Новини от 21.06.2018

comment 0
visibility 436

Йорданка Фандъкова участва в седмичната оперативка на обект „Граф Игнатиев“

Кметът на столицата, Йорданка Фандъкова, взе участие в седмичната оперативка на обект „Граф Игнатиев“. На оперативката г-жа Фандъкова подчерта, че е изключително важно този обект да е изпълнен качествено и в срок. Освен столичният кмет, на срещата със строителите и надзора на ул. „Граф Игнатиев“, бяха и зам.-кметът Евгени Крусев, кметът на район „Средец“ Мария Ачкова,  проектантите, както и  представители на всички експлоатационни дружества, които имат инфраструктура в зоната на ул. „Граф Игнатиев“. Георги Гигов, ръководител на обекта, увери всичким, че строително-монтажните дейности се движат по график. Може да се каже, че 90% от конструкцията на релсовия път е изградена – от бул.“Витоша“ до ул.“Денкоглу“. По план на 26 юни ще стартира полагането на трамвайните релси. Подземните комуникации в този район вече са готови. Топлофикационният колектор, водопроводната и канализационната инфраструктура са изградени, положена е икабелната мрежа за уличното осветление. Планира се на 2 юли временно да бъде пуснато движението на кръстовището на ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Денкоглу“, а след това ще бъде положена и пътната настилка. Изпълнени са демонтажните дейности в зоната на площад Славейков. Започва изграждането на колекторите на ЧЕЗ, както и кабелната мрежа на уличното осветление. В участъка  от ул. „Хр Белчев“ до ул. „Ангел Кънчев“  се възстановява паважа на пътното платно. Движението ще бъде пуснато на  1 юли, след което ще продължи работата по тротоарите.

comment 0
visibility 372

Промени в движението на 22 и 23 юни

Центъра за градска мобилност съобщава за промени в движението, поради предстоящи събития в столицата. На 22 юни от 16:00 до края на събитието се забранява използването на паркинга пред "София Хотел Балкан". На 23 юни в часовия интервал между 09:00 и 16:00 е забранено навлизането на превозни средства на ул. "Света София", в участъка между пл. "Св. Неделя" и ул. "Лавеле". От ЦГМ ще уведомят гражданите при възникване на допълнителни промени в движението.

comment 0
visibility 419

Столичният зоопарк се сдоби с нова камила

Екзотичното животно на име Леми ще живее в общо местообитание заедно с камилата Пешо и камерунски мини кози. Леми пристига в столицата от унгарския зоопарк „Веспрем“, като е част от международен зоопарков обмен. В столичния зоопарк е осигурено пространство от 1000 кв.м, където ще бъдат настанени камилите Леми и Пешо, както и стадо камерунски кози. До този момент има създадени още две местообитания - това на тревопасните животни и езеро за водоплаващи птици. Планират се инвестиции в развитието на зоопарка, като идеята е за групиране на животните, според естествения им географски регион.

Реклама
comment 0
visibility 319

Самолетната линия Баку - София е от полза за двете страни

Посланикът на Азербайджан Ниргиз Гурбанова е положително настроена към пряката самолетна линия Баку - София. Наскоро създадената пряка връзка между столиците на България и Азербайджан е от полза за двете страни. Благодарение на тази връзка развитието на туризма се осъществява бързо и лесно. Ниргиз Гурбанова съобщи, че над 15 хил. азербайджанци са посетили България през 2016 и 2017 г. Директната връзка е спомогнала за провеждане на голямо мероприятие в Азербайджан, организирано от асоциацията на българските винопроизводители. В следващите години се очаква изграждане на още по-силна връзка между двете държави и създаване на стабилни бизнес отношения. Посещенията на азербайджанската столица от президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов са знак за положително развитие на взаимната помощ между страните. Посланикът обясни още, че Азербайждан се стреми към политическо развитие и контактите с България са важни за постигането на тази цел.  

