Новини от 22.06.2018

comment 0
visibility 397

Младо момиче взе паркомястото на инвалид в столицата

Младо момиче с автомобил "Ауди" А3 паркира на място, обозначено за инвалиди. По този начин девойката попречи на мъж с увреждания да ползва инвалидното място. Действието се развива  преди няколко дни на бул. "Раковски". За случката разказва потърпевшият В. Г. в социалните мрежи. Мъжът се опитал да спре на обозначеното за целта място, но бил изпреварен от младата шофьорка. Учтиво помолил дамата да освободи мястото, тъй като е в инвалидна количка. В отговор момичето извадило син талон за инвалиди, отказало да премести колата си и да освободи мястото. След това девойката слязла от автомобила си и отишла в близкия бар, за да се забавлява. Потърпевшият сигнализирай на полицай, който преминавал наблизо, но бил препратен към телефон 112, където трябвало да регистрира сигнала си. От 112 пък го препратили в полицията, където можел да подаде жалба. В най-близкото районно управления органите на реда заявили, че няма какво да направят, защото това не било тяхно задължение.

comment 0
visibility 470

МВР откри петима издирвани след проведена акция

Петима души, обявени за издирване, бяха задържани вчера от ОДМВР- София. След проведена спецакция по линия "издирвани лица" на територията на София и Костенец, полицията откри трима мъже и една жена. Те  издирвани във връзка с досъдебно производство на Окръжен следствен отдел при Софийска окръжна прокуратура. Лицата са предадени на разследващия следовател. През същия ден беше заловен и столичанин в Ботевград, обявен за общонационално издирване като заподозрян за кражба в игрална зала в Божурище.

comment 0
visibility 486

Бум на незаконни търговци в парковете след работа

Незаконни търговци предлагат стоките си в столичните паркове след работно време. Чрез децата те манипулират родителите и превръщат разходката в парка в скъпо удоволствие. Кметът на община "Оборище", Васил Цолов, заяви, че трябва да е ясно дефинирано дали паркът е място за отдих или парк с множество атракциони и подвижни търговски обекти. По думите на кмета, който отговаря за общинския парк "Заимов", в парка има обособени места за търговски дейности, които не се спазват. На територията на парка функционират много повече подвижни търговски обекти. Те се появяват след работното време на общината, така че да избегнат проверките на общински служители. По този начин различни търговци предлагат стоки, чиито произход, качество и срок на годност не могат да бъдат определени. Според Цолов, нарушителите се санкционират, но глобите са твърде малки, за да предотвратят незаконната дейност. Предстои ремонт и възобновяване на парк Заимов, който ще бъде с нова визия през следващата година. Ще бъдат обособени зони за въртележки, площадки за игри и градинки за разходка на домашни любимци. Ще бъде изградена и зона за каране на скейтборд и ролери, така че това да не пречи на почиващите в парка. В момента се избират изпълнители на проекта.

Реклама
comment 0
visibility 518

Още пешеходни площи в столицата се разширяват

Продължава разширяването на пешеходни площи в Столична община. Част от действията за увеличаване зоната, обособена за пешеходци, е намаляване на паркоместата и освобождаване на тротоарите за пешеходно движение. Вече са факт промените, извършени по бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Съборна". Паркирането по тротоарите на ул. "Съборна" беше изцяло премахнато и изместено само от едната страна на улицата. На бул. "Александър Стамболийски" бяха разчертани места за паркиране успоредно, така че да бъдат напълно премахнати автомобилите от тротоарното пространство. Тротоарите бяха освободени и на ул. "Рачо Димчев", а на ул. "Стефан Караджа" паркирането беше преустановено от косо към успоредно, като по този начин се удвои пространството за свободно преминаване на пешеходци. При площад "Народно събрание" бяха поставени цветни кашпи, които да предотвратят наличието на автомобили около паметника на Цар Освободител. След седмица предстои нова организация на движението по ул. "Московска" и ул. "Оборище", които са част от проекта „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства от централна градска част във град София“. Тротоарите на ул. "Московска" ще бъдат изцяло обновени и освободени от автомобили. Паркоместата около храм-паметника Св. Александър Невски ще бъдат намалени, а служебният паркинг, който функционира там, ще бъде закрит. Ще бъдат реконструирани и тротоарите по бул. "Скобелев" между бул. "Витоша" и ул. "Цар Асен", както и по ул. "Екзарх Йосиф".

