Новини от 19.07.2018

comment 0
visibility 491

Столичната полиция работи по изясняване на пътен инцидент на „Ломско шосе“

Около 17.00 ч. е получен сигнала за пътното произшествие от служител на СДВР, който в момента не е бил  на смяна. Сигналът бил за такси с неадекватно поведение на пътя в района на  бул. „Рожен“ . Незабавно към  мястото на инцидента са насочени екипи на „Пътна полиция“. Шофьорът  е арестуван на бул. „Ломско шосе“ като преди това успял  да удари последователно 9 паркирани автомобила. Няма данни за пострадали в автомобилите. Става ясно, че таксиметровият  шофьор е шофирал с отнето свидетелство за правоуправление. При задържането той е отказал  да даде проба с дрегер. Изясняват  се обстоятелствата за инцидента.

comment 0
visibility 359

Радост и топлота от срещата на дълголетниците в Банкя

Традиционната среща на ръководството на района с дълголетниците от Банкя премина под знака на радостта на хората, които имат удоволствието да се съберат в почти един и същи състав вече десета година след възстановяването на традицията на Горешляци и да се видят старейшините на града. Кметът Рангел Марков ги приветства топло, като изрази задоволството си, че броят на многолетниците расте с всяка година. Това е комплимент за града, който дарява жизнени сили и енергия за живот. Вр.и.д. заместник-кмет Александра Александрова, която за първи път взима участие в подобно събитие, поздрави присъстващите за младежкия им дух, който ги е довел на срещата. А за поддържането му голяма роля изигра водещата Димитрина Василева, която неуморно подканяше за танци. От името на дълголетниците леля Мария от църковния хор поздрави Рангел Марков, заливайки го с порядъчна доза ласкави думи за работата му като кмет на града, разцъфнал под неговите грижи и тези на екипа му. На срещата се положи начало на хубава традиция да се удостоява с внимание и поздравителен адрес най-възрастният дълголетник. Първият бе председателят на ретро клуб „Банки” Робърт Кюркчиев. Той получи поздравителен адрес, в който се казва: „Уважаеми господин Кюркчиев, За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя по повод Вашия 95-ти рожден ден. Вие сте дълголетен човек, видял много през своя живот, но позволете ми да зная тайната на Вашето дълголетие. И тя е - Вашата безкрайна доброта, незлобливост и човеколюбие. Отгатнах я по неизменната Ви усмивка и светлината във вечно смеещите се Ваши добри очи. Бъдете здрав и щастлив и все така енергичен! Озарявайте ни с мисълта, че човек и над 90-те може да има богат и смислен живот, посветен на хората и обществото. Бъдете дълговечен! Ние се учим на изкуството ЖИВОТ от хора като Вас.” Хорът при читалище „Отец Паисий” с ръководител Никола Йонов огласи хотел „Жеравна”, а гласовитата Тодорка Троянова обра аплодисментите с граовското си тресене. Най-много сантимент предизвикаха песните, свързани с жалбата по младостта и неумиращия мерак, загнезден в сърцата. Леля Василка от храм „Свети Кирик и Юлита” остана вярна на себе си и изрече думи на благослов, които гостите на тържеството скътаха дълбоко в душите си. Мария Павлова, кмет на село Иваняне, също отправи поздравителни думи към събралите се дълголетници. Хората се нижеха едно след друго, а радостта на банчани да се видят със скъпи на сърцата им близки бе трогателна.

comment 0
visibility 502

Приключи проверката, направена от Евгени Крусев на уличното осветление по „Симеоновско шосе“

Днес Евгени Крусев, зам.-кметът по транспорт в Столична община, направи проверка на смяната на уличното осветление по ул. „Симеоновско шосе” от участъка на бул. „Г.М. Димитров” до ул. „21 век”. Текат ремонти на осветлението на редица места в столицата - в квартални градинки, около училища и около поликлиники, споделя Крусев. Предстоящ обект за цялостно обновяване на осветлението в момента е надлез „Надежда“. След като бъде ремнтиран надлеза, икономията ще е от 130 000 мегаватчаса заради смяната на осветителните телата от такива, които са с натрий към LED осветление, както и подобряване на осветеността с около 35%. От началото на годината са сменени приблизително 210 стари и опасни стълба и са издигнати още 280 нови. През изминалите месеци са монтирани около 1000 бр. LED осветителни тела, с което намаляването на годишните разходи за осветление се равнява на близо 70 000лв. Сменено е и осветлението по бул. „Възкресение“ в кв. „Красна поляна“, като ще бъде направена подмяна и по „Константин Величков“ като по този начин в отсечката от бул. „Сливница“ до бул. „Възкресение“ осветеността ще бъде подобрена с 40%. Планирано е в район „Люлин“ да бъдат вложени около 500 000 лв., като там се подменя осветлението по ул. „Джавахарлал Неру“, ул. „Захарий Стоянов“ и ул. „Луи Пастьор“.

