Новини от 01.08.2018

comment 0
visibility 349

Министерски съвет отпусна допълнително 15 млн. лв. за третата метролиния

Днес Министерски съвет отпусна допълнителен трансфер от 15 млн. лв. за изграждането на третата метролиния от бул. "Владимир Вазов" до кв. "Горна Баня". Това съобщи зам.-кметът на Столична община, Дончо Барбалов. Строителството на третата линия на метрото започна през 2016 г. Всяка година правителството отпуска по 15 млн. лв. целева субсидия на София за този проект. Съфинансирането на обекта от страна на Столична община е задължително условие за получаване на безвъзмездна финансова помощ по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020. 1 млрд. лв. е общата стойност на третата метролиния с дължина 12 км, заедно с 20 нови мотриси, които ще се движат по нея. 400 млн. лв. са изплатените средства за проекта досега. Като съфинансиране Столична община е платила 106 млн. лв. 30 млн. лв. от тях са целевите субсидии от Министерски съвет за 2016 и 2017 г. С пускането в действие на третия лъч ще бъдат спестявани 90 хил. тона вредни емисии на година, а пътниците в метрото ще стигнат половин милион души. [caption id="attachment_25567" align="alignnone" width="300"] Линия 3[/caption]

comment 0
visibility 397

"Лятна работилница" за деца за трета година в Банкя

"Лятна работилница" за деца от различни възрасти се проведе за трета година в Банкя. Заниманията се организираха от НЧ ”Отец Паисий-1928”. Работилницата беше отворена от 02.07.2018 до 01.08.2018 г., като занимания имаше всеки понеделник и сряда от 11:00 до 13:00 часа. Тя работеше в библиотеката на читалището в сътрудничество с Асоциацията по настолни игри „Средец, Уважаван и Любим”. Децата изработваха карнавални маски, настолни поставки за съобщения, малки табелки с магнитчета, картички, книгоразделители, рекламни пликчета за библиотеката. Един от най-впечатляващите проекти беше голяма настолна игра "Не се сърди, човече". Размерът на полето за игра беше 2м/2м. Малчуганите изработиха пионки, зарче и килимче за игра. След края на творческия процес, те се разделиха на отбори и се забавляваха с изработената от тях игра. [caption id="attachment_25559" align="alignnone" width="225"] "Лятна работилница" за деца в Банкя[/caption]

comment 0
visibility 704

Авария остави квартал „Люлин“ 1 и 2 без топла вода

От "Топлофикация София" ЕАД съобщиха, че заради авария жк "Люлин" 1 и жк "Люлин" 2 в момента са без топла вода. От дружеството уверяват, че е създадена организация за бързо отстраняване на повредата, информира Дарик. Твърди се, че ще се работи до крайното възстановяване на топлата вода на абонатите.

Реклама
comment 0
visibility 367

„Пирогов“ организира кръводарителска акция за д-р Ирена Иванова

Болница „Пирогов“ инициира спешна дарителска акция за покриване на нуждите от кръв за д-р Ирена Иванова, която преди 10 дена падна от 7-я етаж на жилищен блок в София. Припомняме, че 35-годишната лекарка е с кръвна група 0, отрицателен резус фактор. В кръводарителските центрове ще се приемат и кръводарители с други кръвни групи. Задължително трябва да бъде упоменато, че кръвта е за д-р Ирена Иванова, информира 24 часа. На 6 август от 17 до 19 ч. също ще се проведе акция. Всеки, който желае, може да помогне в рапортната зала на травматологичния комплекс "Проф. Емил Таков" на втория етаж в столичната болница.

