Новини от 13.08.2018

comment 0
visibility 447

В езерото на кв. „Дружба“ в столицата ще пуснат 100 полудиви патици

Във вторник, 14 август, от 11.30 ч. езерото на столичния квартал „Дружба“ е планирано пускането на 100 полудиви патици. Инициатор на събитието е Ловно-рибарско дружество „София-запад“ и Столична община, информира Фокус. Директорът на Общинско предприятие „Паркове и градски градини“ Милена Василева също ще присъства на събитието.

comment 0
visibility 326

МВР търси столичанина Васил Пашов

От Столичната полиция съобщиха, че се издирва 64 годишен столичанин. Името му е Васил Илиев Пашов и според близките му е излязъл от дома си в квартал „Филиповци“ на 5 август и не се е прибрал. Нямат никаква информация за него. Възрастният човек е 156 см. висок, има кестенява коса и тъмни очи. В деня на изчезването си е носил кафяви дънки, сива блуза с дълъг ръкав, маратонки в сиво и бяло и черен суичър, информира Фокус. Пашов има заболяване, което е причина да се придвижва трудно. Говорът му също е затруднен. Умоляват се всички, които имат някаква информация за Пашов, да се обади на: 112, 02 982 56 00, 02 982 55 64.

comment 0
visibility 502

Йорданка Фандъкова ще направи проверка на ул.“Резбарска“ в район „Подуяне“

На 14 август, от 11.30ч. кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери как върви реконструкцията на ул.“Резбарска“ в район „Подуяне“.   В момента върви цялостна реконструкция на улицата, подменя се канализация,  изгражда се водопровод, предстои полагане на нова пътна настилка. В участъка по улицата от ул. „Градинарска“ до ул.“Първа българска армия“ се изпълняват земни работи и се полагат се нови пътни бордюри.   За журналистите е осигурен транспорт в 11.00  часа от площад „Свети Александър Невски“.

Реклама
comment 0
visibility 490

Столична община организира ежедневно раздаване на вода тази седмица

Заради високите температури, от вторник – 14 август – до края на седмицата Столична община ще продължи с раздаването на минерална вода на столичани. Минералната вода ще бъде раздавана на три пункта в София: пред пилоните на Националния дворец на културата, на площадното пространство при храма „Св. Неделя”, както и на "Орлов мост" – при езерото „Ариана” – в близост до автобусната спирка от 13.30 ч. „Девин” АД осигурява безплатната вода. Служители на Столична община ще раздават до изчерпване на количествата.

comment 0
visibility 248

В София са констатирани 8 220 пътни нарушения за по-малко от месец

При извършване на проверки на 16 137 пътни превозни средства в столицата за по-малко от месец, органите на реда са констатирали 8 220 нарушения по ЗДвП. Според актуална информация от СДВР, съставени са общо 1 907 акта и 6 315 фиша, свалени са 91 регистрационни табели заради установен алкохол или наркотични вещества в кръвта на шофьорите и управление без шофьорска книжка. Отнети са 364 шофьорски книжки, информира 24 часа. Санкции има и сред пешеходците – 10 са глобени за неправилно пресичане на пътното платно. За въпросният период има 43 тежки пътнотранспортни произшествия, като при две от тях е установен алкохол в кръвта на водача.

comment 0
visibility 429

Спаси София апелира към столичани да използват трамвай №7

Тъй като от вчера, 12 август, едното платно на бул. България, в участъка от бул. Акад. Иван Гешов до бул. Гоце Делчев е затворено за ремонт, а движението се извършва само в едното платно, се очаква да има огромни задръствания. Затова от Спаси София призоваха столичани да се придвижват с трамвай №7, който е възобновил движението си до Борово и пътува на 5 минути в пиковите часове. Според Спаси София трамваите преминават ре затворения участък за 3 минути и са по-добрия вариант за бързо придвижване, информира sofia.utre.bg. Отправен е апел и към кмета на столицата Йорданка Фандъкова и зам-кмета Крусев да съдействат за увеличаване броя на пътуващите трамваи по тази линия, за да могат повече граждани да се възползват от тях. Има идея за увеличаване и на броя на автобусите, обслужващи линиите 76, 83 и 204, за да се спазва по-нормален интервал на движение.

