Новини от 07.08.2018

comment 0
visibility 876

Ново футболно игрище в кв. Карпузица (СНИМКИ)

От днес, 7 август, на ул."Миле Попйорданов" и ул."Омая", в квартал Карпузица функционира ново футболно игрище. От общината отправят апел към всички ползватели на игрището да го пазят, тъй като то е едно от малкото такива игрища със свободен достъп. От кметството споделят, че сега се работи по реконструкцията на детската площадка, която се намира до игрището и за която медията ни писа по-рано днес. Продължава работата по подмяната на детските съоръжения на ул."Карнобатски проход" в кв. Драгалевци. По-рано днес приключи основната реконструкция на моста при ул. "Даскал Стоянпопандреев" в квартал Бояна. Освен цялостен ремонт на основният мост и прилежащите му тротоари, е било почистено и речното корито и ремонтиран и надграден старият каменен пешеходен мост.

comment 0
visibility 264

„Екоравновесие“ ще отчита дейността си от месец юли

Утре, 8 август, от 11.00 ч. ще се проведе пресконференция, на която директорът на ОП „Екоравновесие“ Веселин Асенов ще отчете дейността на предприятието през месец юли. Мястото на провеждане на събитието е залата на „Мария Луиза“ 88.

comment 0
visibility 392

В сряда отново ще се раздава вода в столицата

На 8 август, сряда, във връзка с високите летни температури, Столична община организира раздаване на минерална вода от 13.30 часа. Водата ще се раздава на площадното пространство при храма „Св.Неделя” и на Орлов мост - при езерото „Ариана”. Водата e дарение от „Девин” АД и ще бъде раздавана от служители на община до изчерпване на количествата.

Реклама
comment 0
visibility 611

В парк „Света Троица“ посрещат с музика, книги и „сладоледени изкушения“

"Зелената библиотека" на Столична библиотека ще гостува в парк „Света Троица“ на 11 август, събота, от 10:00 до 14:00 ч.. Поетите и музиканти Петър Чухов и Иван Христов ще споделят свои стихове и ще изпълнят композиции на етнорок групата „Гологан“. За децата ще има арт работилница с куклената актриса Таня Гигова от Сдружение "ГлухАРТчета". Там те ще могат да си направят "сладолед на клечка" от подръчни материали. Любознателните посетители ще се запознаят с любопитни факти за квартал "Илинден". В парка ще бъде разположена и мобилната библиотека – Библиобус. Всеки, който желае, ще може да получи безплатна едногодишна читателска карта и да заеме книги от фонда на Столична библиотека. Продължава и инициативата "Споделени книги" - "Вземи, прочети, върни".

comment 0
visibility 353

Откриват фотоизложба пред Народния театър

София - Европейска столица на спорта и Столична община ви канят на откриването на фотоизложбата на Гео Калев "София на едно колело". Събитието ще се състои утре, 8 август, от 17 ч. в Градска градина срещу Народен театър "Иван Вазов" Това е една странна история за едно колело, с което можеш да обиколиш Земята. Едно колело, което променя и дава криле.

comment 0
visibility 261

В София 34 припаднали човека заради горещините само до обяд

От центъра за спешна медицинска помощ съобщиха, че до обяд се е наложило да помагат на 34 човека, които са припаднали заради високите температури. Рязкото покачване на температурите през последните дни се отразяват зле върху голяма част от хората, пише Днес. Лекарите предупреждават да не се излиза в най-горещите часове навън без основателна причина. Да се предпочитат светлите дрехи и шапки и да се пие много вода.

comment 0
visibility 433

През уикенда ще бъде затворено кръстовището на Софийския университет „Св. Климент Охридски...

