Новини от 14.07.2018

comment 0
visibility 348

Открита беше паметна плоча на старшина Цветан Делийски

В петък, 13 юли, в бившата цигарена фабрика, която се намира на пл.“Македония“ в столицата беше открита паметна плоча на старшина Цветан Делийски. При мащабен пожар в цигарената фабрика на 19 март 1966 г. загива старшина Делийски при изпълнение на служебния си дълг, припомня Актуално. На събитието присъстваха много столични пожарникари, които поднесоха цветя и венци.

comment 0
visibility 258

Задържаха в столицата мъж, откраднал около 5000 лева

От пресцентъра на Софийска районна прокуратура съобщават за задържането на мъж, който е откраднал около 5 000 лв. от букмейкърски пункт и заведение. На 6 юли от пункт на „Еврофутбол“ на ул.“Неделчо Бончев“ в столицата и от заведение за бързо хранене е била открадната сума от 4 750 лв., информира Фокус. В хода на следствието е установено, че кражбата е извършена от Д. Кирилов на 32 години. Постановено е задържане за 72 часа, след което се очаква да бъде наложена мярка за неотклонение задържане под стража.

comment 0
visibility 1023

Празниците на Банкя започнаха с Национален фермерски пазар

С Национален фермерски пазар започнаха Празниците на минералната вода, здравето и дълголетието Горешляци 2018 в Банкя.Производители на еко храни изложиха своята продукция на Пешеходната зона. Зеленчуци, мед, вино, мляко, млечни и месни произведения се бореха за вниманието на преминаващите през зоната. Тя бе обогатена и с изделия на сръчни занаятчийски ръце, които придаваха колорит на пазара.Специално за повода бяха поканени танцьорите от Танцов клуб „Пендари”, които направиха фолклора неотменна част от тази чиста продукция, която по традиция отколе е произвеждал българина. След това неуморимата водеща Димитрина Василева покани на сцената официалните лица. Кметът Рангел Марков връчи грамота за участието на ръководителката на Клуб „Пендари” Величка Живкова, един зрял и авторитетен в своята област творец от Банкя. Рангел Марков изказа своите топли благодарности на координаторите на кооперация „Хранкооп” за Банкя Милена Станчева и Борислав Кедев, с чиято активна дейност пазарът пише своята история в Банкя. Той им връчи поздравителен адрес в който се казва:„Уважаеми партньори от кооперация „Хранкооп”,Приемете моите поздравления по повод над едногодишната ни успешна съвместна работа по един проект, който цели издигане качеството на живот не само на жителите на град Банкя. Фермерският пазар, който повече от година доставя качествена храна на банчани и гостите на курорта, успешно се развива и оценките за него са високи. Вие допринасяте отговорното отношение към храната да се превръща в отговорно отношение към живота като цяло, който ни е дарен да го изживяваме пълноценно.Желая ви здраве и много успехи в задаването на по-добри стандарти в качеството на живот на жителите на Банкя и България.”Вр.и.д. заместник-кмет по културата Александра Александрова прикани гостите на курорта да се включат в празничните събития, които повече от седмица ще придават цвят и багра на културния живот в нашия град.

Реклама
comment 0
visibility 368

Йорданка Фандъкова: Придвижването с каруци в рамките на компактния град трябва да бъде забранено

В отговор към общинския съветник Стефан Марков, кметът на София Йорданка Фандъкова е категорична, че движението на каруци по улиците на столицата трябва да бъде забранено. Миналият месец общинският съветник се обърна с официално питане до столичния градоначалник кога ще забрани движението на каруци по софийските улици. „В последните месеци получавам редица сигнали от граждани, които изразяват своето безпокойство от безконтролното движение на превозни средства с животинска тяга по улиците на града. Движението на каруци създава предпоставки за пътнотранспортни произшествия, като ежедневно сме свидетели как те биват управлявани от непълнолетни лица, които не познават Закона за движение по пътищата.”, се посочва в питането на Стефан Марков. В своя отговор Йорданка Фандъкова разяснява, че по нейна заповед е сформирана работна група, която има за задача да представи предложения за изменения и  допълнения на раздел V „Движение на пътни превозни средства с животинска тяга” на Наредбата за организация на движение на Столична община. Екипът на работната група е провел множество срещи с компетентни по темата страни – МВР, Българска агенция за безопасност на храните и районните кметове. В отговора се посочва още, че предстои работната група да представи заключенията, до които е стигнала, както и предложения за промени в частта на Наредбата за организация на движение на Столична община, касаеща движението на каруци. В най-кратки срокове, кметът на София очаква да започне обсъждането на обхвата на забраната и регламентирането на съответните санкции за нарушителите. „Следва да бъдат внимателно разгледани и въпросите, които уреждат предприемането на последващи действия, свързани с настаняването и пребиваването на конете, поемането на съответните разноски за това и най-вече взаимодействието между различните контролни институции” допълва още Йорданка Фандъкова. внимателно разгледани и въпросите, които уреждат предприемането на последващи действия, свързани с настаняването и пребиваването на конете, поемането на съответните разноски затова и най-вече взаимодействието между различните контролни институции” допълва още Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 317