comment 0
visibility 316

Промени в организацията на движение в столицата заради заснемане на филм

Утре, 14 август, ще бъде забранен престоят и паркирането на автомобили, без автомобилите на снимачния екип и без да се засягат местата в режим на платено паркиране "служебен абонамент", както следва: От 18:00 часа на 14.08. до 08:00 часа на 15.08. на ул. "Буная" между ул. "Русалка" и ул. "Оборище" - 17 /седемнадесет/ паркоместа; От 18:00 часа на 15.08. до 08:00 часа на 16.08. на ул. "Ген. Паренсов" между ул. "Цар Шишман" и бул. "Васил Левски" - 17 /седемнадесет/ паркоместа; От 06:00 до 14:00 часа на 16.08. на локалното пътно платно на бул. "Цариградско шосе" на пл. "Радой Ралин" - 6 /шест/ паркоместа; От 06:00 до 15:00 часа на 16.08. на ул. "Фр. Жолио Кюри" между пл. "Радой Ралин" и ул. "Майор Юрий Гагарин" - 4 /четири/ паркоместа, информира sofia.utre.bg.

comment 0
visibility 1232

Разширяват „зелената зона“ за паркиране в район Възраждане

Стартира подготовката за разширяване на „зелената зона“ за паркиране на територията на район Възраждане. Новата зона ще започне да функционира от 1 ноември. Припомняме, че решението за това разширяване бе взето на заседание на Столичен общински съвет от 26.07.2018 г. Публикувана е схемата а района и с това се цели да се придобие пълна представа за плана, информира so-vazrajdane.bg. Всеки, който има предложение, може да г изпрати до 15.09.2018 г. на имейла на район Възраждане - info@so-vazrajdane.bg. Всички предложения ще бъдат анализирани от Центъра за градска мобилност и предадени за последващо действие.

comment 0
visibility 398

Арх. Русев: Ще има изнесен офис в Младост на Агенцията по геодезия, картография и кадастър

Арх. Румен Русев, временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“, сподели радостта си от споразумението с "Агенцията по геодезия, картография и кадастър" да се направи изнесен офис в сградата на районната администрация на "Младост". Арх. Русев е убеден, че това ще улесни многократно административното обслужване на гражданите и ще м спести огромни усилия, време и средства да ходят до централен офис на Агенцията. Служител на район „Младост“ преминава през специализирано обучение, за да може да поеме обработването на заявленията и издаването на необходимите документи като скица на поземлен имот, скица на сграда, схема на самостоятелен обект, удостоверение за наличие или липса на данни в КККР, заявление за извършване на промени в кадастралния регистър на недвижими имоти и др. Предвидено е до началото на месец септември изнесеният офис да започне своята работа.

comment 0
visibility 354

Днес Блок кино е в квартал Надежда

Вълшебството на Блок кино ще покори днес, 13 август, и жителите на столичния квартал Надежда. В киносалона под открито небе от 20.45 ч. в Северен парк ще се прожектира  пълнометражния филм Жажда / Thirst и късометражния "Колело", информира sofia.utre.bg. Всички зрители ще гледат филма, удобно настанения в мебели, предоставени за случаи от ИКЕА. Децата ще могат да си играят в специален детски кът. Входът за всички киномани е свободен.

comment 0
visibility 417

Протести в защита на Иванчева и Петрова ще има четири поредни понеделника

Четири поредни понеделника от 18.30 ч. пред Министерски съвет, считано от днес -13 август, ще се провеждат протести в защита на бившата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева и на заместничката й Биляна Петрова. Тези протести са обявени като събитие в социалната мрежа. Организаторите призовават всички граждани да се включат, защото не е изключено и те в един момент да се озоват на тяхно място, пише Актуално. Организаторите на протеста са категорични, че срещу Иванчева и Петрова е извършено престъпление - набеждаване за искане и взимане на подкуп. Това, според тях, се доказва от фактите, известни до момента. Протестът има 4 искания: Незабавно освобождаване на Иванчева и Петрова. Самоотвод на състава на Специализираната прокуратура, който работи по обвинението, включително на Иван Гешев като заместник на главния прокурор. Основната причина за това искане е нарушаването на човешките права на Иванчева и Петрова при ареста им, което най-вероятно ще доведе до присъда за България в Европейския съд за правата на човека, "която всички ще трябва да плащаме (процедурата в Страсбург е започната)". Независимо разследване на организирана престъпна група, извършила престъпление по набеждаване за искане и взимане на подкуп - от следователи и прокурори, които да бъдат посочени от независими правни организации и експерти след среща с министъра на правосъдието. Оставка на правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в случай, че тези искания не бъдат изпълнени.    

