Новини от 18.06.2018

comment 0
visibility 681

Затруднения в движението на столичен градски транспорт заради наводнението

В социалната мрежа столичният кмет, Йорданка Фандъкова, съобщава за затруднения в движението на трамваите по ул. "Каменоделска", по бул. "Дондуков" и пл. "Възраждане", по ул. "Козлодуй" и "К. Стоилов", което налага спирането им за известно време. "Поради обилния дъжд във всички райони на София временно е спряно движението на трамваите по ул. "Каменоделска", по бул. "Дондуков" и пл. "Възраждане", по ул. "Козлодуй" и "К. Стоилов". На някои места в града не работят светофарни уредби и движението е силно затруднено. Всички технически и аварийни екипи са на терен и ще работят до отстраняване на повредите и отводняване на завиряванията." Има светофари, които не работят и шофьорите трябва да са максимално бдителни. Метрото се движи нормално, въпреки водата и за момента няма да се спира. Затворени са в момента само вестибюли подходи към станциите. Екипите усилено работят за отводняване. "Метрото се движи и за момента не се налага спирането му. На няколко метростанции има влязла вода през стълбите, която не създава проблем за движението му. Затворени са някои вестибюли и подходи към метростанциите, но няма затворени метростанции. Екипи на "Метрополитен" работят по отводняването, като някои ескалатори са спрени. На метростанция НДК е затворен входа от подлеза на НДК."

comment 0
visibility 666

Порой и мощна гръмотевична буря потопиха София под вода

Бурята, която се изви над столицата, превърна голяма част от софийските улици и булеварди в реки. В социалните мрежи гражданите непрекъснато споделят видео и снимки от различни части на столицата. Ето как изглеждат улиците: https://www.facebook.com/nikola.kalev/videos/10155763766128510/ В столичен МОЛ протече тавана https://www.facebook.com/kris.nemeca/videos/1258315070937774/   В метрото положнието е още по-зле:   https://www.facebook.com/1337617124/videos/10212158103331298/  

comment 0
visibility 341

В събота ще се проведе устният изпит кандидат-студентски изпит по журналистика в СУ

Устният кандидат-студентски изпит по журналистика в СУ ще се проведе в събота, 23 юни, от 9.00 ч. Такъв изпит се провежда само за редовната сесия през месец юни. Той се провежда във вид на събеседване на кандидат-студентите и изпитната комисия. Ще бъдат задавани еднакви въпроси на веки кандидат, за да могат оценките да са обективни и знанията да са съпоставими, пише 24 часа. Въпросите ще се определят непосредствено преди изпита от изпитната комисия. За да се дооформи впечатлението от даден кандидат и да се допълни оценката при нужда, комисията ще може да задава и допълнителни въпроси. Ако кандидатите представят авторски материали, членовете на комисията могат да питат по тях. На устен изпит по журналистика в СУ  са допуснати кандидат-студентите, които на писмения изпит имат 3.5 или повече.  

Реклама
comment 0
visibility 536

Младост 3 пропищя от ромите

Жителите на квартал Младост 3 се оплакват от истинско ромско нашествие. Те са изпратили сигнал до Helpbook.info, в който се възмущават от оформилото се ромско „гето“ пред блок 313 в квартала. Столичани твърдят, че всичко започнало с поставяне на каравана, в която се заселили неопределн брой хора. След това пристигнал още един автомобил и останал на поляната, пише Днес. Жителите на Младост 3 споделят, че преди време общината е провела акция за премахване на коли, които са паркирани върху тревните площи. Тези от „катуна“ никой не ги закачил. Столичани отправят апел към компетентните органи да вземат мерки и проблемът с пребиваващите на поляната роми да бъде решен.

comment 0
visibility 631

Най-добрите в надпревара „За Купата на кмета на Банкя”

В неделя на 17 юни в парк „Ротонда” се състоя Национален шампионат на Българско овчарско куче „За купата на кмета на град Банкя”. Шампионатът бе организиран от Световен Киноложко- Спортно-Ловен Алианс, Български Републикански Киноложки Съюз, Български Киноложки Клуб за Българско овчарско куче, Местен клуб Българско овчарско куче и с подкрепата на район „Банкя”. Слънчевото време привлече заинтригувани от събитието хора, които бяха приветствани от кмета Рангел Марков. Той пожела успех на участващите в надпреварата хора и техните четириноги приятели и сподели радостта си, че за втори път след 14-годишно прекъсване се провежда такъв шампионат. Временно изпълняващата длъжността заместник-кмет Александра Александрова също бе там и усмихната общуваше с хората и с четириногите кандидати за слава. В надпреварата участваха 80 кучета от клубовете в страната в следните категории: бебе, подрастващи, млади, междинен, открит, шампиони, ветерани. В конкурса „Дете и куче”, в който се оценяват уменията на децата да водят и представят най-добре своите любимци, победи Гергана Михайлова от Банкя. А Купата на кмета на Банкя спечели кучето Горан „Авиюп” на Лилия Димитрова от клуб София „Сердика”. Хубаво е, че в Банкя се градят традиции. Това, създава атмосфера, уют и предвидимост, които говорят за една устойчивост в културния, спортния и обществения живот на града. А когато традицията е свързана с любов към кучето - вековният другар на човека, то дано човещината разширява своите територии.