comment 0
visibility 1485

Проверката на новата сграда към детска градина „Любопитко“ приключи

Кметът на София, Йорданка Фандъкова, сподели в социалната мрежа впечатленията си от инспектирания тази сутрин строителен обект в 134 Детска градина в „Красно Село“. Г-жа Фандъкова каза, че 134 Детска градина работи с деца с нарушения в говора. С изграждането на новата сграда към детската градина ще се увеличи капацитета на детското заведение, същевременно ще се осигури по-добра интеграция на децата с нарушения в говора. Освен 134 ДГ, се реконструира и 124 ДГ. Ще се довърши изграждането на две нови детски градини в районите „Младост“ и „Витоша“, след което започва услиленото строителство на още 9 детски заведения. Така постепенно ще бъде преодолян недостига на места в детските гтадини в столицата. Кметът на столицата припомни, че през това лято ще бъдат ремонтирани 50 сгради на детски градини и училища в столицата.

comment 0
visibility 542

Христо Шопов и Лилия Маравиля с „Догодина по същото време“ на софийска цена

На 29 юни от 19.30 ч. на сцената на Сити Марк Арт Център ще се играе пиесата „Догодина по същото време“ с участието на Христо Шопов и Лилия Маравиля. Това е една приказка за изневяра, която постепенно става причина за преоткриване. Пиесата е пълна със забавни ситуации, неочаквани обрати, тежки изпитания и триумф на любовта. Двамата актьори, Христо Шопов и Лилия Маравиля, успяват да завладеят публиката с професионализма и майсторството си. С  билети за спектакъла можете да се снабдите от касата на Сити Марк Арт Център, както и в мрежата на Eventim.bg,  Theatre.art.bg и Ticketportal.bg.

comment 0
visibility 442

Близо 1300 свободни места за първолаците в София

Регионалното управление на образованието към МОН публикува списъци със свободни места за I клас. Общият брой на незаетите места е 1296, като бройки има в 102 начални училища. Най-много свободни места има в 141-во ОУ "Народни будители" - 55, следвано от 148-мо ОУ "Проф. д-р Любомир Милетич" с 51 места и 162-ро ОУ "Отец Паисий" - 50. Предлагаме ви пълния списък с всички начални училища и свободните места за първи клас в тях:   

comment 0
visibility 375

Промени в движението до 30 юни

Пресцентърът на ЦГМ съобщава за промени в движението във връзка с ремонтните дейности на Бронзовата къща. Монтажът на Бронзовата къща ще затрудни движението в столицата до 30 юни. До посочената дата са забранени престоят и паркирането на превозни средства на пл. "Александър I" откъм парка. Предвидени са четири паркоместа за служебни автомобили, участващи в ремонтните дейности. Вчера ви информирахме, че на 23 юни ще бъде забранено преминаването на ППС на ул. "Света София" в участъка между ул. "Лавеле" и пл. "Св. Неделя", поради честването на Деня на испанския език.  Ограничението е в сила от 09:00 до 16:00 ч.

comment 0
visibility 344

Ученик от столично училище е пострадал след сбиване

19-годишен ученик е с наранявания след сбиване в софийското училище СУ "Ген. Владимир Стойнев".  СДВР съобщиха за инцидент в столично училище, който се е разиграл днес. В сбиването са участвали две момчета от гимназията, но едно от тях е с по-тежки наранявания. Без забавяне, на мястото е пристигнала дежурна патрулка, която да изясни ситуацията, както и линейка, отвела момчето до близко болнично заведение. Медицинските лица от УМБАЛ "Св. Анна" са прегледали младежа, като са установили травми в гръдния кош и горната устна. Не се е наложило хоспитализиране, а момчето е изписано за домашно лечение. Полицията все още не е дала изявление за причините, довели до боя в столичното училище.