В петък срещу събота, от 00:00ч. ще бъде затворено за движение кръстовището на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, като движението там ще бъде спряно за целия уикенд. На 11-ти и 12-ти август участъкът ще бъде цялостно фрезован и асфалтиран, като ще се положи и нова пътна маркировка. През този период за по-голямо улеснение е нужно да се ползват обходните маршрути през бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Гурко“, ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Дондуков“. Очаква се движението при кръстовището да бъде възстановено на 13-ти август (понеделник). Веднага след това започват пътни работи по бул. „Васил Левски“, в посока от университета до паметника на Васил Левски. За близо месец там трябва да се ремонтират пътните платна и тротоарната настилка от страната на Националната художествена академия. Предвижда се цялостно преасфалтиране на платната и обновяване на единия тротоар. Работата ще се извършва поетапно и движението няма да бъде спирано. От понеделник (13 август) ще стартират ремонтните дейности по бул. „България“, в участъка между бул. „Акад. И. Е. Гешов“ и ул. „Гоце Делчев“. Там ще се ремонтира пътното платно в посока „Бояна“, а движението ще се извършва двупосочно в другото платно. Друг планиран ремонт, който също ще започне от 13-ти август е този на бул. Арсеналски“. Там ще се работи по пътните платна и тротоарите, а движението няма да бъде цялостно затваряно, а само временно ограничавано.

comment 0
visibility 464

18 са спечелилите проекти по програма "Зелена София" за район "Младост"

Временно изпълняващият длъжността кмет на район „Младост“ Румен Русев сподели в профила си в социалната мрежа, че 18 са спечелилите проекти по програма "Зелена София" за район "Младост" от 25 подадени за 2018г. Той поздрави всички, които са кандидатствали и за добрите проекти, които са подготвили. Спечелилите ще облагородят околоблоковото си пространство с нови беседки и други паркови мебели, цветя, храстова растителност, дървета. За целите на дейностите по поставянето, засаждането и поддръжката на спечелената растителност, кандидатствалите ще се сдобият и с машинно оборудване през есента. И за да бъде опазено новооблагороденото пространство за втора поредна година, гражданите имаха възможност да кандидатстват за антипаркинг колчета за зелени площи. „Можете да видите как изглеждат реализираните проекти на спечелилите през 2017г. от програмата - бл. 470А, бл. 28А, бл. 209А, ДГ 11, ДГ 98.“ написа Румен Русев.  

comment 0
visibility 345

Завърши ремонтът при моста по бул. „Даскал Ст. Попандреев“ в кв. „Бояна“

Завърши ремонтът при моста по бул. „Даскал Ст. Попандреев“ в кв. „Бояна“  и движението в участъка вече е освободено. Там бяха изградени нови парапети и мантинели, направена е нова мостова хидроизолация, нова пътна настилка и тротоарни блокове, информира Транспорт за София. Извършено е и почистване на коритото на реката в зоната на моста. Възстановен е и каменният зид при стария мост, който се намира в същия участък. Приблизително 10 броя мостови съоръжения предстои да бъдат възстановени. В края на месец август ще стартира и ремонтът на моста от Околовръстен път в посока кв. „Бояна“. Там ще се направи изцяло нова настилка, тротоарни блокове, сигнализация, ограничителни елементи и парапети. Предстои да се реконструира и моста по пътя София – Кремиковци над Околовръстен път. Движението там няма да бъде затваряно, то ще бъде организирано двупосочно в едното пътно платно. Предвиждат се ремонти на мостове в Нови Искър, на висящия пешеходен мост в Пасарел и други по-малки съоръжения.