comment 0
visibility 571

Деца с таланти като диаманти пяха в Банкя (СНИМКИ)

В продължение на три вечери гласовити деца от цяла България показваха скъпоценните си дарби на Четвъртия Международен фестивал-конкурс за вокални изпълнители до 18 години „Вярвай, искай, можеш”. Той бе организиран от Център „Зорница” с подкрепата на район „Банкя”. Поради факта, че и дъждът прояви интерес към събитието, то не се състоя в парк „Ротонда”, както бе замислено, а в уютната конферентна зала на СБР „Здраве”. Песенната феерия под патронажа на кмета на град Банкя Рангел Марков бе открита с химна на фестивала по текст и музика на директора на Център „Зорница” Галина Иванова. Първата вечер имаше особен ефект върху слушателите, защото песните се изпълняваха на български и душите бяха докоснати от красиви слова на български поети и текстописци. Запомнящи се ще останат както песните, написани специално за деца като „Мечо Пух”, „Влюбеният джаз”, „Роклята на мама” „Момичето с луничките” „Планета на мечтите”, а така също и песните за големи „Високо”, „Мой стих”, „Нарисувай ми, художнико, сълза”, „Не ме гледай така, момче”, „Лале ли си, зюмбюл ли си” и още, и още. Едно красиво момиченце преди да излезе на сцената се осени с кръстен знак, за да привлече небесната закрила и пя красиво и вдъхновено. Втората вечер, когато децата пяха на чужди езици, показа, че те имат освен добра вокална подготовка и завидна езикова школовка. На гала-концерта третата вечер присъства кметът Рангел Марков, който връчи наградата на кмета на Банкя. Призът отиде при Валя Нушева, която изпълни песента „Вълшебен ден”. Депутатът Евгени Будинов също уважи събитието и някои от наградените деца получиха наградите си лично от него. Временно изпълняващата длъжността заместник-кмет по културата Александра Александрова, по-известна в амплоато й на млада налагаща се певица, поздрави гостите на фестивала с едно свое изпълнение. С това тя разчупи представите за класически администратор и предложи една нова визия - на едно „Ренесансово момиче”, което ще работи за културния живот на Банкя. Членовете на журито убедиха гостите, че не само могат да оценяват, но и че са първокласни певци и музиканти. На сцената се изявиха Димитър Атанасов, Христо Младенов – финалисти от „Гласът на България”, Лидия Ганева участничка в детската Евровизия. Момичетата от трио „Вива” пяха в акомпанимент на Пепи Писарски и Асен Драгнев от обичаната от поколения българи рок група „Атлас”. За качествения звук, осветление и сценично оформление се бяха погрижили момчетата от „Арт Продакшън Къмпани” и залата изглеждаше звездно и достойна за фестивал от подобен ранг. Букет от детски гласове озари Банкя последните три вечери. Цяла съкровищница от талантливи деца вече ще свързват успеха си и хубавите си мигове с нашия град. Чест за Банкя е това поколение изпълнители, за които вероятно след време ще говори България и може би и светът.