comment 0
visibility 415

Столична библиотека ще участва с планинско четене в честванията на Еньовден

Столична библиотека за трети път ще се включи в честванията на Еньовден, които се инициират от Национален комитет „Петър Димков“ и Дирекция „ПП Витоша“. По традиция честването ще започне в неделя, 24 юни, в 8.00 ч. от „Княжево“ по „Алея на билките“ с мисли на Петър Димков. От 12.30 ч. започва фолклорната програма, която ще бъде изнесена  през хижа Момина скала. Там ще се проведат планинските четения с поетите Анна Лазарова, Теодора Тотева, Роман Кисьов и Георги Гаврилов. Ще се проведе възстановка на народни обичаи, свързани с Еньовден, информира Фокус. Столична библиотека ще представи своята изложба „Фолклорът в детския периодичен печат 1878  1944 г". Ще бъдат предложени множество интересни заглавия, свързани с празника. Нови книги ще бъдат доставени в „Момина скала“, а всички желаещи, ще получат безплатни читателски карти, даващи шанс за пълен достъп до всички информационни и дигитални ресурси на Столична библиотека.

comment 0
visibility 664

Улица в София се е превърнала в сметище

Столичната улица "Житница" се е превърнала в място за изхвърляне на строителни материали и непотребни вещи. Ул. "Житница", намираща се в парк "Барите", е затрупана с изхвърлени отпадъци. Жителите на квартал "Овча Купел" се оплакват, че общината не се заема с изчистване на района, а единствено избутва боклука навътре в парка. На сметището се срещат най-вече строителни материали, но не са рядкост автомобилните гуми и битовите отпадъци. От районната управа твърдят, че парка се чисти, но машините не смогват. За да се предотврати изхвърлянето на отпадъци, ще се изгради ограда в района.

comment 0
visibility 568

Крадци набелязват жилищата по новата изолация

Крадци избират кой апартамент да оберат по новите изолации, съобщават от МВР. Обирджиите гледат и за нови дограми, стърчащи кабели за интернет, и за скоро монтирани климатици. Известно е, че в момента в София действат 2-3 групи професионални крадци. Във всяка банда има по 1-2 души, които обикалят кварталите и търсят подходящи жилища. Най-често обирите се организират между 10:00 и 13:00 часа. Обикновено крадците нахлуват през вратата или през прозорците и балконите. Бандитите вече не се интересуват от техника. В апартаментите те търсят пари в брой или бижута, информират още от полицията.

comment 0
visibility 389

Състоянието на единият пострадал в снощната катастрофа с такси е тежко

От „Пирогов“ съобщават, че все още е тежко състоянието на единия пострадал в снощната катастрофа с такси в столицата. Другият пострадал, който е бил приет, е бил изписан, след като е бил прегледан, информира Нова ТВ. Припоняме, че на 20 юни, сряда, малко преди 21 ч. на бул. „България” и "Тодор Каблешков" стана тежка катастрофа, причинена от такси, преминало на червено.

comment 0
visibility 470

Отлагат концерта на “Джипси Кингс”

Концертът на “Джипси Кингс” по предварителен план трябваше да се състои на 28 юни в зала 1 на НДК. Тъй като са настъпили някои промени в концертната програма на групата, се налга да бъде изместена датата на концетра в София от 28 юни на 7 декември на същата сцена. Всички закупени билети за първата дата важат за новата. Не е необходима презваерка, информира 24 часа. Феновете, които са заети на тази дата, трябва да върнат пропуските си до 19 юли. Парите ще им бъдат върнати.

comment 0
visibility 370

Делото за убийството в Борисовата градина отново е в съдебната зала

Делото за убийството на Георги в Борисовата градина отново влиза в съдебна зала. Днес ще се разпитват свидетели. До момента на свидетелската скамейка застанаха съученици на сочения за убиец Йоан Матеев. Според тях Йоан драстично е променил външния си вид след убийството, информира Нова ТВ. Съучениците му твърдят, че е бил склонен към проява на агресия, но не е способен да извърши убийство.