comment 0
visibility 458

Село Мрамор ще има нова здравна служба

Нова здравна служба ще има в с. Мрамор тази есен, след като сградата на бившия битов комбинат бъде основно ремонтирана по проект на стойност 130 000 лв. /без ДДС/. В същата сграда се намира и клуб на пенсионера, публикува Дончо Барбалов в профила си в социалната мрежа . Той споделя, че финансирането на строително-ремонтните дейности е осигурено с решение на Столичния общински съвет. В лечебното заведение е предвидено да има кабинети за двама общопрактикуващи лекари. Освен това консултации ще могат да дават и специалисти по неврология и вътрешни болести.   Заедно с председателя на здравната комисия към СОС д-р Веселин Милев днес е направена проверка как върви работата на обекта. Населението на с. Мрамор е над 2000 души, но на новата здравна служба ще могат да разчитат и хората от съседни населени места като Мировяне и Волуяк.   Столична община проявява специално внимание към здравните заведения за доболнична помощ в отдалечените райони на града, за да може населението там да получава адекватни медицински грижи. През тази година Столична община инвестира близо 6 млн. лв. за ремонти и ново оборудване в общински диагностично-консултативни центрове и болници.

comment 0
visibility 401

Поредната опасна детска площадка в столицата

Нов сигнал за неподдържана и опасна детска площадка идва от кв. „Карпузица“, район „Витоша“. Според майките с малки деца, детската площадка в квартала не може да се използва пълноценно. Вандали са изкъртили дъски по съоръженията за игра и от оградата, информира Днес. От администрацията на район „Витоша“ обещават децата на квартала „Карпузица“ да играят на нова площадка до две седмици.

comment 0
visibility 464

Лек автомобил нахлу в столична дюнерджийница

Преди минути лек автомобил се е забил в не безизвестната софийска дюнерджийница „Аладин“. Тя се намира на бул."Сливница, недалеч от Сточна гара. [caption id="attachment_25854" align="alignnone" width="520"] източник: Блиц[/caption] Очевидци споделят, че е настанала суматоха. В социалните мрежи са публикувани и редица снимки от инцидента. [caption id="attachment_25852" align="alignnone" width="520"] източник: Блиц[/caption] Все още няма информация дали има пострадали, пише Блиц. [caption id="attachment_25851" align="alignnone" width="520"] източник: Блиц[/caption] Колата е със софийска регистрация.

comment 0
visibility 285

Блок Кино забавлява кв. Хиподрума за втори ден

Днес, 7 август, от 20.45 ч. Блок Кино ще прожектира "Пощальонът" в 51-во Средно Общообразователно Училище Елисавета Багряна. Зрителите ще се наслаждават на приятният филм, седнали на удобни места. Мебелите за откритото кино са предоставени от ИКЕА, информира sofia.utre.bg. Малките жители на квартала през това време ще могат да се забавляват в специално изградения детски кът. Входът за всички е свободен.

comment 0
visibility 365

Столична община раздава вода заради високите температури днес

На 7 август, вторник, заради очакваните високи летни температури, Столична община организира раздаване на минерална вода от 13.30 часа. Водата ще бъде раздавана на площадното пространство при храма „Св.Неделя” и на Орлов мост - при езерото „Ариана”. Живителната течност e осигурена като дарение от „Девин” АД и ще бъде раздавана от служители на общината до изчерпване на количествата.

comment 0
visibility 369

Родители искат оставки на чиновници от Столична община заради приема в детските градини

Гражданска организация Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система настоява  за оставката на директора на Дирекция “Образование" Мария Минчева и главния експерт към дирекцията Ирена Николова. Причина за това искане е липсата на желание на дирекцията да упражнява контрол върху приема в детските градини в столицата. Приложен е дълъг списък с нарушения, допускани в столичните детски градини – неправомерен рием на деца със заболявания. Според организацията, почти половината директори на детски заведения са записали деца с хронични заболявания неправомерно, заемайки местата на други деца, информира Актуално. От организацията са категорични, че това се случва заради липсата на  контрол от Дирекция “Образование”. Скоро ще бъде обявена дата за протест, който ще се проведе през месец септември. На протеста ще се настоява да се заделят достатъчно финансови средства за строеж на нова образователна инфраструктура в Столична община.

comment 0
visibility 247

НВИМ представя изложба с посланията на европейските лидери от срещата на върха в София