comment 0
visibility 401

Ето какво време ни очаква през уикенда

В столицата температурата на въздуха няма да надвишава 28-29 градуса в днешния ден, а от утре ни очаква захлаждане. Петъчният ден ще бъде с високи температури, като валежи са възможни само в северозападна България. Обявен е жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури в няколко области, като София не е сред тях. Днес температурите в столицата ще достигнат до 29 градуса, но в късния следобед ще настъпи осезаемо захлаждане. В събота столичани трябва да са подготвени за сравнително по-ниски температури от обичайните за сезона. Причина за това е навлизащия северозападен вятър. Той ще отслабне в неделния ден, когато температурата на въздуха отново ще достигне до 25-27 градуса. Повече за времето в София ще откриете на Prognozata.bg.

comment 0
visibility 381

Галерията в Лозенец представя колекция “Настроения”

Днес любителите на изкуството ще имат възможността да се насладят на страхотни произведения от младата и талантлива Даниела Стойкова. Творбите на българската художничка се радват на голям успех в миланската галерия "Алсон" и за първи път ще бъдат представени пред родната публика в "Къщата на София". Галерията се намира в кв. "Лозенец" на адрес ул. "Миджур" 12. В нея са отделени няколко арт пространства, като всички те ще бъдат запълнени с различни живописни колекции от творчеството на Даниела Стойкова.

comment 0
visibility 696

Кметът на район „Оборище“ се обяви срещу нелегалните атракциони и търговци в парк „Заимов“

Кметът на столичния район „Оборище“, където се намира парк „Заимов“, е на мнение, че е необходимо парковете да се дефинират дали ще са места за отдих или за забавление от типа на лунапарковете. Не е редно всеки път, когато родителите водят децата си в парка, да не са наясно от какъв бюджет имат нужда. Според г-н Цолов, парк „Заимов“ трябва да е място за отдих и почивка. Съществуват ограничения за атракационите. Не са редки случаите, когато в парка се предлагат непроверени стоки на децата – пуканки, захарен памук и др. Всъщност, тези тръговци не трябва да са там. Кметът поясни пред bgonair, че се правят проверки от общината, но търговците се появяват след работно време. Според Цолов, глобата, която се налага на нарушителите, е недостатъчна. Кметът каза още, че парк "Заимов" е собственост на Столична община и е определено къде какви обекти трябва да бъдат разположени. Фирмите са се явили на конкурси. Сега предстои да бъде избран изпълнител и се очаква обновения парк да заработи от следващата година.

comment 0
visibility 677

Организация на движението във връзка с ремонта на ул. „Могилата“ в София

От 22 юни до 24.00 часа на 25 юни е забранено влизането на автомобили по ул. „Сребърна“ при кръстовището с ул. „Могилата“. От 00.00 часа на 26 юни до 24.00 часа на 4 юли ще бъде забранено влизането на автомобили по ул. „Могилата“ в участъка между ул. „Сребърна“ и ул. „Марин Тодоров“.

comment 0
visibility 721

Столичани недоумяват защо се режат дърветата на площад „Славейков“

Множество отрязани дървета на площад „Славейков“ заради ремонта станаха причина за напрежение между софиянци и Столична община. Според гражданите, нищо не е налагало рязането на дръвчета, които са на значителна възраст. В момента са останали съвсем малко. От Столична община твърдят, че са поканили професионалисти от Лесотехническия университет, които са направили задълбочено обследване и са дали становище да бъдат запазени само живите дървета. Всички, които вече са отрязани, са имали разрушаваща гъба, не е достигал сок до целия ствол и ре други заболявания, информира sofia.utre.bg. От Общината обещават при приключване на ремонта, да бъдат засадени нови дървета. Специалистите твърдят, че до заболяванията на дърветата се е стигнало защото не са били наблюдавани.