comment 0
visibility 467

Дебати по трамвайното трасе в центъра на столицата

Вчера бяха обсъдени два варианта за трамвайното трасе в центъра на София на заседанието на комисиите по транспорт и на устройство на архитектурата в Столичната община. Единият вариант е трамваите 1, 6, и 7 да минават през подлеза под НДК, за да не са близо до жилищните сгради  по бул. "Скобелев". Цената за този проект е около 20 млн.лв., а ремонтът ще отнеме поне година, пише Дарик. Другият вариант е линиите по бул. "Скобелев" да се преместят откъм Софийския районен съд. Така, обаче, трамвай №6 няма да бъде възстановен. Ще бъде заменен от тролей, който ще пътува от  "Петте кьошета" до "Лозенец". Според общинарите, този проект ще е с 13 млн.лв. по евтин. Жителите на „Лозенец“ държат да се възстанови движението на трамвай №6, а живущите по бул.“Скобелев“ не са доволни от трамвайния шум. Според „Спаси София“ тролеят, който ще замени трамвай №6 не е удобен, защото ще се налага прикачване на трамвай на „Петте кьошета“. Очаква се решението.

comment 0
visibility 517

Ще бъде ли решен проблемът с трамвай №6

Вече 8 години е прекъсната линията в Лозенец на трамвай №6. По проект той трябваше да се възстанови още преди 3 години, но това все още не се е случило. Столичани от квартала искат незабавно пускане на трамвайната линия. Жителите в района на бул. "Скобелев" пък са подали колективен иск към Столична община с оплакване поради шума от трамвая. В момента единствената транспортна връзка на столичани в този район е автобус № 102. Те се възмущават, тъй като тази алтернатива е бавна, изисква прикачвания и представлява неудобство за тях. Отделно в квартала обособена Зелена зона и хората, избрали варианта да се придвижват с автомобил, трябва да заплащат солени такси всеки месец, за да паркират автомобила си. Според арх. Ивайло Петков сегашната линия на трамвая не е достатъчна да изпълнява своите функции. Той предлага решение на проблема посредством транспорт с тролей. По този начин би могло да се изгради връзка с метро, а самото трасе да се удължи значително повече. Представител на "Спаси София", Борис Бонев, е на абсолютно противоположно мнение. Според него функционирането на трамвай №6 е задължително. Причините са бързото придвижване на трамвая по обособените релси, тъй като по този начин движението не се влияе от задръствания. Друга причина е запазването на връзката между Южен парк и центъра.

comment 0
visibility 429

Финансират ремонта на покрива на Националната библиотека

След редовното заседание на кабинета "Борисов-3", бе съобщено, че се отпускат 500 000 лв. за необходимия ремонт на покрива на Националната библиотека  "Св. Св. Кирил и Методий". Тази сума е част от допълнителните разходи, одобрени от правителството, за бюджета на Министерството на културата за тази година. С тази сума ще се направи спешен и неотложен ремонт на покрива на Националната библиотека, информира news.bg. Спомняте си, че на 9 март парче от фриза на козирката на сградата падайки, нарани хора.

comment 0
visibility 351

Днес протестират синоптиците

Синоптиците излизат на протест днес пред сградата на БАН. Това е предупредителен протест – митинг срещу опитите на ръководството да унищожи дейността им, оставяйки ги без необходимите финанси за извършване на професионалните им задължения. Метеоролозите излизат с апел към Народното събрание да бъдат направени спешни изменения в Закона на БАН. Така средствата от бюджета, които за предназначени за метеорология, няма да могат да се преразпределят от ръководството, информира bgonair.bg. Синоптиците настояват цялата, недостигаща им сума, от 1 145 000 лв. да им бъде предоставена от БАН до 2 юли, за да могат да изпълняват дейността си. Ако тези искания не бъдат изпълнени, от 9 юли нататък няма да има метеорологична дейност.

comment 0
visibility 683

Тежка катастрофа с такси в София

Тази вечер, около 20.50 ч., е подаден сигнал за тежка катастрофа с такси на пресечката на  бул. "България" и "Каблешков". Инцидентът е настъпил между такси и още една кола. Таксиметровия автомобил се е движил направо, докато другата кола е завивала на дясно, информира Нова ТВ. [caption id="attachment_22472" align="alignnone" width="743"] източник: Нова ТВ[/caption] Според свидетели, таксито е минало на червен сигнал и е ударило черната кола странично толкова силно, че тя е изхвръкнала в съседната градина на около 200 метра. Линейка е откарала един пострадал. Дошла е още една линейка. На мястото на инцидента има полиция и пожарна.