Реклама
comment 0
visibility 265

1700 са свободните места в софийските гимназии

След второто класиране след 7-ми клас в столичните гимназии има 1700 свободни места. 33 дори са в едни от най-предпочитаните столични учебни заведения. В толкова желаната Софийска математическа гимназия в момента има 4 места, а 1 - в 91-ва немска, информира sofia.utre.bg. Записванията за трето класиране започват от утре, 20 юли, и продължават до 24 юли. За свободните места в третото калсиране могат да участват ученици, които не искат да учат в училището, в което са били приети. За целта трябва да се отпишат и  да се включат в класирането. Документи могат да се подават само в училище гнездо.

comment 0
visibility 522

Промяна в организацията на движение в столичния квартал „Княжево“

Във връзка с провеждането на събор, от 20 юли се налага въвеждане на промяна в маршрута на автобус №170 в посока Боянската църква. Автобусът ще се движи от ул.“Буря“ направо по ул.Миле Попйорданов“, по бул.“Никола Петков“ и по ул.“Любляна“ по маршрута си двупосочно, информира sofia.utre.bg. Ще бъдат разкрити временни спирки: еднопосочна в посока Боянска църква на ул.“Миле Попйорданов“ след ул.“Княжевска“ двупосочна в района на кръстовището на ул.“Миле Попйорданов“ и ул.“Омая“ еднопосочна в посока кв.“Карпузица“ на ул.“Евлия Челеби“. Закриват се спирки: с код 0345 „Бул.Никола Петков“ на ул.“Любляна“ в посока кв.“Карпузица“, двупосочна с кодове 1922 и 1923 „Ул.Дамяница“ на ул.“Любляна“, двупосочна с кодове 1827 и 1828 „Ул.Лазарополе“ на ул.“Любляна“, двупосочна с кодове 1309 и 1310 „Площад сред село“, двупосочна с кодове 2192 и 2193 „ул.Стефан Пешев“ на ул.Княжевска“, с код 1849 „Ул.Буря на ул.КНяжевска“ в посока Боянска църква.

comment 0
visibility 493

Организират „Зелени библиотеки“ в Южния парк

На 21 юли 2018 г. ​от 10:00 до 14:00 ч. Столична библиотека ще обособи своя лятна читалня „Зелени библиотеки“ в Южния парк. За чудесното настроение на любителите на книгите ще допринесат учителите от музикална къща „Мюзик Плей“. С всички в парка ще се забавляват и поетите Боби Мирчев и Петър Чухов, които ще представят откъси от свои произведения. Децата ще рисуват и оцветяват занимателни книжки. От Столична библиотека приканват столичани да очакват и мобилната им библиотека – Библиобус!

comment 0
visibility 331

КЗК спря сделките за придобиването на ЧЕЗ и Нова телевизия

Днес стана ясно решението на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) относно придобиването на ЧЕЗ от фирма "Инерком България" ЕАД. КЗК забрани придобиването на контрол върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД. Причината е хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Също така сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи. Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и тяхното значение за електроенергийната система на Р. България, е налице основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения на националната сигурност.  Комисията счита, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари. Относно придобиването на контрол върху „Нова Броудкастинг Груп” АД и индиректно върху нейните дъщерни дружества „Нет Инфо“ АД и „Агенция Ева“ ООД, КЗК забрани на ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., Нидерландия да получи правата върху медията. Анализът на сделката отчете водещите позиции на придобиваното предприятие в областта на медийните услуги, което от своя страна повдига основателни опасения за ефекта от сделка върху конкурентна среда на горепосочените пазари, както и хоризонтално припокриване на дейностите на участниците в концентрацията на пазара на онлайн търговия. Предвид характеристиките на всеки един от съответните пазари в медийния сектор е установено, че придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс. Това дава възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата. Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги. По този начин участниците в концентрацията биха имали стимул и реална възможност да променят своята търговска политика под различни форми, изразяващи се в ограничаване на достъпа, повишаване на цените или промяна в условията по сключените договори. С оглед на гореизложеното и предвид значителния опит на придобиващото дружество и неговите инвестиционни намерения се създават предпоставки сделката да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би възпрепятствало конкуренцията на съответните пазари. Такова поведение би ограничило и нарушило не само конкуренцията на пазара, но и интересите на крайните потребители, предвид обществената значимост на медиите.  

comment 0
visibility 691

Спират топлата вода в столичния район „Младост“ до края на юли

От днес, 19 юли, до 30 юли топлата вода в няколко квартала в столицата ще бъде спряна. Причната за това са необходимите профилактични ремонти и обследване по топлопреносната мрежа. По информация от "Топлофикация София" ЕАД топлата вода спира в: ж.к. "Младост" 1 - бл. № 1 А, 1 Б, 1 В, 1 Г, 1 Д, 1 Ж; ж.к. "Младост" 1А; ж.к. "Младост" 2; ж.к. "Младост" 3; ж.к. "Младост" 4; МВР школа; БАН - 7 км. НИХМ /ХМС/; Хотел "Метрополитън" София; Так ще бъдат избегнати тежки аварии в зимния отоплителен период, информира news.bg. Реахбилитация на мрежата е крайно необходима, тъй като голяма част от нея е изградена през 70-80-те години на миналия век. Полагат се модерни тръби, които ще гарантират значително по-малко аварии. По време на ремонта, на клиентите на дружеството няма да се начисляват сметки за топла вода.