comment 0
visibility 302

Започва кампания за изграждане на нови бус ленти в столицата

Започна кампанията за изграждане на нови бус ленти в София. Първата вече е факт. Тя е разположена по бул. „Васил Левски“, от Ректората до Попа. Планирана е такава лента да се обособи и в срещуположната посока. Този участък е доста натоварен и с бус лентите ще се избегне закъснението за линиите от градския транспорт. Според изменеията на Наредба №2 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортни системи в урбанизираните територии, бус лентите могат вече да са непрекъснати - стигащи до стоп линията на кръстовищата регулирани, чрез светофарни уредби, като автомобилите извършващи десен завой, ще могат да го извършват от бус лентата. В същото време е строго забранено движението на автомобили от бус лентата с посока на движение направо. Ще бъдат преработени бус лентите по бул. „Сливница“, „Данаил Николаев“ и „Цариградско шосе“. Нова бус лента ще се обособи. Нова бус лента ще има по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в отсечката между „Черни връх“ и бул. „Драган Цанков“. Тя ще бъде направена само в посока стадион „Васил Левски“. Сега се работи по скоростното трасе по „Константин Величков“, като там се изграждат перони за споделеното трасе между трамваи и автобуси. Това ще е първото за столицата обособено трасе само за градски транспорт. Всички спирки ще бъдат с перони и ще се пресича посредством светофарно регулиране. Самото трасе ще бъде ограничено с бетонови делинеатори, които да бъдат по-устойчиви. Вече са готови пероните на спирка „Парк Св. Петър и Павел“.

comment 0
visibility 246

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред в столицата във връзка с мача от „Лига Европа“ между ПФК ”Славия” и ФК „Хайдук” – Хърватия

Столичната дирекция на вътрешните работи предприема всички необходими мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата във връзка с предстоящата футболна среща  утре, 2 август /четвъртък/, от 19.00 часа на Националния стадион ”Васил Левски”. Гражданите трябва да значт, че преди, по време и след провеждане на спортната среща полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на инциденти на територията на града. Ще има изградени контролно - пропускателни пунктове в района на спортното съоръжение. Служителите на полицията ще извършват щателна проверка на всички посетители на футболната среща. Предприети са стриктни мерки за недопускане на посетители, които имат наложена съдебна забрана за посещение на спортни мероприятия. Малолетни ще бъдат допускани на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да се изтегли от интернет или взета от касите на стадиона. Феновете на „Славия“ ще бъдат пропускани от вход 1 и 2 на сектор „А“,  а феновете на гостуващия отбор - през вход 21 и 22 на сектор „Г“. Охраната на спортната среща ще се осъществява съвместно от частна охранителна фирма и полицията. Униформените ще следят за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число и парфюми и чадъри/. За да бъде избегнато струпване на хора, от СДВР приканват зрителите да се възползват от по-ранното отваряне на входовете на стадиона – 17.30 ч. Във връзка с провежданото спортно мероприятие,  в следобедните часове  е възможно е да възникне временно затруднение в движението в централната градска част.

comment 0
visibility 305

Централна гара София ще отбележи 130-та си годишнина с флашмоб

На днешния ден, 1 август, преди 130 години е официално е открита Централна гара София. Сградата, проектирана от архитектите Антонин Колар, Богдан Прошек и Тодор Марков е открита през 1888 г., но е напълно разрушена на 15 април 1974 г. Издига се нова сграда, на 6 септември 1974 г., проектирана от арх. Милко Бечев. По случай кръглата годишнина и Деня на железничаря днес от 12.00 ч. в чакалнята на Централна гара София ще има фолклорен флашмоб, информира Факти. Отбелязването на тази годишнина е част от събитията, с които ще бъде отбелязана 130-та годишнина от съществуването на Българските държавни железници, наследници на които са Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и „Холдинг БДЖ“ ЕАД.

comment 0
visibility 287

Евгени Крусев ще направи проверка на ремонта на бул.“Васил Левски“ и ще представи нови бус-ленти

Евгени Крусев, заместник-кмет на столицата, ще направи проверка на ремонта на бул. „Васил Левски“ и ще презентира новите бус-ленти. Това ще се случи в 11.00, а мястото е на ъгъла на бул.“Васил Левски“ и ул. „Гурко“, информира Фокус.

comment 0
visibility 344

Първа САГБАЛ „Света София“ с безплатни лекции за майките в Световната седмица на кърменето

Първа САГБАЛ „Света София“ ще се включи подобаващо в отбелязването на Световната седмица на кърменето 1-7 август. Организирани са безплатни лекции за настоящи и бъдещи майки. Всеки ден до 7 август в презентационната зала на болницата от 13 ч. ще има теоретично и практическо обучение за кърменето, информира Фокус. Залата се намира на ул. „Михалаки Ташев“ №2, ет. 4. Всеки, който иска да присъства, да се запише на телефон 02/4470202.