comment 0
visibility 1386

Трамвай-стрела по линията на трамвай №7

За пръв път в България пускат трамвай-стрела. Новият трамвай ще свързва бул. "България" с бул. "Симеоносвко шосе". Линията ще се движи по дължината на ул. "Тодор Каблешков", ще минава южно от Южен парк, а след това ще бъде обособена. Информацията за ремонтните дейности на релсите на трамвай №7 по бул. "България" вече е потвърдена. Кметът на Столична община, Йорданка Фандъкова, заяви, че след ремонта линията на трамвай №7 ще стане скоростна линия. От 1 юли движението по трамвайните релси на бул. "България" се спира. Ще бъдат пуснати автобуси по маршрута, които ще се движат до края на ремонтните дейности. Предвижда се ремонтът да приключи в средата на август. С обновената отсечка между бул. "Цар Борис III" и бул. "Братя Бъкстон" от миналата година, ремонтираната зона ще бъде с дължина 500 метра. Продължава и ремонтът на бул. "Тодор Каблешков", въпреки проливните дъждове. Движението ще бъде обособено на две платна с по две ленти за движение. Сменена е ВиК инталацията и ел. инталацията. Предстои изграждане на нови тротоари. След приключване на ремонтните дейности по тези участъци, е предвиден ремонт на бул. "Тодор Каблешков" между отсечката от бул. "България" до ул. "Костенски водопад". Ремонтни дейности предстоят и на бул. "Васил Левски" от Ректората на СУ "Св. Климент Охридски" до бул. "Патриарх Евтимий". Пътят ще бъде обновен с нов асфалт.

comment 0
visibility 475

Стинг и Шаги разгледаха НДК

Стинг, в компанията на Шаги, разгледа отблизо НДК и залите, в които се провеждат събитията от програмата на Европредседателството. Стинг и Шаги ще пеят заедно на 19 и 20 юни в Античния театър в Пловдив. Тази към турнето на Стинг се присъедини и Шаги. То посещава забележителни исторически обекти из цяла Европа. На турнето изпълнителите представят парчета от бъдещия им албум 44/876. Излизането му се очаква на 20 април, информура Днес. В концертите участват музиканти на Стинг и на Шаги.

comment 0
visibility 637

Наводнение в София след поройните дъждове

След поройните дъждове през уикенда бяха подадени сигнали за наводнение на много места в столичните квартали. Най-засегнат е районът под моста на гара Искър, където водата е достигнала 50 сантиметра. Сериозно беше и положението при Терминал 1 на Летище София. Столичани сигнализираха и за наводнени мазета и приземни етажи в различни квартали на града. Сигнали постъпиха и за паднали дървета в резултат на гръмотевичните бури и градушки. Няма пострадали по данните на Пожарната. Обилните валежи и гръмотевични бури ще продължат до вторник. След това се очаква интензитета на валежите да намалеят. Обявен е жълт код и за утрешния ден в цялата страна.

comment 0
visibility 378

Пирогов продължава с акцията по кръводаряване

От утре желаещите могат да се включат в традиционната акция по кръводаряване, организирана за поредна година в Пирогов. От УМБАЛСМ Н. И. Пирогов съобщават, че в следващите два дни, 19 и 20 юни, служители на болничното заведение и близки на пациенти ще имат възможност да дарят кръв. Акцията по кръводаряване ще се проведе в зала "проф. Емил Таков" между 10 и 14 часа. Медицинските лица съветват кръводарителите да закусят, като е препоръчително в менюто да бъде включен шоколад и кафе. Всеки желаещ трябва да носи със себе си лична карта.

comment 0
visibility 339

Обявен е жълт код за валежи над цялата страна

Жълт код за валежи и градушки, придружени с гръмотевични бури, е обявен за цялата страна. Времето ще се влоши в следобедните часове. Времето над страната ще продължи да бъде неустойчиво, с високи температури в обедните часове и гръмотевични бури в късния следобед. Максималните температури над страната ще достигат до 28 градуса, а над София до 23-24 градуса. Националния институт по метеорология и хидрология съобщава за валежи над цялата, като в определени райони те ще достигат до 30-35 л/кв.м. Затопляне ни очаква в следващите дни, като в сряда максималните температури над страната ще достигат до 32 градуса, а валежите рязко ще намалеят. Повече за времето може да следите на prognozata.bg.

comment 0
visibility 807

Христо Апостолов поздрави шахматистите на шах клуб "Славия" (СНИМКИ)

С поздравленив към талантливите шахматисти от Шах клуб "Славия", които за пореден път показаха отлична класа, се обърна Христо Апостолов, кмет на район "Красно село". На проведените държавни индивидуални шахматни първенства за 2018 година Светлен Иванов стана шампион на класически шах и на блиц сред участниците до 10 години, а Владимир Кононенко е шампион на рапид между състезателите до 10-годишна възраст. Пожелавам бъдещи големи успехи и на другите шампиони Матей Петков, Петър-Делян Шентов,и Делян Дочев. Специални поздравления заслужават и техните треньори засл. треньор Лозанка Несторова, г.м. Маргарита Войска и м.м. Николай Ставрев. [caption width="1221"]Снимки: район "Красно село"[/caption] [caption width="1302"]Снимки: район "Красно село"[/caption] [caption width="1822"]Снимки: район "Красно село"[/caption]