comment 0
visibility 463

Европредседателството ще бъде закрито с музика от Западните Балкани

На 1 юли ще бъде предадена щафетата на Европредседателството от България на Австрия. Ще отбележим това с концерт „Музиката на Западните Балкани”. Концертът ще се състои от 19.00 ч. в парка зад НДК на откритата сцена на Двореца. Той ще е напълно безплатен, а музиката ще се изпълнява от формацията Western Balkans Band BG. Тя е създадена от Теодоси Спасов, информира topnovini.bg. Формацията събира музиканти от Западните Балкани. Те ще демонстрират своя изключителен професионализъм и ще представят уникалното звучене на балканските ритми, даряващи всички с уникална емоция и спонтанност. Събитието е организирано от Министерство на културата и Министерство на Българското председателство на Съвета на ЕС с любезното съдействие на НДК.

comment 0
visibility 486

По-чист въздух в София през тази година

Столична община работи активно в насока за подобряване чистотата на въздуха. Със 100 по-малко са превишенията на фини прахови частици през първото тримесечие на 2018 година, спрямо този период през 2017. Това се разбира от отчета, предоставен от Изпълнителната агенция по околна среда. Отчетените средни концентрации за първите три месеца от годината са между 30 и 53 µg/m3. През миналата година стойността им е била 52-77 µg/m3. Подобряването на чистотата на въздуха е резултат от съвместните действия на столичани и общината. Тенденцията за намаляване на замърсяването е трайна и се очаква да се запази в бъдеще. Зам.-кметът по околна среда, Йоана Христова, призовава гражданите да слязат от автомобилите си и да се придвижват с алтернативен транспорт - градски транспорт, с колело или пеш. Анализите показват, че 57% от замърсяването на въздуха идва от транспорт. В 70% от автомобилите по софийските улици пътува само по 1 човек. Също така от значение е изборът на отопление през зимата - дали ще бъде екологичен или не. През последната година Столична община изпълнява над 100 заложени мерки от Актуализираната програма за подобряване на качеството на въздуха в София до 2020 г. За пръв път тази зима беше пуснат "зелен билет" за градски транспорт. Еднодневната "зелена" карта за цялата мрежа на градския транспорт струва 1 лев и влиза в сила при стойности на фините прахови частици над 200 µg/m3 поне два последователни дни. На 28 януари тази година, когато билетът беше пуснат за пръв път, 30 000 граждани са се възползвали от услугата. Друго действие, предприето от Столична община за предотвратяване замърсяването на въздуха, е системното измиването на улици и булеварди. От началото на годината общата площ на измитите пътни платна е 3 177 дка.

comment 0
visibility 443

ДАЗД отново проверяват "Социално подпомагане" – София

Държавната агенция за закрила на детето за пореден път проверяват дейността на дирекция "Социално подпомагане" в София. Тази проверка е стартирана заради писмо от майка, загубила родителските права над децата си при развода. Тя е адресирала молбата си до Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика, пише news.bg. Това е един от често срещаните случаи на разведени родители, които се борят за родителските права над децата си. Делото приключва с присъждане родителските права на бащата. Майката не е съгласна, защото според нея, децата в опасност при бащата.

comment 0
visibility 393

Природонаучният музей почете Боян Петров с изложба

Природонаучният музей в столицата откри изложба с част от уникалните колекции и изследователски записи на Боян Петров. Заедно с това, БАН предоставя книга, в която желаещите ще могат да отдадат почитта си към Боян Петров. Д-р Петър Берон е своеобразен откривател на Боян Петров в науката. Той го представя като запален изследовател на прилепите, с много силна воля и решен да се справи с всички трудности, информира БТВ. Във фоайето на музея ще бъдат подредени снимки на алпиниста, които ще останат там още дълго, за да останат живи мечтите му.

comment 0
visibility 916

Йорданка Фандъкова ще инспектира строежа на нова сграда към 134 ДГ „Любопитко“ в „Красно с...

Днес, 22 юни, от 10.30 ч. кметът на столицата, Йорданка Фандъкова, ще инспектира как върви строежа на новата сграда към 134 Детска градина „Любопитко“ в „Красно село“ на ул. „Урвич“ 14. Участие в проверката ще вземат и кметът на „Красно село“ Христо Апостолов и зам.-кметът на района Ирина Савина, информира Фокус. В допълнителната сграда към градината ще бъдат разположени спални помещения, физкултурен салон, занимални, предназначени за две групи. Двете сгради ще бъдат свързани с топла връзка.