Посланията, които европейските лидери оставиха на вечерята докато вървеше програмата на българското председателство на ЕС, вече са неотлъчна час от изложбата  „Враг/Приятел“ на Националния военноисторически музей. Всяко от посланията е собственоръчно написано от всеки един от лидерите след приключване на вечерята, информира Топновини. Изложбата илюстрира сложните политически взаимоотношения след Освобождението. Показани са целите, амбициите и идеалите, които определят търсенето на партньори и създаването на врагове. Изложбата логично проследява разликите между европейските държави в миналото. Представя войната като еманация на разделението и показва как днес Европейският съюз се стреми към установяването на траен мир и приноса на българите за оформяне на европейските ценности.  

comment 0
visibility 307

„Велоеволюция“ пред 100лица за столицата: Настояваме да бъде направен цялостен анализ на с...

Необходимо е Столична община да извърши цялостен анализ на съществуващата велосипедна мрежа в града, с цел да се прегледат абсолютно всички кръстовища и дали те осигуряват необходимата проходимост за велосипедното движение. Това счита Радост Маринова от сдружение „Велоеволюция“ в поредното издание на „100лица за столицата“ със Стефан Марков. Тя допълни, че следва да се проучи има ли достатъчно място за преминаване на пешеходци и какви са конфликтните точки с останалите участници в движението. „Ако не е гарантирана безопасността на човек, той няма да тръгне с колело“, каза пред онлайн предаването Маринова. От „Велоеволюция“ разясниха, че в момента в София има изградени 55 км. велоалеи, като намерението на Столична община е общата дължина на велосипедната инфраструктура да достигне 146 км. Според Радост Маринова, съществуващите велосипедни алеи трудно могат да бъдат наречени веломрежа, тъй като липсва свързаност помежду им. Както предходната, така и настоящата инвестиционна програма на Столична община относно велотранспорта, не се изпълняват в пълнота и липса анализ на свършеното. Радост Маринова обяви пред интернет предаването, че проектантите на велоалеята по бул. „Дондуков“ не се приложили правилното решение и в момента безопасността на преминаващите велосипедисти не е гарантирана. Резултатът на „Дондуков“ е част от един много дълъг процес на неправилно планиране. Сдружение „Велоеволюция“ и гражданската организация „Спаси София“ са изпратили сигнал до ДНСК и почти година очакват отговор правомерно ли е изградена тази инфраструктура, отговаря ли на плановете и гарантира ли безопасността на велосипедистите. Относно проекта за създаване на успокоена зона в централната градска част, от „Велоеволюция“ настояват за цялостната му преработка. Той следва да бъде изпълнен с всички необходими елементи на съвременната градска среда: повдигнати кръстовища, тротоарите да бъдат достъпни за пешеходците и с изнесени ъгли, които да не позволяват на автомобилите да паркират на кръстовищата. На въпрос от Стефан Марков какво е мнението ѝ относно новостроящите се небостъргачи и транспортните проучвания свързани с тяхното изграждане, Маринова даде за пример строящия се комплекс от сгради при кръстовището на булевардите „Цар Борис III“ и „Гешов“. В транспортното проучване изобщо не се предвиждат велосипедисти, които да обслужват тези сгради, а цялото транспортно моделиране се прави единствено за автомобилния трафик. Ефекта от всичко това е, че алеята по „Цар Борис III“ трябва да бъде прекъсната за трети път и идеята за бързо придвижване с велосипед по дългата алея на булеварда се нарушава. Стефан Марков допълни, че допълнителна пречка за велосипедното движение е преминаването през подлези, което допълнително затруднява велосипедистите. Според него пресичането на кръстовищата трябва да е на ниво терен, каквато препоръка е дал на столичната управа и световноизвестният урбанист Ян Геел. Радост Маринова смята, че повече служители на Столична община трябва да се качат на колело, за да разберат какви са проблемите на велотранспорта и как някои от взетите от тях решения създават повече проблеми, отколкото да улесняват велосипедното движение. „Хората биха карали повече колело в града, ако имаха повече възможности да го правят безопасно“, допълни още тя.