comment 0
visibility 369

Охранител в столичен мол беше нападнат с нож

Мъж нападна с нож охранител в столичен мол. Инцидентът е заснет с мобилен телефон. Според свидетеля очевидно става въпрос за опит за проверка на багаж. Семейство с дете били в магазин.  На излизане аларменият сигнал за неплатена стока се задействал при преминаване на детето. Охранителят поискал да провери раницата на детето, при което предизвикал агресия в родителите. Майката започнала да налага охранителя с чантата си, а бащата извадил нож. Очевидецът, който заснел сцената с телефона си, чул виковете на охранителя. По думите на охранителите, те обяснили, че при подобен сигнал са длъжни да проверят багажа на заподозрените. В случая става въпрос за извършване на служебни задължения и не би следвало това да предизвика агресия в мъжа. След нападението, семейството си тръгнало. Днес ще бъде установено дали липсва стока в магазина.

comment 0
visibility 741

Поскъпват глобите в зоните за платено паркиране

Центъра за градска мобилност въвежда допълнителни наказания за тези, които се опитват да избегнат санкциите. Освен глобата от 30 лв, колите, на които е поставена скоба, ще трябва да заплащат допълнителна сума за всеки час престой в зоната за платено паркиране, както и да покриват евентуални разходи при щета на скобата. Ако водачът на превозното средство отсъства за по-дълъг период, ще бъде съставян фиш за неправилно паркиране. Глобите за паркиране върху тротоари и пешеходни зони ще бъде между 50 и 200 лв, а при неправомерно паркиране на места, отредени за хора с увреждания, ще бъдат налагани санкции в размер на 200 лв. За живущите в райони със "синя" и "зелена" зона ще бъде изготвена нов винетен стикер, който ще бъде за период от 2 години. Максималният брой коли за апартамент, обаче, ще бъде ограничен до 3. Както вече ви информирахме, Столична община въвежда "зелена зона" в районите Горни Лозенец, Възраждане, Красно село и Оборище.

comment 0
visibility 547

Закопчаха с белезници гратисчия в столичния транспорт

Младеж бе закопчан с белезници и свален на земята по очи на столична спирка. Видеото по случая придоби огромна популярност  в социалната мрежа. Всичко се случва до спирката на трамвая до метростанция "Западен парк". Чакащите на спирката също са станали свидетели на случката и са категорични, че е заради билет. Подобни думи се чуват и на публикуваното видео. Авторът на видеото споделя, че не знае каква е предисторията на тази ситуация. От Dnes.bg са получили информация, че момчето е арестувано заради непричлино държание и отношение към полицията. Всички коментари в социалната група осъждат отношението към младежа. По-малко са защитниците на полицията и контрольорите.

comment 0
visibility 352

Ученик от столично училище пострада от лютив спрей

Момче от столичното 35 СОУ "Добри Войников" намерило лютив спрей с класната стая и напръскал свой ученик с него. Това се е случило миналата седмица. Става ясно, че спреят е бил притежание на момиче от училището. Пострадалото момче е било прегледано от медицинско лице и са му предписани лекарства, информира Днес. Майката на пострадалото момче недоумява защо този спрей е внесен в училище, след като в правилника е подчертано, че не могат да се внасят опасни предмети. Момчето обясни пред Bulgaria ON AIR, че охраната не следи за внасянето на опасни предмети. Майката каза, че искрено се надява този спрей да е купен от родителите на момичето и да са наясно какво се случва.

comment 0
visibility 367

Ето къде ще спират водата в столицата на 18 юни 2018

Днес, 18 юни, ще има спиране на водоподаването в различни райони на столицата както следва: От 10.00 до 18.00 ч. ще бъде спряно водоподаването на в района на ул. „Братя Миладинови“ от ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ до бул. „Сливница“; ул. „Гривица“ от ул. „Братя Миладинови“ до бул. „Христо Ботев“ заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Братя Миладинови“, Център. Ще бъде осигурено алтернативно водоснабдяване в случай на продължителност над 12 часа на ремонтните дейности. Ще се осигури водоноска на ул. „Гривица“ ъгъла с ул. „Братя Миладинови“, информира topnovini.bg. От 10:00 до 20:00 часа ще бъде спряна водата на, живеещите в района на: ул. 5039, ул. 5041, бул. „Христофор Колумб“заради одмяна на спирателни кранове на ул. 5040, жк. „Дружба“1. Ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 5040 ъгъла с ул. 5041 при ремонт повече от 12 часа. От 09:30 до 16:30 часа ще бъде спряно водоподаването на живеещите в района на ул. „Първанова чешма“, ул. „Уршак“, ул. „Панчовица“ заради диагностика на уличен водопровод на ул. „Първанова чешма“, с. Доброславци. Водоноска ще бъде осигурена на адрес: ул. „Бранище“ ъгъла с ул. „Панчовица“ при ремонт над 12 часа. От 10:00 до 18:00 часа ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Иван Андонов“ заради монтаж на спирателен кран на ул. „Иван Андонов“, кв. „Кръстова вада“. Водоноска ще бъде разположена на адрес: ул. „Иван Андонов“ ъгъла с ул. „Вера Мутафчиева“, ако ремнта продължи над 12 часа.