Без съществени промени в движението през следващите дни

От ЦГМ информират, че ще бъде наложено ограничение за движението в центъра. На 15.07 е забранено влизането на превозни средства на ул. "6-ти септември", като е засегнат участъка от бул. "Цар Освободител" до ул. "Аксаков". На 16.07, от 6:00 до 20:00, са забранени престоят и паркирането на ул. „Сан Стефано” между ул. „Оборище” и ул. „Шейново”. Засегнати са 10 паркоместа, а причина за наложената забрана е заснемане на рекламен клип.

comment 0
visibility 689

Полицай залови крадци извън работно време

Полицаят Милен Митров от столичното 9-то Районно управление е заловил крадци, докато купувал авточасти. В РУ на "Люлин" кражбите са ежедневие, а предотвратяването им понякога изисква смелост и късмет. Старши полицай Милен Митров е бил на точното време, за да залови поредните крадци, които този път посегнали на нищо неподозираща жена. Митров се намирал в магазина за авточасти, когато чул викове на жена, станала жертва на кражба. Минути по-късно крадецът бил заловен. Заедно с извършителя на престъплението бил и неговият брат. Двамата са криминално проявени и са задържани в районното управление.   Интервю с Милен Митров по БТВ:

comment 0
visibility 354

Столична община строи 12 метростанции едновременно

В момента се изграждат 12 метростанции, които ще бъдат част от третата линия на софийското метро. Зам.-кметът в Столична община по транспорта Евгени Крусев обяви, че в момента тече едновременен строеж на метростанции и тунели. Пробивните машини се намират в участъка между станцията на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша", както и на ул. "Граф Игнатиев". В най-скоро време ще бъде отворена отсечката от "Св. Георги Софийски" при Медицинска академия. Евгени Крусев добави още, че това е най-мащабният транспортен проект, но в определени ситуации работата на тунелопробивните машини бива затруднявана, най-вече от подпочвени води и абразивни почви. Въпреки това, препятствията биват преодолявани и работата продължава по план.  

comment 0
visibility 415

Започва ремонт на пътя София - Ботевград

Започват ремонтните дейности на път I-1 през прохода Витиня. Шофьорите трябва да се движат с повишена концентрация и да следват пътните знаци и допълнителната маркировка. През пролетта части от пътя София - Ботевград бяха изкърпени, но силните дъждове и натовареното движение са довели до нови дупки и опасни зони на пътя. Това е причината, поради която на главен път I-1 ще протече основен ремонт и обновяване на някои отсечки. Ремонт е започнат в участъка между Врачеш и Бебреш. Дружеството, което се грижи за обновяването на инфраструктурата, ще представи план за действие и график на председателя на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов. Все още не е поставен срок за изпълнение на проекта, но вероятно това ще се случи до края на лятото.

comment 0
visibility 313

Заловен е таксиджия, мамещ чужденците на летището

След съвместна акция на "Автомобилна администрация" и Нова Телевизия бе задържан фалшив таксиджия, който подлъгвал чужденците с некоректни касови бележки. Ставали сме свидетели на какви ли не схеми, в опит да бъдат измамени чужденците, посещаващи България. Една, обаче, се прочу в последните дни и стана хит в социалните мрежи. Фалшив таксиметров шофьор, превозващ пътници от софийското летище, издавал некоректен касов бон на своите клиенти. Вместо касов бон за използване на таксиметрови услуги, шофьорът предоставял бележка за обяд, съдържаща ракия, пица и кола. Подставено лице на Нова ТВ разкри схемата на таксиджията. За 11 км, от летището на централната автогара, клиентът е трябвало да заплати 60 лв, но в края на пътуването си е получил сметка за обяд, а не такава за изминатото разстояние. Шофьорът е задържан, като признава за своите действия.  