comment 0
visibility 479

Преговори със Столична община за ремонтиране на детските площадки в район "Младост"

Започнаха преговори със Столична община за ремонтиране на детските площадки в район "Младост". Зам. кметът на "Младост", Румен Русев, заедно със своя екип са направили оглед и цялостен анализ на всички детски площадки около блоковете и в парковите пространства в района. Резултатът от направената проверка е отчел изключително лошо състояние на повечето площадки. "За мен е много важно децата да имат в непосредствена близост до дома си пространство за игра, което да е безопасно и функционално", коментира Русев. Според анализа обаче, едва 20 от общо 176 са новите детски площадки, които отговарят на всички изисквания за безопасност. 169 от общия брой площадки в район "Младост" се стопанисват от Столична община. За останалите 6 отговарят от Зелени системи, тъй като са разположени в паркови пространства. 136 детски площадки се нуждаят от основен ремонт, а 18 - от частичен. [caption id="attachment_24799" align="alignnone" width="300"] Снимките са направени от екипа на зам.-кмета на "Младост" - Румен Русев[/caption]

comment 0
visibility 373

Организират безплатни прегледи за хронично възпалени сливици в София

От 24 юли до 3 август в Окръжна болница в столицата се организират профилактични безплатни прегледи за възпалени сливици или т.нар. хроничен тонзилит. Прегледите ще се провеждат в отделение ши, нос, гърло (УНГ) на УМБАЛ Св. Анна -София АД, информира news.bg. Безплатните профилактични прегледи ще са между 12.30 и 15.00 ч. в кабинет № 21 на етаж 1 в болницата. Можете да си запишете час на тел. 02/97-59-332.

comment 0
visibility 489

Столичният зоопарк с превантивни мерки срещу чумата

Директорът на софийския зоопарк съобщи, че ще бъде направен контролно-пропускателен режим в парка като предпазна мярка срещу евентуална зараза по животните. Ще бъдат дезинфектирани и доставчиците, които преминават на територията на зоопарка, съобщава Днес. Това няма да осуети норамлната работа на зоологическата градина и на стартиралото ооучилище. Децата се радват много на всичко научено, защото то е поднесено по интересен и дстъпен начин в подходящата среда. Няма да бъде прекъсната и доброволческата програма в зоологическата градина и всеки, който иска да се присъедини, трябва да се обърне към ръководството. Всеки, който има желание, може да си осинови животно и да нарави всичко възможно за подобряване на условията му за живот.

comment 0
visibility 567

Черни кълба дим тази сутрин в кв. Манастирски ливади

Човешка грешка и безотговорна постъпка в кв. Манастирски ливади тази сутрин. Възмутен гражданин сподели в социалните мрежи видео с кълба от дим в резултат на умишлено запален огън. Целта е била да се изгори остатъкът от изолационни материали в близост до жилищна сграда. Десетки столичани се оплакват от задушаващата миризма, която се разнася в близост до сградата. Огънят е бил загасен 5-6 минути след запалването му. Очевидци ще пуснат жалба по случая. Видео: Черни кълба дим в кв. Манастирски ливади [embed width="" height=""]https://www.facebook.com/victor.girov/videos/10215005821272280/[/embed]

comment 0
visibility 806

Завърши разширението на бул. Тодор Каблешков

Завършиха ремонтните дейности по разширението на бул. Тодор Каблешков в участъка между ул. Майор Горталов до бул. Цар Борис III. Движението по булеварда вече е възстановено. В резултат на ремонта е подменена подземната инфраструктура. Изградени са нови тротоари и улично осветление, коментира Йорданка Фандъкова. [caption id="attachment_24771" align="alignnone" width="300"] бул. Тодор Каблешков[/caption]

comment 0
visibility 386

Строителството на метрото и останалите ремонти в столицата са в график върпеки дъждовете

Кметът на София Йорданка Фандъкова увери гражднаните, че въпреки дъждовете, предвидените ремонти в София се извършват по предварително утвърдения график. Г-жа Фандъкова споделя, че около ул. "Граф Игантиев" се работи усилено, тъй като проектът е мащабен. Вчера е било пуснато движението по по бул. "Тодор Каблешков" в разширения участък при кръстовището с бул. "Княз Борис Трети". Днес стартират ремонтните дейности по разширението на бул. "Монте Видео" от ул. "Боряна" до бул. "Никола Петков", информира БНТ. Предвидено е за един уикен да се затвори напълно бул. "Васил Левски", за да се положи асфалта. Кметът на столицата каза, че за есента е планирано засаждането на 76 нови дървета. Предвидени са средства за ремонт на кварталните улички, тротоари и осветление. По повод споровете със строежи в квартал "Младост" кметът на София каза, че администрацията не е предложила нищо ефективно.