comment 0
visibility 364

В СУ започна приемът на документи за класиране на кандидат-студентите

От днес в Софийския университет започва прием на документите за класиране на кандидат-студентите за новата учебна година. Всеки, желаещ да участва в класирането, трябва да си направи регистрация на https://online.uni-sofia.bg до 17.30 ч. на 30 юни. С регистрирането си, всеки кандидат-студент прави собствен профил, в който въвежда личните си данни и вписва в желания ред специалностите, за които ще кандидатстват. Всеки кандидат дължи 30 лв такса, а резултатите от първото класиране, ще бъдат обявени на 10 юли, пише topnovini.bg. Заради Общия регламент за защита на личните данни обявяването на класирането на хартиен носител се отменя. Кандидат-судентите ще се информират от своя профил в системата.

comment 0
visibility 459

Солена глоба за шофьорите, спрели на трамвайна линия в София

Столична община е взела решение да се налага глоба от 150 лв. на тези шофьори, които спират върху релсите на трамваите в София. Към момента в наредбата за организация на движението в Столичната община е споменатао, че е забранено подобно спиране или паркиранв, но глоба не се предвижда. Сред новите промени в наредбата се предвижда и 200 лв глоба за паркиране на инвалидно място. В момента имаше възможност за вариране – от 100 до 200 лв. Предвижда се намаление на глобата за паркиране в паркове и зелени площи на столицата от 500 на 200 лв. В новата наредба ще се регламентира разширяване на нова зелена зона в района, която е оценена на повече от 2.3 млн. лв. Ще се обособят нови места за паркиране, ремонт и оборудване на офисите за покупка на винетни стикери, нови скоби, ремонт и изграждане на тротоари, пише Днес. Ако тези промени бъдат приети през лятото, районите “Оборище“, „Лозенец“, „Възраждане“ и „Красно село“ ще се сдобият с 5500 нови места за платено паркиране.  

comment 0
visibility 457

Гонка с полицията в центъра на столицата

Необяснима гонка в центъра на София озадачи участниците в движението. Сигнал за случая е подал зрител на Нова ТВ. Той е станал неволен свидетел на гонката, пише Факти. Полицейски автомобил преследва кола без номера. Джип препречва пътя на преследвания в опит да помогне на полицията. Преследваният автомобил, обаче, предприема рисков ход – качва се на тротоара, в опит да се измъкне и едва не прегазва две жени. Очакват се подробности по случая.

comment 0
visibility 330

Виенската бизнес агенция на гости в столицата

На 25 юни Виенската бизнес агенция ще представи идеите си в София. Поканата е направена от Столична агенция за инвестиции. Целта е да бъдат представени различни възможности за развитие на бизнес в Австрия. На събитието могат да участват столични предприемачи с интерес към австрийския пазар. Представянето ще се състои от 15:00 часа на ул. Париж 1, София. Австрия е привлекателна страна за българските предприемачи, тъй като е близо до България, стандартът на живот е висок и предлага силни комуникационни връзки със съседните държави. Все повече родни инвеститори избират да развиват бизнеса си там. Виенската бизнес агенция подпомага бизнеса на различни национални и международни индустрии вече над 30 години. Агенцията разполага със собствен фонд, чрез който предлага финансова подкрепа на фирмите, урежда въпросите с недвижимото имущество и организира безплатни обучения и семинари. 160 души работят за организация, а 11 от тях говорят на 15 езика, за да могат по всяко време да консултират чуждестранни предприемачи, избрали да се позиционират бизнеса си във Виена. Останалите екипи работят профилирано за развитие на индустрии, свързани с кретивна дейност, научна дейност, технологии и др. С дейността си агенцията представя Виена като отлична бизнес дестинация в Европа, подходяща за нови фирми. В същото време организацията подпомага и съществуващите бизнеси в града. Участието в събитието изисква предварителна заявка по имейл на ana.georgieva@investsofia.com не по-късно от 20 юни. Срещата ще се проведе на английски език.