comment 0
visibility 341

Събития от лятната културна програма на общината днес

Дирекция "Култура" към Столична община през летните месеци организира детски програми и концерти в "Борисовата градина", а също в Южния парк, в парк "Заимов" и на други места на открито. В Борисовата градина днес има две предвидени събития. От 11.00 часа беше изнесено детското представление „Пипи Дългото чорапче” на Театрална къща „Мариета и Марионета”. От 19.00 часа пък предстои концерт на Софийски духов оркестър.  

comment 0
visibility 292

Полицията търси столичанина Асен Асенов

Столичната полиция търси Асен Манолов Асенов от София. Той е на 72 години. Асенов е излязъл от дома в кв.“Младост3“ в следобеда на 13 юли и е изчезнал. Възрастният мъж носи очила, висок е приблизително 180 см, косата му е прошарена и късо подстригана. Облечен е бил с тъмносин анцуг, раирана блуза, кафяви обувки, информира Днес. От полицията умоляват всички, които имат някаква информация за столичанина, да се обадят на тел. 112, 02/9825310, 02/9827339 или в най близкото районно управление.

comment 0
visibility 257

Парламентът отворен днес за годишнината от приемането на Конституцията

Днес, 14 юли, парламентът е отворен за посещение от граждани от 10.00 до 16.00 ч. Поводът е годишнината от приемането на Конституцията на Република България от Седмото велико народно събрание. Посетителите ще могат да се запознаят с оригиналния вариант на съвременната българска Конституция, пише Днес. Подготвена е и фотоизложба, която илюстрира важни моменти от приемането на Конституцията. [caption id="attachment_24393" align="alignnone" width="600"] източник: Днес[/caption] Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, посрещна първите посетители в сградата на парламента. Всеки желаещ може да разгледа сградата на парламента, пленарната, както и постоянната експозиция, свързана с историята на законодателната институция.

comment 0
visibility 393

Делегация от Шанхай посети Столична община

Вчера заместник-кметът по образование и култура доцент доктор Тодор Чобанов, председателят на ресорната комисия госпожа Малина Едрева, заместник-председателите на СОС господин Иван Велков и госпожа Милка Христова, изпълнителният директор на СОАПИ господин Владимир Данаилов са посрещнали делегация на Постоянната комисия на Общинския народен конгрес на Шанхай. По време на срещата гостите са се запознали в детайли с дейността на Столичния общински съвет. Обсъдили са политиката на Столична община и градския парламент относно опазването и управлението на обекти с културно-историческо наследство, а също така и съществуващата нормативна уредба. Обменили са опит и добри практики в тази сфера.

comment 0
visibility 283

Столична община се бори с неправилното паркиране

От Столична община споделят, че са направени нови изнесени ъгли на тротоарите при ремонта на бул. „Васил Левски“ в отсечката между Софийския университет и бул. "Патриарх Евтимий". С тяхното изграждане се цели възпрепятстването на неправилното паркиране и освобождаването на повече свободно пространство за пешеходците. Такива ъгли се правят и при ремонта на ул. „Солунска“, като предстои същите да бъдат изградени и на други улици, които позволяват подобен тип реконструкция.

comment 0
visibility 267

Полицията залови двама рецидивисти, нападнали и ограбили социално слаб младеж

Полицаи от РУ Сливница заловиха двама рецидивисти, нападнали и ограбили непълнолетно социално слабо момче. Сигналът е бил подаден в четвъртък около 20:20 часа от дежурен възпитател в център за настаняване от семеен тип в Драгоман. Дежурните полицаи незабавно предприели действия, в резултат на което открили и заловили извършителите. Двамата са криминално проявени и осъждани - столичанин на 32 и жител на Драгоман на 46 години. Установено е, че след нанесен удар, мъжете са отнели дребна сума пари от потърпевшия. По случая е образувано досъдебно производсво за извършено престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.

