни книжки.

comment 0
visibility 286

Само 11% от софиянци ходят пеша

Статистика на Столична община показва, че едва 11% от софиянци ходят пеша на работа. Продължава да е висок броя на хората, предпочитащи автомобили. Столична община започна кампания под надслов "Чистият въздух зависи от всеки един от нас". Тя е с информативна цел и има за задача да информира столичани за ползите от използването на велосипеди, градски транспорт и ходене пеша. 60% от автобусите на градския транспорт са без вредни емисии, а останалите 40% са нискоемисионни. Използването му би допринесло за запазване на чистия въздух в столицата, тъй като според статистика на общината, 1 автобус се равнява на 40 автомобила. Метрото е най-използваемият и бърз транспорт в София. Използва се дневно от 350 000 човека, а след пускането на третата линия се очаква броят да скочи драстично.

comment 0
visibility 492

Шефът на ОДМВР – София беше освободен

Началникът на ОДМВР - София Георги Григоров и заместникът му бяха освободени днес. Тази информация се тиражираше в последната седмица, но стана факт чак днес. Причина за освобождаването им е случая с Владимир Пелов и стрелбата в Ботевград. Министърът на вътрешните работи Валентин Радев бе категоричен в своите действия, като заяви, че Григоров не се е успял да овладее ситуацията. Ето какво заяви Радев в национален ефир:  „Те не се справиха, включително спомнете си какви отговори даваха на вас. Същите отговори даваха вътре. Има някакъв дисбаланс, има нещо, което не е направено в цялата област“. Григоров даде изявление вчера, в което призна, че застреленият Марио Панчев е съобщил в полицията, че се чувства застрашен след бягството на Пелов.

comment 0
visibility 419

Столична библиотека и фондация „Лале“ организират литератутно четене по случай Ден на баща...

Столична библиотека и фондация „Лале“  канят столичани на литературно четене на 15 юни от 12.00 ч. до паметника на Йордан Радичков пред Националната художествена галерия. Събитието е посветено на Деня на бащата. Участие ще вземат проф. Михаил Неделчев, Марин Бодаков, Йордан Ефтимов, Ангел Игов и Иван Христов, информира Фокус. Събитието ще завърши с разказа на Радичков „Баща ми“.

comment 0
visibility 699

Ден на безплатни услуги в СБА София-Овча Купел тази събота

СБА инициира провеждането на Ден на безплатни услуги в гр. София. Събитието ще се състои тази събота, 16 юни, от 10:00 до 16:00ч. в ж.к. Овча Купел, ул. "Момкова баня" 13. Всички дошли ще могат да се възползват от следните напълно безплатни услуги: - проверка на изгорели газове; - проверка на спирачна система; - проверка на амортисьори; - общ преглед на състоянието на автомобила; - проверка и реглаж на фарове; - безплатен тест драйв на нови модели автомобили. Всички, получили безплатни услуги в СБА София-Овча Купел тази събота, ще вземат стикер "безопасен автомобил". Този стикер дава възмижност за последващи отстъпки от услугите на СБА в ж.к. Овча Купел, както и тестова карта на автомобила. Ще има безалкохолни напитки за всички, а със специални „алкохолни очила“ шофьорите ще могат да тестват своите реакции. Събитието е част от световната кампания на Международната автомобилна федерация FIA за пътна безопасност „3500 живота“. Подобни събития ще се проведат и в градовете Благоевград и Бургас до края на юни. По данни на СБА, 40% от българските граждани шофират стари автомобили. Затова кампанията „Дни на безплатни услуги в СБА“ призовава за „по-безопасни автомобили в България“.

comment 0
visibility 477

300 000 лв. инвестиция за обновяване на магазин IKEA

Шведската верига за обзавеждане IKEA инвестира 300 000 лв. за обновяване на магазина си в София. Целта на модернизацията е улесняване пазаруването на клиентите. По този начин веригата предлага възможност на своите посетители да се възползват от повече продукти и решения. Обновени са 6000 кв. м. от магазина, които обхващат 8 търговски зони. Зоните са подредени по начин, който следва потребителската логика при пазаруване. Добавени са нови модерни технологии, които постепенно навлизат в потребителските нужди и предизвикват търсене - смарт решения за дома и офиса, които включват осветление, душове, които пестят вода и др. Концепцията на IKEA остава непроменена - качествени стоки на достъпна цена. С нова визия са зоните, които предлагат продукти за готвене и хранене, аксесоари за баня, осветление, текстил за дома. Обновени са и зоните за обслужване на клиенти, бистрото и касите на магазина. Разработено е и ново мобилно приложение, което клиентите ще могат да ползват при пазаруване за по-голямо удобство. За финализиране на модернизацията е нает и логистичен център край София. Ползата от него е улесняване на доставките и по-успешен контрол на наличностите в магазина. Подобен мащабен проект за обновяване на цялата визия не е правен от отварянето на IKEA в България през 2011 година.

comment 0
visibility 463

Строежът на Бронзовата къща започна в последния момент

Стартът на изграждането на Бронзовата къща в центъра на София днес вече е факт. По предварителен план арт инсталацията вече трябваше да бъде издигната на мястото на стария мавзолей. Днес в загражденията, където вече се работи, беше и автора на инсталацията, скулптура Пламен Деянов, който отказа комуникация с журналисти, информира Дарик. Председателят на комисията по култура, Малина Едрева, сподели, че има готов график и ако се установи някакво забавяне, проектът ще бъде спрян. Г-жа Едрева подчерта, че това е временна инсталация. Според графика, изграждането на арт инсталацията ще приключи до 25 юни. Инж. Иванчев, който в момента съдейства за издигането на къщата, каза, че изоставането със строежа е заради финансови и технически причини.