comment 0
visibility 252

Хепънинг „Културен код – Европа“ ще забавлява децата в София

Днес, 13 август, като част от културно-образователния проект „Лятна академия за деца и ученици към Националната художествена академия – август 2018”, в двора на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ ще се проведе хепънинг „Културен код – Европа“. Събитието ще се проведе от 15. 00 до 18.00 ч. През това време децата и младите художници, членове на Лятната академия, ще нарисуват карта, която ще съдържа европейските архитектурни паметници, информира sofia.utre.bg. След това в небето ще се издигне въздушна инсталация, която ще бъде посветена на буквите на Европа.  

comment 0
visibility 406

Нови ремонти в столицата днес затвориха ключови булеварди

От днес, 13 август, започва ремонта на бул. "Васил Левски" от бул. "Цар Освободител" до паметника "Васил Левски". Поради тази причина до 23 август ще бъде забранено влизането на автомобили по източната половина от пътното платно. Превозните средства ще се движат двупосочно в западната половина от пътното платно на булеварда, информира Днес. Ще бъде закрита спирката СУ "Св. Климент Охридски" за тролейбусни линии № 1, 2, 4 и 11 на бул. "Васил Левски" в посока паметника на Левски. Ще бъде променен и маршрутът на тролейбусни линии № 1, 2 и 4 само в посока СУ "Св. Климент Охридски", както следва: от ул. "Кракра" надясно по бул. "Янко Сакъзов" и по бул. "Васил Левски" по маршрутите. Припомняме, че още през уикенда затвориха едното платно от бул. "България" между бул. "Гешов" и бул. "Гоце Делчев" – в посока кв. "Бояна", а това предизвика тапи. В събота беше възстановено движението на трамвай №7 от НДК до кв. "Борово". Днес стартира и ремонта на бул.“Арсеналски“, но движението там няма да се спира, само ще бъде стеснен пътя. От днес ще важи временна организация на движението от бул. "Черни връх" до бул. "Петко Каравелов". От днес, 13 август, до полунощ на 5 септември ще бъде забранено влизането на автомобили, престоят и паркирането по крайна дясна пътна лента от южната страна от пътното платно на бул. "Арсеналски", в участъка от ул. "Милевска планина" до 60 метра преди кръстовището с бул. "Черни връх".   От днес, 13 август,  до 3 септември 2018 г. се забранява влизането автомобили по ул. "Георги Раковски" в участъка от ул. "Хан Крум" до ул. "Ген. Гурко" като се осигури преминаването на автомобили през кръстовище ул. "Георги Раковски" – ул. "Стефан Караджа".   Това се налага заради ремонта на централната градска част – "Зона 2".   Ще бъдат закрити местата за почасово платено паркиране и местата в режим на платено паркиране "служебен абонамент" за периода и местата, които са описани по-горе.   От днес, 13 август, до 3 септември 2018 г. се променя маршрутът на тролейбусна линия №9 – в посока пл. "Сточна гара" – от тунела при Националния дворец на културата направо по бул. "Васил Левски" до пл. "Сточна гара" и обратно - по бул. "Васил Левски" до кино "Одеон" и по маршрута си до жк. "Борово".   Тролейбусите ще спират на всички спирки, които се намират по променения участък от маршрута.   Предвидено е всички основни ремонти да приключат до 15 септември, когато се очаква трафикът да се увеличи значително, сподели заместник-кметът по транспорта в София Евгени Крусев.    

comment 0
visibility 517

Спират водата в „Овча купел“

Днес, 13 август, от 9.30 до 21.30 ч. ще бъде спряна водата на столичаните, които живеят на ул. „Президент Линкълн“, ул. „Кукуряк“, ул. 675 и ул. 657.  Това се налага заради изместване на уличен водопровод на ул. „Президент Линкълн“ в кв. „Овча купел“, информира Дарик. Ако ремонтните дейности продължат по-дълго от предвиденото, ще бъде осигурена водоноска  ул. „Кукуряк“ срещу магазин „Кауфланд“. С този ремонт ще бъде постигнато по- добро управление на водопроводната мрежа, твърдят от „Софийска вода“