comment 0
visibility 284

59-то СУ приема всички нежелани деца, независимо от етноса им

59-то СУ в квартал “Малашевци” ще приема всички нежелани деца от различни етноси. Политиката на иновативното училище е напълно противоположна на тази в благоевградското училище, където директорката публично заяви, че няма да приема записвания на деца от ромски произход. 90% от учениците в 59-то СУ са роми. Тази есен прагът на училището ще бъде прекрачен и от 9 деца от Афганистан и Ирак. Към момента там учат 270 деца, от които 25 са бежанци. Училището е обявило прием на две паралелки в първи клас. Има интерес обаче само от 23 деца – всички ромчета, въпреки че според данните 84 деца от квартала би трябвало да се запишат във "Васил Левски“. Вероятно мотивите на родителите са мигрантите, въпреки че място за притеснение няма, смята директорката.  

comment 0
visibility 352

150 лв. глоба за паркиране на трамвайни релси

От 20 до 150 лв. ще бъде глобата за шофьорите на автомобили, които спрат или паркират на трамвайните релси в София. Това е заложено в новата Наредба за организация на движението в Столична община. Предвижда се и увеличаване на санкцията за паркиране на инвалидни места. Нарушителите ще се глобяват с 200 лв. По-високи глоби да очакват и водачите, които сами свалят скобите от автомобила си. Друга промяна в наредбата гласи, че превозните средства с поставени скоби ще се вдигат с паяк. Това ще се случва след приключване работното време на зоната. Според новата наредба се предвиждат и нови 5500 места за платено паркиране Зелена зона в районите “Оборище“, „Лозенец“, „Възраждане“ и „Красно село“. Само в Лозенец ще бъдат разкрити 2000 паркоместа. За едно домакинство ще бъдат разрешени до три стикера за платено паркиране. При установяване на злоупотреби в заявлението с написани неверни данни, платената сума няма да се възстановява, както беше досега.  

comment 0
visibility 309

Днес се провежда Run Green, организирано от “ЧЕЗ Електро България”

Днес от 09:00 часа започна провеждането на 5-километровото бягане в Южен парк. Тази събота събитието е под наслов Run Green. Организатор е “ЧЕЗ Електро България” по случай кампанията “Зареждаме ви с енергия”. Това е първото събитие от поредицата инициативи, с които се заема ЧЕЗ и е съвместно с 5kmrun. Идеята на тазседмичното бягане е броят финиширали участници. Техният брой ще определи броя дръвчета, които ще бъдат засадени тази есен от ЧЕЗ на територията на паркове и населени места в Западна България. Освен това доброволците, които ще вземат участие, могат да се включат и в самото засаждане на дръвчета. За всички участници ще има еко награди.

comment 0
visibility 292

НВИМ с изложба на спасените български знамена

В сряда, 18 юли, от 17.00 ч. НВМИ открива изложба "Спасените бойни знамена на Българската армия", която ще отбележи две годишнини - 140 години от създаването на Българската армия и 100 години от края на Първата световна война. За пръв път ще могат да се видят оригиналните спасени бойни знамена на полковете, които са участвали в Първата световна война, информира Днес. Българските войници и офицери, сваляли знамената от дръжките, криели ги и успявали да ги пренесат на българска земя. Това е несравним пример за вярност към честта и славата на нашата армия. Отново ще бъде припомнено, че Българската армия няма в историята си нито едно пленено знаме. В изложбата ще могат да се видят и вещи на хората, спасили знамената, които ще оформят визията за тези герои. Изложбата ще е отворена до 19 август.  

comment 0
visibility 385

Софийската пожарна празнува 140 години съществуване

Днес, 14 юли, от 10.00 до 12.00 ч. ще се проведе демонстрация на пожарна и специализирана техника на площад Княз Александър I Батенберг. Така столичните пожарникари ще отбележат 140 години от създаването на софийската пожарна. Столичната пожарна служба се създава на 14 юли 1878 г. с протокол на Софийската община, пише topnovini.bg. Всички, които желаят, могат да видят пожарникарското оборудване и нейните възможности на демонстрацията.

comment 0
visibility 278

„Зелена“ читалня стартира в парка на Военна академия

Столична библиотека отваря читалня на открито в парка на Военната академия. Това се случва по време на популярния театрален фестивал „София моно 2018”, част от Календара на културните събития на Столична община. От 10.00 до 15.00 ч. днес, 14 юли, всеки желаещ може да почете сред природата и да получи безплатна карта за библиотеката за една година. За децата са подготвени редица забавления, както и уроци по цигулка и ударни инструменти, които ще водят музикантите от музикална къща „Мюзик плей”, информира topnovini.bg. Всеки може да наеме нова книга или да остави вече прочетена на обособените за това места за „Споделени книги“.