comment 0
visibility 514

Столична община и Орлин Павлов апелират да слезем от автомобилите си за по-чист въздух

По данни на Столична община само 11 % от столичани се придвижват пеша до работните си места. Поради тази причина започна информационна кампания под надслов "Чистият въздух зависи от всеки един от нас". С нея се цели всички активни шофьори през летния сезон  да оставят колите си и да използват алтернативите за придвижване в града, информира Днес. Според статистиката, София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението. Друг красноречив факт е, че един автобус от градския транспорт предотвратява движението на 40 коли. От общината уверяват, че 60% от столичния градски транспорт е с нулеви вредни емисии, а 40% от автобусите са нискоемисионни. Очаква се доставката на още 60 нови автобуса на природен газ и на 20 електробуса и така 70% от автотранспорта в столицата ще бъде обновен. Друга алтернатива на придвижване е метрото. То, на практика, е най-бързият, удобен и екологичен градски транспорт. Същевременно столицата разполага с 55 км веломрежа. Един от привържениците на карането на колело е певецът и актьор Орлин Павлов. Не случайно той е избран за лице на тази кампания. „Включих се в кампанията, защото чистият въздух зависи от всеки един от нас!", категоричен е той.

comment 0
visibility 396

Жълт код за обилни валежи в Софийска област

Обявен е жълт код за София-град и София-област, поради очакващи се валежи, придружени с гръмотевични бури. Бъдете внимателни, защото не са изключени и градушки. Днес ще бъде предимно слънчево до ранните следобедни часове, когато ще се развие купесто-дъждовна облачност предимно над Западна България. Очакват се силни валежи с гръмотевични бури, като се съобщава за опасност от градушки. Тази обстановка ще продължи и през нощта срещу четвъртък, като се очаква слънчево време чак през уикенда. В четвъртък северозападният вятър ще донесе хладен въздух над Западна България и температурите рязко ще спаднат.

comment 0
visibility 332

Солисти от Болшой театър с впечатляващ спектакъл в София

Десет известни солисти на Болшой театър ще изнесат общ спектакъл  в София на 29 октомври в зала 1 на НДК с начален час 20.00 ч. Това са най-талантливите прима балерини и балетисти, които ще представят Pas de deux, информира 24 часа. В спетакъла са включени световно известни балети като „Дон Кихот“, „Спящата красавица“, „Лешникотрошачката“.

comment 0
visibility 317

Започва раздаването на служебни бележки за седмокласниците

От днес започва раздаването на служебни бележки с резултатите от проведените матури за седмокласниците, с които те могат да кандидатстват в профилирани и професионални гимназии. В периода 20 - 26 юни седмокласниите ще трябва да подадат заявление за кандидатстване в избраната от тях гимназия. Тази година ще се използва електронната система на МОН, но желаещите да кандидатстват чрез хартиен носител, могат да го направят в училищата - гнезда. Балообразуването зависи изцяло от изискванията на гимназията и профилиращите предмети. Първото класиране излиза на 3 юли, след което приетите ще трябва да посетят съответното училище в периода 4-6 юли за записване. Тази година резултатите на седмокласниците по БЕЛ бяха по-слаби от миналогодишните, за разлика от тези по математика, които са двойно повече. При зрелостниците, с най-висок среден успех на матурата по БЕЛ е 91-ва Немска езикова гимназия в София с резултат 5,62, а втората позиция е отредена 164-та Испанска езикова гимназия в София с 5,61.

comment 0
visibility 519

Предстояща изложба в Арт център Банкя

На 16 юни, събота, от 18:00 часа ще бъде открита изложбата на Мартиан Табаков „Тялото - посредник”. Мартиан Табаков е сред обещаващите млади артисти на българската арт сцена. Обявен e в не една класация за един от младите художници, които трябва да следим. Възпитаник е на Национална художествена академия в специалност скулптура при проф. Е. Попов и има редица отличия и самостоятелни и общи изяви. В настоящата изложба са представени непоказвани до този момент рисунки, в които основен обект на търсения е човешкото тяло и неговите възможности да е посредник в разнообразни посоки - в творчески и смислов план. Заповядайте на изложбата и приемете поредното творческо предизвикателство на Арт център Банкя!

comment 0
visibility 540

Енрике Иглесиас с грандиозен концерт в София

Енрике Иглесиас ще е в България за  13-тия рожден ден на Радио Energy. На 6 ноември в зала Арена Армеец ще изнесе грандиозен концерт. Шоуто е със заглавие All The Hits Live и ще зарадва феновете с хитове на Иглесиас, нова сценография, огромна LED стена, много по-мащабни светлинни и пироефекти, невероятен саунд, всичко - плод  на модерна техника. Особено успешно преминаха концертите на певеца в Прага, Будапеща и Любляна с по два концерта и с по един в Осло, Атина, Мюнхен, Копенхаген и Лисабон, информира manager.bg. От днес, 13 юни, започва продажбата на билетите и за шоуто в София. Цените са от 69 до 109 лв., а ВИП билетите се продават по 159 лв. С 10 лв. отстъпка ще бъдат първите 1000 билета. Билети могат да се закупят от мрежата на Eventim и онлайн на Eventim.bg